27 februari 2010

Älskade, hatade grannar

Jag slösurfade på nätet (vilken meningslös sysselsättning, slöseri med min dyrbara tid men ibland räcker inte orken och lusten till så mycket mer) och slogs återigen av hur människans sämsta egenskaper kommer fram i sportsammanhang, speciellt när det gäller Sverige vs Finland. Glåporden och spydigheterna haglar, skadeglädjen och självgodheten når oanade höjder. Att retas med varandra i all välmening är roligt och underhållande (vem minns inte ananasmedaljerna som nu har fått en finländsk motsvarighet i form av snusdosor) men kvällspress gör sitt allra bästa för att spä på fördomarna. Vad som helst för att förbättra besöksstatistiken. Skandaljournalistiken sprider sig till tidigare seriös media också, tyvärr. Jag som har en fot i varje land hamnar ibland i konstiga diskussioner. Dels vet inte folk "var de har mig" och dels förväntas jag "försvara motståndaren". Jag har ingen lust med det längre. Varför kan vi inte glädjas åt varandras framgångar istället för att håna och trycka ner? Pajkastningen är patetisk!

5 kommentarer:

 1. Så roligt att du skriver igen. Såg din kommentar hos Nadia, jag blev också orolig för henne och måste kolla om hon skrivit. Usch det är otäckt.

  Jag hejar också både på Sverige och Finland men är ingen sportfantast jag blir bara glad över framgångar.

  SvaraRadera
 2. Instämmer helt i dina ord om trist med pajkastning. Varför är roligare att smutskasta och förgöra varandra än prisa och glädjas med varandra, kan man förstås fundera över. Vi sunt tänkande varelser som kallas människor borde ha den förmågan!

  SvaraRadera
 3. På tal om sverige & finland, har du lyssnat på dokumentärserien "Hurrare och finnjävlar" som sändes i SR förra året?

  http://www.sr.se/sida/poddradio.aspx?programid=2332&pid=3453

  SvaraRadera
 4. Hej HELENA! Kul att du kikar in!
  Nja, jag är måttligt intresserad av OS eller sport öht. Förr satt jag fastklistrad framför tv´n när det var hockey, backhoppning (på nyårsdagen från Garmisch Partenkirchen), sommar-OS och fotboll men nuförtiden tittar jag mest på hockey och ibland på fotboll. När det är viktiga matcher, menar jag. Idag var det kul att se Suomen Leijonat i en spännande bronsmatch. Det var ett värdigt avslut på en lång landskampskarriär för veteranerna. Och jag hejar också på Sverige (när Finland inte är med). Det är riktigt roligt att det har gått så bra för svenskarna i detta OS!

  SvaraRadera
 5. MIA: På ett konstigt sätt hamnar många på grottmänniskonivå när det handlar om sport. Det är trist!

  LENA: Neej, vad kul! Det vill jag gärna höra. Tack för tipset!

  SvaraRadera