2 juni 2010

Bojkotta Israel - skippa streckkod 729


15 kommentarer:

  1. Skriver gärna under detta. Vilken idioti.

    SvaraRadera
  2. Jag uppdaterade med streckkoden för israeliska produkter: landkoden är alltså 729 så köp inget med streckkod som BÖRJAR på 729.

    Den här listan hittade jag på en annan blogg. Den är inte helt nyskriven men bättre än inget.

    (Carmel/Agrexco är moderbolag för i princip alla)
    Apelsiner, Jaffa
    Grapefrukt, Jaffa
    Sweetie, Jaffa
    Avocado, Carmel och Top
    Cocktail- eller körsbärstomater, Rini Cherry, Melody, Bio-Top, Dana Cherries, Arav A, Carambola, Carmel
    Dadlar, Deglet Nour, Jordan River, Jordan Plaints, Medjool
    Paprikamix, Hemköps ekologiska märke Garant
    Sharonfrukter, Carmel
    Sötpotatis, Carmel, Assis Ltd, I & B Farm Products, Meshek Industries (Beit Yishak 778) Ltd och VITA
    Vindruvor av märket Perlette

    Nedanstående produkter kan vara importerade från Israel, kolla butikens märkning:
    Blekselleri
    Clementiner
    Körsbärstomater
    Meloner
    Morötter (ekologiskt odlade)
    Paprika/Paprikamix
    Röd grapefrukt (Krav)
    Animaliskt
    Kycklingdetaljer Primefood

    • Vegetariskt
    Samtliga djupfrysta produkter av soja- och/eller veteprotein från Hälsans Kök, Nutana kan var producerade i Israel eller av Israel ockuperad mark.
    Diverse djupfrysta produkter av märket Zoglos, som bl.a. säljs av Hemköp

    • Systembolaget
    2517 Chardonnay, Yarden
    2518 Mount Hermon Red, Yarden

    • Drycker
    SodaStream-produkter, inkl smakkoncentrat
    Konsums ekologiska läsk, apelsin och grape (koncentrat från bl.a. Israel)
    Tomatjuice Eldorado

    • Hudvårdsprodukter
    Krämer från Döda Havet med beteckningen Ahava.
    Volare International AB säljer hudvårdsprodukter från Israel.

    • IT-produkter
    WizLAN, CheckPoint, RiT, RadGuard, Algorithmic, Ossi Scandinavia AB
    Larmutrustning av märket Rokonet som i Sverige marknadsförs och distribueras av TeleTec-Connect.
    E-postprogrammet Incredimail
    Programmet ICQ
    Programmet WordPoint från företaget Galtech Soft Ltd

    • Övrigt
    Skolkritor Omega
    Vissa dammfria kritor av märket Crayola
    Vissa snittblommor
    Arbetsbänk Black & Decker med artikelnummer 324100005

    • Resor
    Stöd inte ockupationsmakten, åk inte till Israel! Flyg inte med det israeliska bolaget El Al!

    SvaraRadera
  3. Mer info om produkter här.

    SvaraRadera
  4. Jag valjer att inte bojkotta. Trots Israels forkastliga agerande under de senaste dagarna.

    Dels valjer jag att fortsatta kopa israeliska produkter eftersom mycket av den frukt och gronsaker som saljs i Sverige som israelisk formodligen ar odlad av palestinska bonder.
    Men det viktigaste skalet ar nog trots allt att jag tycker utfrysning och bojkotter ar fel vag att ga. Speciellt i det har fallet da det formodligen bara starker Israels skeva sjalvbild av att vara missforstatt.

    Trots detta kan jag forsta varfor folk valjer att bojkotta.
    Och jag tycker inte att man skall underskatta styrkan i protest-aktioner som genomfors i form av val i vardagliga situationer.
    Tank om nagon hade sagt till Rosa Parks (busskvinnan i Montgomery) att det inte spelar nagon roll hur vi valjer att agera i vardagliga situationer.

    SvaraRadera
  5. För mig är Israels agerande under de senaste dagarna inte bara "förkastligt" utan avskyvärt! Inte så att jag slutar köpa israeliska produkter iom det som händer med Ship to Gaza... jag har medvetet valt att inte handla dem sedan lång tid tillbaka. Att det skulle drabba palestinska bönder är ett vanligt argument från Israel-vänner men det är ingenting mot hur ockupationen påverkar dem. Nedan ett citat från bojkottaisrael.nu:

    Ironiskt nog använder sig Israellobbyn flitigt av detta argument. Precis som när anhängarna av Sydafrikas apartheidregim en gång ”oroade” sig för att bojkott främst drabbar den svarta befolkningen (1). Och på samma självklara sätt som de svarta reste sina krav från Sydafrika för inte så länge sedan, så vädjar palestinierna idag om sanktioner mot Israel. (2) Bojkottens negativa effekter står inte i någon proportion till det vardagliga lidandet som livet under ockupation och rasism innebär. Därtill arbetar palestinska avlönare från Gaza och Västbanken under vedervärdiga förhållanden i Israel. Samtliga palestinska organisationer vädjar idag om sanktioner mot Israel. 1. Christabel Gurney. When the boycott began to bite. History Today June 1999. 2. Palestinska fackföreningsrörelsen har tagit entydig ställning för bojkott av Israel, se www.stopthewall.org för lista över facklig organisationer och jordbruksorganisationer.

