30 maj 2010

Smaken

Veramonte, Chile

Idag har jag lyssnat på Smaken av Muriel Barbery,
författaren till Igelkottens elegans
som är en av mina absoluta favoriter.
Så här skrev jag om den i somras:

Charmig, rolig och gripande berättelse om livets väsentligheter.
Underhållande och tänkvärd, lättsam trots filosofiska grubblerier.
Läs den med eftertanke!


Jag är inte överdrivet matintresserad
men Smaken med sin vackra sensuella prosa tar andan ur mig.
Beskrivningen av solmogna tomater är magisk.

Det blev en blandning av smak och boktips.
Vad du än väljer, låt dig väl smaka och njut!
¡Buen provecho!
Bon appétit!

13 kommentarer:

 1. Ah, det later som en bok i min smak! Den skall jag forsoka fa tag pa.
  I "kartor over vilsna alskande" (en av mina favoritbocker) har mat ocksa en stor plats och beskrivs pa ett satt som far det att vattnas i munnen pa lasaren.

  SvaraRadera
 2. Jag var tveksam till att lyssna på den här boken eftersom jag lyckades somna två gånger när jag lyssnade på Katedralen vid havet. Inte för att boken var tråkig eller uppläsningen dålig men trodde inte det var min grej helt enkelt. I det här fallet var det mycket lyckat! Kerstin Andersson fick fram precis den rätta känslan. Mycket bra! Kan dock tänka mig att läsa boken i min egen takt längre fram.

  Tack för att du påminde mig om "Kartor..."! Har den på min attläsalista men dags att flytta upp den ett antal steg. Läser bara Blackbird (Jennifer Lauck) och Geograhpies of Home (Loida Maritza Pérez) först. :)

  SvaraRadera
 3. Jag var ocksa mkt tveksam till ljudbocker till en borjan...men nu ar jag totalt fast! Jag brukar lyssna medan jag gor trakiga, monotona sysslor som att stada eller diska. Men det finns inget som ar sa mysigt som att sitta och virka och lyssna pa ljudbocker en mork hostkvall.
  Min erfarenhet sager mig dock att upplasaren ar av yttersta vikt. Lyssnade t.ex. pa "Gomorra" upplast pa en (i mitt tycke) riktigt dryg och slapig stockholmsdialekt. Jag klarade knappt av att lyssna och storde mig hela tiden pa upplasarens uttal vilket verkligen forstorde hela upplevelsen.
  Kan dock rekommendera Johan Theorins underbara bok skumtimmen som ljudbok. Upplasaren ar helt underbar.

  Skulle vara kul att hora vad du tycker om Blackbird nar du ar klar med den.

  SvaraRadera
 4. "kartor.." snodde jag for ovrigt fran din "skall lasa" lista pa bok.nu sa tack for att du fick upp mina ogon for den!

  SvaraRadera
 5. Tack! Då åker den upp på min boklista direkt.

  SvaraRadera
 6. Egentligen är jag inte tveksam till ljudböcker, iaf inte innan jag testade men eftersom jag somnade kändes det lite bortkastat, haha. Och svårt att veta hur långt jag hade lyssnat. Men visst, jag kan säkert vänja mig och i vissa fall är det smidigare än att släpa på en bok. Men jag är "manlig" på så sätt att jag helst gör en sak åt gången. Jag kan lyssna på musik när jag håller på med "slavgöra" men helst inget där jag behöver koncentrera mig.

  Håller med dig om att läsaren har stor betydelse, kan både förstöra och lyfta läsupplevelsen. Att lyssna på böcker är egentligen samma sak som när man förr i tiden lyssnade på pjäser i radio... radioteater kanske det heter. Det kanske finns ff till och med.

  Skumtimmen satte jag upp på attläsalistan efter att sett din kommentar på bok.nu. Ska kolla om den finns som ljudbok. Det där med "Kartor..." - var det så det gick till?! Hade jag ingen aaaning om. Snacka om att ha dålig koll! =)

  SvaraRadera
 7. Jag skriver några rader om Blackbird när jag har läst klart. :)

  SvaraRadera
 8. Mmm det ser läckert ut det som finns på brickan!

  Jag ska kolla om jag lagt till Igelkottens elegans.

  SvaraRadera
 9. Det var otroligt gott! Jag har inte varit på så många vinprovningar men den här var superb! De lyckades "para ihop" exakt rätt smaker (ost + vin). Det var som att komma till himlen. ;)

  SvaraRadera
 10. Della förresten, vad läser du nu?

  SvaraRadera
 11. Den boken tror jag definitivt skulle tilltala mej, och det på brickan skulle sitta väldigt bra ikväll, ser så himla gott ut!!

  annette

  SvaraRadera
 12. Äsch jag har inte ens läst Igelkottens elegans ännu. Väntar på pocketupplagan som är på gång.

  För övrigt kan jag rekommendera de böcker som ges ut av förlaget Sekwa som bl.a. översatt Muriel Barberys böcker till svenska. De (Johanna och Helén) har valt att översätta kvinnliga författare som skriver på franska.

  SvaraRadera
 13. Håller med dig om Sekwa! Har läst några de givit ut och ett antal står på önskelistan, t.ex. de Rosnays Bumerang. Om du ska läsa Barbery så börja med Igelkottens elegans! Smaken är jättebra men Igelkotten är ännu bättre. :)

  SvaraRadera