2 mars 2010

TisdagsTema - skrämmande


"Den här veckan kollar vi på vad som är skrämmande för er. Vad hittar ni som får er att skaka i stövelskaften, bildligt talat eller bokstavligt talat? Fota på!" Fler skrämmande bilder hittar du här.

Den spanska texten på skylten betyder FARA.
Fotot är uselt men som vanligt finns det en historia bakom.

Nej, jag är inte speciellt mörkrädd men det gäller att vara försiktig när sena timmen, eller tidiga som här på bilden, är slagen. Ibland kan konstiga saker hända. Jag skyller mitt bristande omdöme (att ta fram kameran) på att jag var yrvaken när jag stod utanför ett hostel i närheten av busstationen (som kan vara mer eller mindre farliga platser) i hamnstaden Valparaíso i Chile. Det var inte riktigt så mörkt som det ser ut - snarare skymning.

Gatan är lång och bred och inga människor syns till. Vi är några stycken som ska ta bussen till flygplatsen för vidare transport till Påskön. Står i en ring runt vårt bagage och väntar på en till kompis som är sen. Från ingenstans dyker det upp en kille i tonåren och ställer sig brevid mig och tittar på min kamera. Jag tittar på honom och undrar vad jag ska göra. Inte en chans att jag öppnar ryggsäcken för att stoppa i kameran så jag håller den med båda händerna med snöret runt handleden. Jag tittar på honom - rakt i ögonen - tittar på min kamera och tittar på honom igen. Söker ögonkontakt för att visa att jag är medveten om vad han tänker göra. Han blinkar lite nervöst och frågar hur mycket klockan är. I ögonvrån ser jag ett par andra killar springa förbi på andra sidan gatan. Helt lugnt svarar jag honom på spanska: Hon är snart fem. Släpper inte blicken för en sekund. Då kommer vår kompis (som är chilenare, vi andra är nordbor) ut genom dörren, förstår genast situationen och skriker till: ”Qué pasa?” (Vad händer? eller mer fritt översatt ”Vad f*n håller du på med?”). Killen rusar iväg och när han kommer till sina kompisar hör vi honom skrika: ”Vi glömmer det. De är chilenare.” Det var en nyttig läxa även för mig. Man handlar inte alltid så förståndigt som man tror.

29 kommentarer:

  1. Och historian är? ;-)

    SvaraRadera
  2. Vad är det de varnar för?

    SvaraRadera
  3. KAROLEEN: Det tog ett tag att skriva den men nu finns den där. :)

    MALIN: Jag minns inte riktigt... Jag tror att det var ett fallfärdigt hus som renoverades där bredvid.

    SvaraRadera
  4. Ja, nu förstår jag liten mer =) Inte helt riskfritt att vara ute på nätterna, trots att man är i grupp =)

    SvaraRadera
  5. Usch det var verkligen skrämmande. Tur att allt gick bra.

    SvaraRadera
  6. Vilken skrämmande historia, tur att det gick väl!

    SvaraRadera
  7. Ibland hamnar man i skrämmande situationer utan att man vet det!
    Ha en bra tisdag.
    Kramen.

    SvaraRadera
  8. Vilken tur att allt gick bra!
    Ha en riktigt bra dag!

    SvaraRadera
  9. Framför allt i grupp ska man vara försiktig för då tror man att man går säker, när man är bland folk man känner. Det har jag läst nånstans och det stämmer verkligen. Jag är rätt van resenär men tydligen inte alltid så förståndig som jag vill tro. Jag blev inte rädd då men det kändes lite i magen efteråt.

    SvaraRadera
  10. Det var klart skrämmande. Historien kanske mer än fotot. Men visst händer det att man som aningslös turist hamnar i kvarter där man får akta sig. Tur att det slutade lyckligt den gången. Kul att jag gav dig ett skratt, tack för kommentaren. :-)

    SvaraRadera
  11. Runt buss- och järnvägsstationer finns det alltid "löst folk" (det gäller i Stockholm också) och speciellt tidigt och sent, det vet jag mycket väl, men tänkte mig inte för. Det är lätt att vara efterklok.