    SvaraRadera
  6. Jo, jag vet och jag kan till viss del halla med.
    Men just i fallet Israel tror jag ej pa utfrysning just eftersom Israel sa manga ganger redan visat att omvarldens reaktioner for Israel ar fullstandigt egalt. Snarare spar det pa den "vimotdom"-kansla som israelerna redan verkar ha utvecklat val.

    Jag kallar mig inte israelvan men tycker andock att det ar viktigt att forsoka se konflikten ur bagge parters synvinkel (och da menar jag inte bara Ship to Gaza dar det ju ar alldeles uppenbart att Israel agerat fel), for hur skall man annars kunna na en losning?

    SvaraRadera
  7. Har tidigare undvikit att köpa israeliska produkter under lång tid, i och med det senaste i raden av idiotiska saker dom gjort, så blir det till att syna streckoder och annat ännu mer.
    Tack för det arbete Du lagt ner på att göra listor som underlättar för mej att rata deras produkter.

    Ha en skön kväll!

    annette

    SvaraRadera
  8. Nadia: Du har en poäng i att en bojkott kan verka kontraproduktivt men vad ska man annars ta sig till. Pengar, eller brist på dem, används annars som ett effektivt påtryckningsmedel (nej, jag tänkte inte på Kuba utan hur andra länder i LA "dirigeras" av IMF och Världsbanken). FN måste reagera mycket skarpare när mänskliga rättigheter kränks. Hittills har Israel skitit fullkomligt i det. Blockaden gagnar inte någon, snarare skapar den en perfekt grogrund för mer extrema åsikter.

    P.S. Vill bara klargöra att jag inte kallar dig för Israel-vän... det vet jag inget om så det låter jag vara osagt. ;)

    Annette: Det där med ursprungsland är inte så lätt som det verkar. Råvaran kan komma från Israel men själva produkten kan vara tillverkad i ett helt annat land. *suck* Man får göra så gott man kan.

    SvaraRadera
  9. "Vad ska man annars ta sig till?", Ja, dar slog du nog huvudet pa spiken. Manniskor blir (med ratta, tycker jag) sa upprorda och arga att de soker vagar for att manifistera sitt missnoje gentemot Israel utifran sina egna mojligheter. Och visst, jag kan kanna att du har ratt. 40-ars pratande med Israel har egentligen inte givit nagot konstruktivt.
    Men har kan jag kanna att jamforelsen med apartheidregimen i Sydafrika t.ex. haltar. Apartheids fall och omvarldens bojkott ar val ett av fa lyckade exempel dar bojkotter har uppnatt sitt syfte. Sen tycker jag ocksa att man maste se till Israels mycket speciella historia och tillblivelse, och dar finns det egentligen for fa gemensamma namnare med Sydafrikas styre.

    Det har kan man ju tycka och skriva hur mycket som helst om, och jag ar verkligen ingen expert pa mellanoster-konflikten men kanner mig hyfsat palast och ville bara ge min syn pa saken. Att man kan tycka att Israels blockad mot Gaza ar fullstandigt fel men anda kanna att en bojkott ar fel vag att ga.

    Jag tycker att den israeliska statens agerande under de senaste 40 aren tyvarr till storsta del varit negativt. Och nar jag sager att jag anda kan forsta hur israelerna resonerar sa betyder det inte att jag fornekar palestiniernas ratt till ett dragligt liv och en egen nation.
    Vad jag menar ar att jag faktiskt, om jag forsoker mig satta mig in i israelernas satt att tanka, kan forsta att man upplever sig vara hotade. Trots allt lever det judiska folket med sin mycket speciella och smartsamma historia som en liten minoritet omringat av grannlander med en overvagande muslimsk befolkning. Idag ar ju arabvarlden inte sarskilt enad, men jag kan tanka mig att mardromen for Israel vore att sta dar mitt i mellanostern som en ensam liten o mot en enad arabvarld.
    Ingenting av det har rattfardigar forstas Israels agerande. Jag far ibland en kansla av att det israeliska folket inte har uppdaterat sin sjalvbild sedan 1945 och inte inser att det judiska folket inte langre ar det mest hotade och utsatta.
    Nu blev det langt, och jag skulle kunna skriva mycket mer men jag tror jag nojer mig med detta :)

