19 mars 2009

På en makadamia-odling i GuatemalaEfter lunch på Fernandos åkte jag lokalbuss till en makadamia-odling utanför Antigua. Resan i en skranglig skumpande chicken bus gick snabbt eftersom jag fick sällskap av 12-årige David, en pratsam ung man som var på väg hem från skolan. Ägaren till odlingen var en rätt speciell amerikan, men mycket pratsam och trevlig. Han hade bott i Guatemala i 29 år och odlat nötter. Enligt sig själv var han världens näst dummaste man. Den dummaste satt i Vita Huset (GW Bush). Han berättade om odlingarna och om sina produkter (t.ex. ekologiska hudkrämer). Om sina affärer sa han: "Om jag spottar på mitt finger och stoppar ner det i jorden så växer det banne mig rötter på det över natten". Apparaten på bilden är till för att sortera nötterna efter storlek. Vi gick runt på hans ägor och rätt som det var stannade han till när han hörde makadamia ramla ner på marken. Med fingret uppe i luften sa han med glimten i ögat : "Money!". När jag frågade om jag fick ta ett kort på honom sa han leende: "The only thing you´re not allowed to do here, honey, is to be unhappy!"

23 kommentarer:

 1. Makadam var småsten för mig. Ända tills nu...

  SvaraRadera
 2. mums, macadamianötter!! Härlig liten story:)

  SvaraRadera
 3. Hm jag trodde makadam var stenar. Nu har jag tack vare dig och dina resor lärt mig något nytt. Tackar

  SvaraRadera
 4. På spanska säger man macadam och jag tog på nåt sätt för givet att nötterna heter makadam på svenska men de heter visst makadamia. Nu har jag rättat det i texten. Tack, Anna!

  SvaraRadera
 5. Ha,ha...vilken lustig anekdot. Och mannen ifråga verkar ju vara ett riktigt orginal. Nästan så man blir sugen på att åka dit bara för att träffa honom! ;)

  SvaraRadera
 6. Ett besök att minnas;)Testade du hudkrämen? Nötterna är ju ganska goda även om jag föredrar cashew och paranötter.
  Ha en skön fredag!

  SvaraRadera
 7. Makadamia är goda. Liksom de flesta nötter. Har liksom inte tänkt på hur nötterna odlas... brist i min utbildning. Nu får jag fundera lite över det.

  SvaraRadera
 8. Vilket underbart svar du fick på din fotofråga!!

  SvaraRadera
 9. NADIA: Absolut! Det är ganska exakt för fem år sedan jag var där men han lär vara kvar. Berättar säkert för alla som vill höra: "Jag har varit nötodlare i Guatemala i 34 år..."

  NINNI: Ja, faktiskt! Han hade en liten "hydda" där han sålde sina produkter och jag köpte en liten påse chokladöverdragna makadamianötter och en söt burk med hudkräm. Den gav jag bort som present.

  DELLA: Jag gillar också nötter. Tycker bäst om cashew men makadamia är inte så dumma. Ja, eller hur?! Vad tror du jag visste om nötter innan? Inte för att jag vet så mycket mer nu... men jag har sett "småskalig ekologisk produktion". ;)

  LAIRAMA: Han hade nog en helt egen livsfilosofi. Riktigt uppiggande att träffa en sådan person. På farmen fanns en liten (privat, vad jag förstod) toalett som jag var tvungen att besöka och jag minns att jag skrattade högt åt en handskriven lapp som satt fast på spegeln (det var en till mening av hans livsvisdom). Men jag kan inte för mitt liv komma ihåg vad som stod på lappen. Om någon av er har vägarna förbi, snälla, ta reda på det och berätta! ;D

  SvaraRadera
 10. Verkar vara en härlig människa, nötodlaren! Beundrar människor som verkligen vågar göra något annorlunda. Trevlig helg. /Anette

  SvaraRadera
 11. Det där lät som livsglädje. Har aldrig smakat på macadamianötter eller så heter de ngt annat på finska? Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 12. ANETTE: Jag beundrar honom för hans mod och för hans förmåga att ta vara på livet. Han var välkomnande och hjärtlig - trots att han var lite egen. :) Önskar dig detsamma!

