8 mars 2010

Precious

Istället för att se den inatt Oscarbelönade filmen Precious valde jag att läsa boken istället - på engelska och det gick alldeles utmärkt även om det tog ett tag att vänja sig vid Black English. När jag läste usta, muver och nuffin´ tyst för mig själv fattade jag snabbt att de betyder used to, mother och nothing (gillar språket, verkligen skickligt, och formatet). Hade jag ångrat mig så hade inte det varit något problem eftersom boken är en sk. tête-bêche-utgåva, dvs. engelska/svenska.

Det är en tragisk historia om en tjej som utsätts för misshandel och övergrepp av sina föräldrar. En viktig bok men jag tycker att vi alltför sällan får läsa afroamerikanska solskenshistorier. Böcker om dem handlar oftast om problem och elände. När det gäller Push (så heter originalversionen på engelska) kan man ana en viss optimism på slutet. Boken är inte dålig trots att den får "bara 3/5" men jag undrar om inte storyn lämpar sig bättre för film.

Min lista över lästa böcker (och betyg) hittar du här.

2 kommentarer:

  1. Åh, den blev jag sugen på efter ha sett intervjun med författarinnan på Skavlan. Nu är jag dock även sugen på filmen... så kanske det blir det och en annan film av författarinnan. Har du läst något annat av henne?

    SvaraRadera
  2. Nej, jag kände inte till Sapphire innan boken filmatiserades. Då såg jag en intervju med henne på YouTube. Har för mig att hon har skrivit mest poesi innan.

    SvaraRadera