4 april 2009

Gissa boken!

På bibblan får man läsa ett kort citat ur en bok och gissa var citatet är hämtat. Kul idé så jag testar den här på bloggen. Det rätta svaret publiceras senare. Om du har läst den, berätta vad du tyckte!
Filmerna handlar om en fantasivärld. En värld där barnen har mammor och pappor och födelsedagar. En värld där de bor i stora hus, kör stora bilar och får stora presenter. Vi tittade på den här fantasivärlden, men vi trodde inte på den. Vi visste att vi aldrig skulle få leva som Amitabh Bachchan eller Shahrukh Khan. Det enda mål vi kunde ha var att bli en sådan som bestämde över oss. Så varenda gång läraren frågade oss vad vi ville bli när vi blev stora, var det ingen som svarade pilot eller bankir eller premiärminister eller skådespelare. Vi sa kock eller städare eller gymnastiklärare eller, i bästa fall, föreståndare. Ungdomshemmet krympte vår självuppfattning.

18 kommentarer:

 1. Kan det möjligen vara Slumdog Millionaire, med tanke på de indiska filmstjärnenamnen?

  SvaraRadera
 2. Mot slutet av texten fick jag någon vag igenkänningskänsla... Men nej, jag vet inte.

  SvaraRadera
 3. Vilken rolig idé!!!
  Jag tror att Citatet kommer från "Vem vill bli miljardär" av Vikas Swarup.
  Jag har läst boken och tyckte om den. Har inte sett filmen... vågar inte riktigt... blir ofta så besviken på en film efter att ha läst boken.

  Ha en trevlig lördag!

  SvaraRadera
 4. Det där var alldeles för svårt för mig. Det enda jag vet är att Amitabh Bachchan och Shahrukh Khan är Bollywoodstjärnor, så man får väl gissa på att boken kommer från Indien i alla fall.

  Om jag mot förmodan har läst boken, så får jag väl ställa mig i skamvrån då ;)

  SvaraRadera
 5. Children of the silkroad?

  SvaraRadera
 6. Jag har i alla fall inte läst den.

  SvaraRadera
 7. Kul idé! - Men nehej, boken vet jag inte men den verkar vara bra. Jag väntar på titel.

  SvaraRadera
 8. Hejsan!

  Vilken kul grej :) Jag tänker och tänker men tror inte att jag läst den här boken...
  Det ska bli spännande att se vad det är för bok och hur många som gissat rätt!

  Kram

  SvaraRadera
 9. Flyga drake (har inte läst den men gissar friskt ändå)?

  SvaraRadera
 10. Kan man gissa en bok som man inte ens har lästa? Vet inte varför, jag har varken läst Flyga drake eller Tusen strålande solar men tror ändå att citatet kommer ur någon av dessa böcker.

  SvaraRadera
 11. Jag har fått ett antal svar på inlägget, både vilda gissningar och ren fakta men jag håller på kommentarerna ett tag till ifall fler vill svara/gissa. Man behöver självklart inte ha läst boken för att svara. :)

  Undrar om det hade varit lättare med fyra svarsalternativ. ;)

  SvaraRadera
 12. Fyra svarsalternativ hade hjälp mig i alla fall.. Ännu bättre med ett egentligen, när jag tänker efter.

  SvaraRadera
 13. FYI: Det är en liten ledtråd. ;)

  SvaraRadera
 14. Fattade inte jag...
  Jag tror jag drar mig tillbaka lite. Till mitt hörn.

  SvaraRadera
 15. Ja, helt rätt. Citatet är ur Slumdog millionaire - Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup.

  Jag har inte så mycket att säga om den boken, annat än Läs, läs, läs! Själv streckläste jag den på två dagar. Om du tänkte se filmen, läs boken först! Jag har iofs inte sett filmen men tvivlar på att den ger samma upplevelse, inte heller samma kunskap eftersom den måste vara "stöpt i viss form". En kompis till mig såg filmen efter att ha läst boken och hon blev besviken, trots att filmen var bra.

  En weirdo´s: Kan du rekommendera Children of the silkroad?

  SvaraRadera
 16. Spännande!
  Jag har inte läst boken men sett filmen. Den var sådär, kändes lite slätstruken och tillrättalagd för att passa en västerländsk publik. På slutet blev det mest nåt halvdant, kärlekssnyft av en film som i övrigt var rätt bra.
  Skall läsa boken.

  SvaraRadera
 17. Nu har ju inte jag sett filmen än, och är ganska tveksam till att se den, men jag tror att boken känns mer indisk. Bitvis är det ganska mycket "faktarabblande" och gillar man inte det kan det dra ner betyget. Jag tycker sånt är intressant. Lite kärlekssnyft är det i boken också men det är precis som i alla Bollywood-filmer. ;)

  SvaraRadera
 18. Den har jag inte läst men det kommer jag nog att göra :)

  SvaraRadera