7 april 2010

Bom dia, Lisboa!

Cabo da Roca, Portugal
Jag tillbringade totalt fyra dygn i Lissabon och hann med en hel del så jag tror att en långhelg torsdag-söndag är om inte tillräckligt så nära inpå för att ”göra stan”. Det kräver naturligtvis planering (halva nöjet) och man måste bestämma sig för att inte försöka hinna med för mycket. Men om du missar xyz-kyrkan, xyz-statyn eller xyz-shoppingen är faktiskt inte det hela världen. Satsa istället på att insupa atmosfären och njuta av semestern! Resten ger sig.

I de fyra dygnen har jag inte räknat in dagen när jag klättrade upp och ner på den moriska fästningen i Sintra och spanade efter fienden eller lät mig svepas med av fuktiga men ack så härliga vindar i Cabo da Roca (västligaste punkten på det europeiska fastlandet). Att stå på klippkanten kändes som att lyfta armarna i fören på Titanic. Närmare himlen (eller isbergen) än så lär jag inte komma - lika bra det kanske.

När du planerar din vistelse i Lissabon, tänk på att det är gratis inträde till många museer på söndag förmiddag fram till kl 14 och de flesta har stängt på måndag (gäller internationellt men lätt att glömma bort). Med ett Lisboa Card får du rabatt eller kommer in gratis på olika museer och sevärdheter. Kortet gäller också som färdbiljett i kollektivtrafiken. Jag tycker visserligen bäst om att ta mig fram till fots men ibland är det skönt att sitta en stund när man har traskat runt länge. Det spar också tid om avstånden är långa.

Om du inte kommer att besöka så många sevärdheter är det billigare att köpa Carris-biljetter som gäller på bussar, spårvagnar och bergbanor (finns också i kombination Carris+Metro) i stället för Lissabon-kortet som kostar en del. Carris-biljetterna säljs i häften eller som 1 eller 3 dagars biljetter. En dagbiljett kostade 3.70 € i sept 2009. Minns inte vad Lisboa Card kostade men det aktuella priset hittar du här. Att åka metro är ett snabbt och bekvämt färdsätt på dagtid men kanske inte det bästa alternativet sent på kvällen. Man ska helst undvika vissa stationer (Anjos, Martim Moniz och Intendente t.ex.), området runt hamnen och järnvägstationen Santa Apolónia. Det är riktigt hög turistvarning på spårvagn 28 E som går mellan Martim Moniz och Campo Ourique men att ha varit i Lissabon utan att ha åkt minst en gång, åtminstone genom Graça och Alfama... det finns inte.

När jag ändå är inne på transporter kan jag ta det där med flygplatsen också: Lissabons flygplats heter Portela (det finns en terminal) och ligger ca 7 km från stadens centrum. Taxiresan till och från tar ca 20 minuter när trafiken inte ställer till det. Resan kostar 10-15 € + avgift för ev. fler väskor. Man kommer mycket billigare undan (3.35 € i sept 2009) om man åker buss (Aero Bus nr 91 eller vanlig stadsbuss, det finns två linjer) men jag kunde tyvärr inte välja det eftersom tidtabellen inte passade. Bussen kör nämligen inte riktigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen (trafikerade kl. 7:45 - 20:15 när jag var där). Men kom nu inte och säg att du missade flyget för att tiden inte stämde eller minsann fick betala mer för din bussbiljett. Den här sortens information blir inaktuell förr eller senare.

Fortsättning följer. Até logo!

7 kommentarer:

 1. Tack för all din information om Lisboa! Nästa lördag 17 april åker vi härifrån Spanien över till Portugal och Faro där vi bokat hotell. Nästa dag blir det Lissabon. Det ska bli rikigt roligt att återse den staden! Sen åker vi vidare mot Porto och sen norra Spanien och Atlantkusten där .. Det är härligt att resa!
  Kram Cecilia

  SvaraRadera
 2. Det var så lite! Det här är bara början. Några inlägg till hinner jag med innan du ska iväg. :)

  Du förstår säkert att jag sitter här alldeles grön i ansiktet och suktar. Det kommer att bli en toppenresa! Jag har alltid varit nyfiken på norra Spanien. Hoppas att du fotar mycket! Abraços, Johanna

  SvaraRadera
 3. Om jag någon gång får tillfälle att åka till det landet/staden som jag tror är en underbar plats på jorden så vet jag ju nu vart jag skall hämta nyttig information.
  Tack för det!

  Ha det så gott!

  annette

  SvaraRadera
 4. Tack för den infon. Jag skulle kunna tänka mig att åka till Lissabon igen. Tycker inte att jag har sett så mycket av staden fast jag har varit där några gånger. Det är bara det att det börjar bli så mycket på listan... :)

  SvaraRadera
 5. Annette: My pleasure! :)

  Della: Du får stryka några resor till Asien. ;)

  SvaraRadera
 6. Just det där med att insupa atmosfären är något jag verkligen uppskattar med resor. Som i Berlin; jag njöt verkligen av att bara gå runt och titta på husen, människorna, skyltarna (skyltar är roliga!), våren, och allt sådant. Man måste ju faktiskt inte alltid GÖRA något speciellt hela tiden.

  SvaraRadera
 7. Nej, man måste åtminstone inte rusa runt som en galning bara för att ha sett allt. Då kan man lika gärna stanna hemma och se det på nätet eller nåt. Men samtidigt har jag svårt för att bara vara under en längre tid, behöver lite action också. Skulle inte fixa att ligga på en strand i en vecka eller bara gå runt i affärer. Fy, hemska tanke!

  SvaraRadera