11 mars 2010

Pumita goes trend sucker

*drar i mina prickiga hängslen och ler överlägset... not* Läste nämligen på den eminenta bloggen Bokhora att det är trendigt att läsa ungdomsböcker. Jag har egentligen aldrig slutat att läsa dem, bara pausat mellan varven. Vem kan motstå Linnea i målarens trädgård, Alex Dogboy och Pumans dotter? Jag vill vara försiktig med att stoppa folk i olika fack och så är jag mycket förtjust i Max und Moritz. Där kommer min mörka sida fram...

Max und Moritz gar nicht träge
sägen heimlich mitt der Säge
Ritzeratze voller Tücke
in die Brücke eine Lücke.

Min virtuella bokhylla hittar du här.

7 kommentarer:

 1. Spännande med din virtuella bokhylla. Jag hittade många tips där. Kul att jag har läst några av de böcker du tänker läsa.
  Max und Moritz äger!

  SvaraRadera
 2. Du har en hel del på din läslista, ser jag...

  SvaraRadera
 3. DELLA: Nu blir jag nyfiken på vilka du har läst och vad du tyckte! :) M&M är bäst!

  MIA: Det är framför allt en önskelista. Jag hoppas kunna läsa alla de här iaf och får jag leva tillräckligt länge så... ;)

  SvaraRadera
 4. Mitt Iran, Sinuhe egyptiern, Mei wenti, Påven Johanna, Skummtimmen, Vete vapen virus, Tyst hav, Om konsten att resa, Tunn luft.
  Vad tyckte jag? Jag glömmer...Men jag kommer ihåg att jag gillade Mitt Iran och Tunn luft. Tyst hav var mycket tankeväckande. Påven Johanna var lite enklare och lättläst.

  SvaraRadera
 5. Du har rätt. En bok ska vara något utöver det vanliga (riktigt bra eller riktigt dålig t.ex.) för att man ska komma ihåg den efter några år.

  Ser verkligen framemot att läsa Tunn luft. Har hört mycket gott om den. Påven Johanna likaså. Känner också att jag måste ha läst minst en Mika Waltari eftersom jag har rötterna i Finland. Sinuhe låter spännande.

  SvaraRadera
 6. Visst är det bra med ungdomsböcker. Men det har också kommit en massa nytt. (Tänker då på vad min 13-åriga son läser) Han har läst hela Twilight triologin (inte jag dock) många kan tycka vad de tycker om böckerna, men tonåringr som inte har läst innan har börjat läsa tack vare dessa. Det finns även den fina serien Vargbröder.Och mycket mer =)

  SvaraRadera
 7. Mitt inlägg var mest menat som en "wake up call" - att även vuxna kan få ut mycket av så kallade ungdomsböcker, att vi inte ska vara så låsta i vårt tankesätt: vuxna läser vuxenböcker, barn läser barnböcker. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Varför ska man göra det till en trend? Det är det jag inte förstår.

  Jag drog till med tre exempel på böcker som jag själv tycker om (Linnea har snarare mindre barn som målgrupp) men jag kunde lika gärna ha skrivit t.ex. Shoo len av Douglas Foley som ger en mycket bra inblick i hur många tonåringar har det idag (speciellt intressant för en som inte har ungdomar omkring sig).

  Håller med dig, Karin. Det viktigaste är ATT barn/ungdomar läser. Sedan kan man ju försöka styra det så att de inte läser värsta skräpet. :) Jag kan inte uttala mig om just Twilight för jag har inte läst dem. Öht är jag inte intresserad av vampyrhistorier och Harry Potter och sånt men det har inget med ålder att göra. Inte så långt ifrån magisk realism kan tyckas (obs! ett skämt!) men njae... trots att jag borde kanske vidga vyerna.

  SvaraRadera