4 september 2010

Den finske mannen avklädd

Den nakna mannen eller Steam of life
är en film som handlar om livet
kryddad med vackra naturbilder
tragiska livsöden och härlig humor
skratt och gråt om vartannat
bara ett hjärta av sten
kan lämna biomörkret oberört

Recension i DN

8 kommentarer:

 1. Aha, tack för det tipset, skall jag se till att se, låter som en lagom film för mej just nu.
  Ha en skön lördagskväll!

  annette

  SvaraRadera
 2. Efter att ha läst recensionen förstår jag denna film är ett måste för mig!
  I många år förträngde jag min finska rötter så jag har mkt och ta igen!Nu är jag stolt över mitt ursprung framför allt vad mina föräldrar åstadkom genomatt flytta hit.Tänk att lämna allt för en helt okänd framtid.Inte äga något och jobba stenhårt i alla år inom industrin.
  Ibland undrar jag vad det hade blivit av mig om de stannade ute på den finska landsbygden uppe i Kainuu bygden!?
  Frågan är vad jag hittar denna film. Knappast här uppe!

  SvaraRadera
 3. Filmen kan ses med stor behållning oavsett om man är finländare eller svensk men de förstnämnda har förstås lite fördel av hemmaplan. Jag tänkte faktiskt på dig Rajson när jag postade inlägget.

  Min situation är ngt annorlunda eftersom jag är uppvuxen i Finland och hade en helfinsk identitet när jag flyttade till Sverige. Har aldrig skämts över att vara finne men i många sammanhang har det varit ett hinder: språkförbristningar, skillnad i "kultur på arbetsplatsen", jobbsökning osv. Nuförtiden ser jag det som en tillgång. Och visst funderar jag också på hur mitt liv hade blivit om jag inte hade bosatt mig här. Efter gymnasiet var jag på väg till Tyskland men valde Sverige istället. Jag är dålig på att ångra saker (inte för att jag känner att jag behöver göra det i det här fallet) men kanske borde jag ha tagit chansen att se mer av världen, alltså att bo på olika ställen. Nu är jag nog för bekväm för att utsätta mig för det igen för det är rätt tufft också.

  Filmen kommer säkert på dvd snart, om den inte finns redan. Den är prisbelönt som bästa dokumentär på en filmfestival i Tel Aviv och tävlar om andra priser också.

  SvaraRadera
 4. Varje gång jag ser den här affischen undrar jag: heter det inte "den nakne mannen" på svenska? Eller är jag liksom bara helt ute och cyklar?

  SvaraRadera
 5. Jag funderade också på det när jag skrev inlägget men min gissning är att nakne är en äldre böjning av adjektivet från tiden när man skulle göra skillnad på kön. Skulle tro att man idag använder båda formerna och är på väg mot att förenkla. Hur många säger t.ex. den unge killen? Känns konstigt i min mun iaf. En annan gissnig är att det är finlandssvenskt.

  SvaraRadera
 6. Vi var just och hyrde en film igår. det blev Invictus, (om Mandela etc). Lika svårt varje gång att hitta bra film. Tack för tipset, vill säga! =)

  SvaraRadera
 7. Googlade på Invictus och det ser ut att vara en film i min smak. Gillar dessutom Morgan Freeman. Nej, inte lätt att hitta bra film. Det är mycket main stream iaf om man hyr. Jag försöker hitta guldkornen på bibblan och där finns det faktiskt mer att välja på. Helt gratis dessutom.

  P.S. Jag har listat filmerna jag sett i år på Filmsidan, alltså en annan sida på bloggen. Länken till den finns högst upp i vänstra hörnet. Hoppas att du hittar fler tips som passar. :)

  SvaraRadera
 8. Wau, den länken var nog välkommen. Nu ska jag börja googla filmer;) Jag har samma bakgrund som Rajson, dvs. föräldrar som flyttat till Sverige och sedan föddes jag i Sverige. Däremot har jag hamnat i Finland iom att jag studerade här. Tänker precis som du Pumita att det skulle ha varit kul att se mera av världen men är ändå nöjd med det jag har. Jag känner mej både finsk o svensk! =)

  SvaraRadera