17 september 2010

Veckans fönster - politiskt

Casa Londres No 38, Santiago

Nu i valtider är det inte svårt att hitta ett politiskt fönster här hemma men jag väljer ändå en fönsterbild från Santiago (trots att det är gränsfall... dörr eller fönster). Den är lika aktuell eftersom vi nyligen passerade ännu en årsdag av militärkuppen. Jag valde mellan två bilder från den chilenska huvudstaden och valde till slut bort en som föreställer presidentpalatset La Moneda som stormades 11/9 1973. Byggnaden ovan ligger också i centrala Santiago. Det är tortyrcentret Casa Londres No 38 som kallas huset av kyrkklockorna eftersom man kan höra klockorna klämta i den närbelägna San Francisco-kyrkan. Här mördades närmare hundra personer från november 1973 till september 1974. Hur många som torterades och försvann är det ingen som vet. Bland kullerstenarna framför huset finns det ett antal graverade metallplattor med namn och ålder på några av offren. Fler politiska fönster finns på Susannes fotoblogg.

16 kommentarer:

  1. Ja, det visste jag väl att det skulle bli ett fönster från Chile. Ser på fotot och minns jag också. Då när det skrevs många slagord på många väggar i Chile. Tror jag har mängder av sådana foton bland mina diabilder. Ja precis, just de foton som jag skulle scanna in någon gång och visa dig, bl.a. det svenska huset. Hmm, jag får nog ta ut mer semester. :)

    SvaraRadera
  2. Du får hålla vad du lovar så se till att skriva en semesteransökan det första du gör när du har läst detta. ;) Kan iofs tänka mig att vänta lite för att inte stressa dig för det är inte bra för hälsan. :)

    SvaraRadera
  3. Men du vilka resurser du har..det är ju verkligen så det kryper under skinnet när jag läser dina rader..varför ska världen vara så orättvis..suck...

    SvaraRadera
  4. Ja jag kommer också så väl ihåg det fasansfulla som hände då. Och tänker På Mikael Wiehes sång om Victor Parra!

    SvaraRadera
  5. Verkligen en politisk fönsterbild med mycket historia att berätta.

    SvaraRadera
  6. Här var det riktigt politiskt. Det röda och grå passar så bra.
    Är du redo inför söndagen nu?

    SvaraRadera
  7. Anna: Jag bodde "runt hörnet" när jag var i Santiago och passerade här flera gånger. Det kändes riktigt obehagligt att tänka på vad som pågick bakom den här väggen. En dag hade folk samlats, spelade musik och höll tal. Minns inte riktigt vad det var för tillställning men tydligt är att det som hände på 70-talet har satt djupa spår.

    Ceci: Jag kan inte säga att jag minns det som hände men har läst mycket, sett filmer (Costa-Gavras Försvunnen, Svarta Nejlikan, Andarnas hus) och dokumentärer och lyssnat på bl.a. Victor Jara.

    Larans: Känns angeläget att berätta.

    Della: Rödgrått är en bra kombo... också. ;) Jag har varit redo länge. Inte ofta jag längtar till måndag men den 20 sept ska bli en skön dag: inte en opinionsundersökning så långt ögat/örat når! =)

    SvaraRadera
  8. Intressant bild. Snyggt fotat!

    SvaraRadera
  9. De inom högern i Chile som röstade fram den senaste presidenten tycker visst i stort att Pinochet och hans gäng var bra. I det berömda valstugereportaget i SVT 2002 var det någon politiker som tyckte "att de inte gjort sitt jobb ordentligt" eftersom flyktingar lyckades ta sig till Sverige.
    Det kan man tänka på när man ser ditt fönster och vet historien bakom.

    SvaraRadera
  10. Ja, Pinochet har många anhängare i Chile, folk som har blundat för vad han har gjort eller till och med tyckt att det var helt rätt. Det kommer jag aldrig att förstå.

    Just det, det reportaget hade jag glömt. Det finns säkert mer som inte tål dagsljus. Dubbelmoral kallas det.

    SvaraRadera
  11. Det är verkligen några väldigt politiska fönster, med en otäck historia. Du har bearbetat fotot snyggt. Det röda slagorden blir nästan som blodstänk på husfasaden. Under studenttiden hade jag några chilenare som kompisar och de berättade om diktaturen och våldet. Svårt att ta in fullt ut här i trygga Sverige. Tänk vad vi sluppit vara med om?

    SvaraRadera
  12. Vi är förskonade om man jämför med många länder men helt fria från liknande händelser är vi inte. Skotten i Ådalen 1931 (som har fallit i glömska i dagens Sverige) kan mycket väl jämställas med detta.

    Vill också säga att jag inte har bearbetat bilden så mycket. Den var rätt otäck redan innan. Jag har lagt till den svarta sorgekanten och boostat färgen lite.

    SvaraRadera
  13. Vilket otroligt bra tema och så har Du verkligen valt en bild som heter DUGA när vi talar om politik.
    Bra att Du påminner os även om Ådalen, ibland tror vi att det är "sockersött" både förr och nu i Sverige!

    Ha en skön söndagskväll!

    Ps.
    Jag flög lungt och landade snyggt!

    annette

    SvaraRadera
  14. Välkommen hem, Annette! Hade gärna velat se din snygga landning. Nu väntar jag med spänning på alla reserapporter och bilder. :)

    Du såg inte till Misja förresten?

    SvaraRadera
  15. en sorglig episod det där, men ett fönster som ger eftertanke har du hittat i alla fall.

    SvaraRadera