6 april 2010

Min första tanke

Jag läser om en ung man som står anklagad för att ha misshandlat en äldre dam på en parkeringsplats i Landskrona. Hon avlider senare. Vad tänker jag? Jag blir chockad över att en gammal människa mister livet på det sättet. Ja, det blir jag men den tanken kommer senare. Jag kanske undrar över vad som får någon att begå ett så vedervärdigt brott? Ja, det gör jag också men det är inte heller min första tanke. Sorgligt nog det allra första jag tänker är: Hoppas att det inte är en utlänning! Det är min första tanke. Varje gång. Varje gång jag läser om ett brott eller andra problem tänker jag samma tanke. För att som icke-svensk representerar du en hel nation och ansvarar för missgärningar som begåtts av inflyttade från ditt gamla hemland (eller i värsta fall dina föräldrars gamla hemland trots att du är född och uppvuxen i Sverige). Om du dessutom föddes med vackra bruna ögon och mörkt hår får du bära alla invandrarnas gemensamma skuld. Andersson blir inte hånad offentligt för att Johansson begår brott. Av de utlandsfödda är det bara Silvia Bernadotte och några till som är undantagna. Samma lagar och regler ska gälla för oss alla!

Läs gärna Anders Westgårdhs kolumn!

8 kommentarer:

 1. Förstår din tanke.
  Det som skrämmer mig personligen mest är MIN egen reaktion ibland. Som invandrare från östra grannlandet kan jag ibland känna en liten,liten men ändå helt spårbar känsla att den nya invandrar gruppen har gjort att min egen grupp är mer accepterade än på 70-talet!? Ibland tror jag att de invandrade finländarna är mer kritiska mot andra invandrare än infödda svenskarna.Ligger detta i det urfinska mentaliteten eller är det resultatet av en slags lättnad att vi nästan räknas som svenskar?
  Det är ju naturligtvis lika illa vem som än gör ett likande brott.

  SvaraRadera
 2. Vad är orsaken till detta kan man undra? Det ligger i våra gener. Vår hjärna är så komplex och människan står högst i näringskedjan. Vår värsta fiende finns hos oss själva och vi har ingen varelse som står över oss, alla fall på jorden. Människan gillar olikheter och därav kan man se samhällsstrukturen, att vi är olika trots att vi är av samma ras. Grundbulten till orättvisor i världen beror på den platonska världsbilden vi lever efter. Invandrare är inte problemet utan det är samhället som skapar segration och utanförskap för dessa människor. Mord eller dråp kan inte försvaras men de uppkommer pga orättvisor och andra umbäranden i samhället.

  SvaraRadera
 3. Mm...så där tänker jag också ibland när jag läser om olika brott som väcker stor medial uppmärksamhet. "Hoppas det inte är en invandrare".
  Hemskt och tragiskt är vad det är, såväl brottet som de tankar det väcker.

  SvaraRadera
 4. Förstår Din tanke och tänkte så själv, speciellt eftersom det handlade om den stad det gjorde den här gången, har en bekant som bott där tidigare under många år och upplevde främmlingsfientligen som mkt jobbig.

  annette

  SvaraRadera
 5. RAJSON: Du menar att finländare kommer lindrigare undan nu när det finns andra invandrargrupper som avviker mer? Hm, den tanker har aldrig slagit mig men det kanske ligger nånting i det. Vad jag däremot har märkt genom åren är att ju renare svenska jag talar desto mer accepterad blir jag. Jag har medvetet jobbat bort accenten men det har iofs inte så mycket med min anpassning till det svenska samhället att göra utan hänger mer ihop med språkintresset.

  Grov generalisering, absolut, men min bild av Sverigefinnar (och finländare i SF) är att de är mer öppet kritiska än svenskar rent allmänt. Det tror jag beror på att man brukar säga som det är och inte hymla om sina fördomar i samma utsträckning som man gör i Sverige. Skulle tro att "summan av fördomar" är ungefär detsamma, bara att man uttrycker det annorlunda... eller inte alls. Att Sverige har tagit emot fler människor från många olika länder under en längre period än SF har säkert stor betydelse också.

  Brottet är precis lika avskyvärt oavsett vem som har begått det. För den döda kvinnan och hennes familj spelar det knappast någon större roll heller. Hon är ju inte mer död för att det var en man med utländsk härkomst som gjorde det.

  Det jag reagerar mot i artikeln jag länkar till är att AW redan verkar ha bestämt sig för att det var mord. För det krävs det uppsåt och det vet vi ingenting om.

  SvaraRadera
 6. ARTLOVER: Mycket vore vunnet om vi slutade se vissa grupper (som t.ex. invandrare) som problem och istället ansträngde oss för att förändra de förtryckande strukturerna och därmed skapade ett bättre samhälle för alla.

  NADIA: Tyvärr är den tanken oundviklig eftersom såna händelser får konsekvenser för så många. Det som skrämmer mig mest är att såna här händelser spelar de riktigt mörka krafterna i händerna.

  ANNETTE: Just i Landskrona kan jag tänka mig att det är påtagligt eftersom sd har många anhängare där.

  SvaraRadera
 7. Och som vanligt så önskar jag att man inte ska dela in människor i "invandrare" och "svenskar" utan prata om individer och se att ingenting är svart eller vitt utan att det i alla konflikter finns en gråskala. Det gäller det som hände i Rödeby och Bjästa och det gäller säkert även det som nu hänt i Landskrona. Vem vet vad som yttrats mellan de inblandade innan det som hände hände och en människa fick sätta livet till. Hade kvinnan fallit annorlunda kanske hon klarat sig och det hade aldrig behövt bli ett dråp. Nej, mord är det inte, så mycket förstår jag av lagen. Ett mord ska vara planerat och alls inte något som sker på det här impulsiva sättet.

  Och det värsta av allt är att SD utnyttjar det skedda i sitt eget rasistiska syfte. Deras resonemang skildrar verkligen världen i svart och vitt. Invandrare blir onda och svenskar - speciellt äldre - blir de goda, offren för de onda. Precis som i sagornas värld.

  SvaraRadera
 8. Du har så rätt så. Vi är alla individer som ansvarar för våra egna handlingar. Och världen är faktiskt inte svart och vit, det finns alla nyanser däremellan. Det som hände i Landskrona vet vi inget om, det gör bara de inblandade.

  SvaraRadera