    SvaraRadera
  12. Huj vilken skrämmande historia du bjöd på.
    Jag hade nog sprungit..vet inte vart, men sprungit. Du är modig du.
    Visst får du "låna" mitt motto =) bara glad för det.

    Ha en skön dag...och gå inte ut med din kamera SÅ sent.

    SvaraRadera
  13. Kunde blivit en trist morgon för dig :-)

    SvaraRadera
  14. I det läget gällde det att kalkylera risken och inte tänka för mycket. Jag fick övertaget när jag inte väjde med blicken men hade han tagit fram en kniv hade jag sagt: Varsågod! En ny kamera går alltid att fixa. Det är ändå bara världsliga ting...

    SvaraRadera
  15. Shit...va cool du var där..bra gjort..iaf

    SvaraRadera
  16. Läskigt (!), men lyckligt slut.
    Skulle helt klart ha lämnat över grejen om jag hade behövt, för som sagt, nytt kan man skaffa om det är så nödvändigt. (OBS! Kamera är nödvändigt).

    SvaraRadera
  17. Det är klart man ska ha en kamera, helst sin egen! ;)

    SvaraRadera
  18. Du är tillbaka - huuur kunde jag missat det? Hurra!!!

    SvaraRadera
  19. Heeej Karla! Det var väl kattskrället Nisse som distraherade dig, antar jag. ;) Oj oj oj, nu måste jag anstränga mig ännu hårdare med På spåret-kluringar! Hur ska detta sluta. ¡Bienvenida, amiga!

    SvaraRadera
  20. Jag är jätte mörkrädd, hua!

    SvaraRadera
  21. Tur allt gick bra, känner igen mej i Din situation, tänker sällan eller aldrig på att det är farligt att vistas på olika platser vid fel tidpunkter, kan t.om få för mej att gå ut själv med kameran på skumma platser mitt i natten på en semester. Kan oxå ha en massa pengar, kort och annat värdefullt på mej, har gått bra hitintills, antagligen gör jag så totalt fel så därför klarar jag mej;)

    Ha en skön kväll!

    annette

    SvaraRadera
  22. Det konstiga är att jag brukar inte slarva i vanliga fall, inte vad jag är medveten om iaf. Går alltid med pengarna i en moneybelt på ryggen (innanför trosorna till och med) och har bara lite småpengar på mig (så mycket som jag behöver under dagen), använder inga dyra smycken, klär inte upp mig, strör inte pengar omkring mig. Det var maximal otur kan man säga för delvis handlar det om det: att vara på fel ställe vid fel tid. Gå ut i mörkret är sällan rätt iofs men nu var det tvunget.

    SvaraRadera
  23. Din historia visar också på hur bra det kan vara att kunna språket i det land man besöker. Det brukar för övrigt underlätta hela vistelsen och inte bara rädda en undan farligheter.

    SvaraRadera
  24. Absolut! Och inte bara underlättar det praktiska under resan utan ger så mycket mer. Man får en helt annan kontakt med människorna när man kan göra sig förstådd på det lokala språket.

    SvaraRadera
  25. Ack ja. Trist. Och inte ett skvatt ovanligt. Skrämmande, rent av!

    SvaraRadera
  26. Onödigt var det... men utan tabben hade jag haft en historia mindre att berätta (och varit en erfarenhet fattigare).

    SvaraRadera
  27. Mörka gatorna är skrämmande !!!
    jag har sagt så många gånger åt min dotter att hon får inte röra sig i Valencia då det är mörkt. Hon bor där och om det skulle hända något så kan vi inte hjälpa henne. Det är nog lite skrämmande då barnen bor utomlands också !

    SvaraRadera
  28. Vi kanske är lite väl godmodig ibland.

    SvaraRadera
  29. Hejsan !
    Vilken tur att du slapp bli rånad på kameran !
    Peppar , peppar så har jag sluppit undan sådana försök när jag varit ute och rest.
    Tackar för kommentaren på mitt skrämmande grus :)

    SvaraRadera