    SvaraRadera
  10. Hade lite problem med ordverifieringen sa om den har kommentaren postas tva ganger ber jag om ursakt, inte min mening att spamma ;)

    "Vad ska man annars ta sig till?", Ja, dar slog du nog huvudet pa spiken. Manniskor blir (med ratta, tycker jag) sa upprorda och arga att de soker vagar for att manifistera sitt missnoje gentemot Israel utifran sina egna mojligheter. Och visst, jag kan kanna att du har ratt. 40-ars pratande med Israel har egentligen inte givit nagot konstruktivt.
    Men har kan jag kanna att jamforelsen med apartheidregimen i Sydafrika t.ex. haltar. Apartheids fall och omvarldens bojkott ar val ett av fa lyckade exempel dar bojkotter har uppnatt sitt syfte. Sen tycker jag ocksa att man maste se till Israels mycket speciella historia och tillblivelse, och dar finns det egentligen for fa gemensamma namnare med Sydafrikas styre.

    Det har kan man ju tycka och skriva hur mycket som helst om, och jag ar verkligen ingen expert pa mellanoster-konflikten men kanner mig hyfsat palast och ville bara ge min syn pa saken. Att man kan tycka att Israels blockad mot Gaza ar fullstandigt fel men anda kanna att en bojkott ar fel vag att ga.

    Jag tycker att den israeliska statens agerande under de senaste 40 aren tyvarr till storsta del varit negativt. Och nar jag sager att jag anda kan forsta hur israelerna resonerar sa betyder det inte att jag fornekar palestiniernas ratt till ett dragligt liv och en egen nation.
    Vad jag menar ar att jag faktiskt, om jag forsoker mig satta mig in i israelernas satt att tanka, kan forsta att man upplever sig vara hotade. Trots allt lever det judiska folket med sin mycket speciella och smartsamma historia som en liten minoritet omringat av grannlander med en overvagande muslimsk befolkning. Idag ar ju arabvarlden inte sarskilt enad, men jag kan tanka mig att mardromen for Israel vore att sta dar mitt i mellanostern som en ensam liten o mot en enad arabvarld.
    Ingenting av det har rattfardigar forstas Israels agerande. Jag far ibland en kansla av att det israeliska folket inte har uppdaterat sin sjalvbild sedan 1945 och inte inser att det judiska folket inte langre ar det mest hotade och utsatta.

    SvaraRadera
  11. Ingen fara, Nadia! Kul att diskutera... men just nu, fredagkväll och allmänt degig... jag återkommer. :) Om du hittar Göran Rosenbergs kolumn på nätet (DN idag, fanns iaf i papperstidningen) så är det givande läsning.

    SvaraRadera
  12. Jag är liksom Nadia också tveksam till bojkotters effektivitet men tycker på samma gång att det är det enda jag just nu kan göra för att visa min åsikt. Minns bojkotterna av sydafrikanska och chilenska varor på 1980-talet då jag drog mitt strå till stacken. Gör sammalunda sedan lång tid tillbaka vad gäller israeliska varor och blev idag till min förskräckelse medveten att de morötter jag brukar köpa på coop faktiskt kommer från Israel. Inte förrän nu stod faktiskt ursprungsland ordentligt angivet med en handskriven skylt.

    SvaraRadera
  13. Nej, jag är inte heller någon expert men det hindrar mig inte från att ha åsikter. ;) Jag är för bojkott både för att jag vill protestera mot staten Israels agerande och visa min solidaritet med palestinierna men också för att jag hellre vill att mina pengar hamnar någon annanstans. Jag strävar efter att vara en medveten konsument på alla plan, inte bara när det gäller Israel. Väntar mig också att den svenska regeringen sätter in mer kännbara åtgärder för att Israel ska lägga om sin politik. Som du skrev, Nadia, man har diskuterat i över 40 år utan det har inte lett till någonting. Nu får det vara nog! När det gäller SA tycker jag att det finns tillräckligt många beröringspunkter för att man ska kunna jämföra de här två förtryckarregimen med varandra (Israel stödde till och med apartheid i SA) - även om Israels bildande saknar motsvarighet.

    Att Israel känner sig hotat är inte så konstigt kanske men då kan man ju fundera på vad det beror på... inget försvar, bara ett krasst konstaterande.

    Intressant att läsa Göran Rosenbergs artikel om den israeliska världsbilden. Han är också inne på att den är föråldrad vilket förvånar mig något eftersom jag har alltid tänkt att israeler är bildat folk. Då måste det finnas krafter i samhället som vill bevara hotbilden för sina politiska syften.

    Susanne: Det är inte lätt att veta var frukt och grönsaker kommer ifrån. Jag har till och med sett Carmel-avokadon skyltade som spanska. Såg det på de små klisterlapparna men Carmel-kartongen var gömd längst bak för att inte synas. Mycket mygel och otydlig märkning förekommer.

    SvaraRadera