  DAHLIA: Det var det. Det var min tanke när jag ville visa de här bilderna och berätta om besöket. Många av oss, inte minst jag själv, borde ta lärdom av det. Det är säkert inte bara dans på rosor att odla nötter i Guatemala men med rätt inställning går det säkert. Tänk om vi vågade gå lite mer utanför trygghetszonen för att få ut mer av livet. Tanken svindlar.

  Jag har ingen aning om vad makadamia heter på finska. Tittade i ett lexikon på nätet men fick bara fram "sepeli" och det är ju makadam. Får forska vidare. Ha en fin helg du med!

  SvaraRadera
 13. Jag hittade det mha det latinska namnet. Nöten heter australianpähkinä (eller macadamia) på finska eftersom den kommer från Australien. Påminner om hasselnötter i smaken.

  SvaraRadera
 14. Så är de där små grejerna nötter? De ser gigantiska ut...kan man skala dem utan verktyg?

  SvaraRadera
 15. Vilken härlig liten berättelse! Hoppas du får en trevlig helg!

  SvaraRadera
 16. Haha, allt som amerikaner gör är gigantiskt! ;) Nej, men det är en närbild. De är lite större än hasselnötter. Jag vet faktiskt inte hur man skalar dem, har bara ätit dem överdragna med choklad... och köpt färdigskalade på marknaden. Läste nånstans att skalen är hårda.

  SvaraRadera
 17. Tack för hjälpen med vad det är för nöt! Jag ska nog leta fram sådana o smaka. Med choklad överdraget börjar smaken likna "Fazerin sininen". Mmmmmmm

  SvaraRadera
 18. Jättefin historia! Guatemala är fint på så många sätt.

  SvaraRadera
 19. Jag har samma vibbar som Monica, Makadam/makadamia var småsten för mig fram tills detta inlägg ;)

  SvaraRadera
 20. Goda nötter och en underbar liten berättelse. Vilken man :)

  SvaraRadera
 21. DAHLIA: Marabou kan slänga sig i väggen. ;) Fast det var väl så att en av dem har köpt upp den andra, nu minns jag inte vilken. Jo, jag gillar Marabou också men "Fazerin sininen" är det ändå extragod smak på.

  PIA: Guate är en av mina absoluta favoriter!

  CHRISTEL: Det kanske går att göra pengar på det också - men hudkräm är tveksamt. Peeling creme kanske? *asg*

  ULRICA: Tack! Han var ett orginal men mycket klok på sitt sätt.

  SvaraRadera
 22. hejsan jag var på den här makadamia odlingen för 1 år sedan och träffade denne exentriske amerikan. Han visade mig runt på odlingarna och började med det han kallade sin gudom Dvs dasset Han hade en lång filosofisk utläggning om detta. Eftersom jag för tillfället var enda gästen fick jag en privat och mycket roande guidning. Kommer tyvärr inte ihåg vad han hette.

  SvaraRadera
 23. Hej Bimsan! Det var ju riktigt kul, haha! Nu kan ingen säga att jag bara hittar på... ;)

  Vi var tre stycken som var där och hälsade på (har för mig att han stod nämnd i Lonely Planet-guiden) och fick också en "privat visning". Vet inte om det är mycket folk som kommer dit annars men vi var ensamma. Kan också bero på att det inte var högsäsong.

  Att han kallade dasset "sin gudom" hade jag faktiskt ingen aning om. Har inget minne av att han skulle ha pratat något speciellt om den... nej, det gjorde han inte. Det var bara jag som behövde pudra näsan. ;)

  Nej, jag minns inte heller vad han hette. Vi får ta och åka dit igen för att kolla upp det! ;D

  SvaraRadera