7 april 2012

Jag ska bli med läsplatta


Igår när jag satt här hemma och inte kunde gå ut (eller ville inte men berätta inte för nån!) fick jag för mig att jag skulle kolla på läsplattor på nätet. Jag läser mycket så det kan vara en bra grej, tänkte jag, lättare att ha med sig i väskan överallt. Där överraskade jag mig själv faktiskt. För ett år sedan var jag tvärsäker: en sån kommer aldrig innanför min dörr men för ett tag sedan började jag tänka att det vore kul att testa även om jag trodde att det låg långt fram i tiden. Och nu har jag alltså beställt en iRiver. Känner att den passar mig bättre än en iPad för jag vill "bara läsa", behöver inte laddas lika ofta och den är behagligare att läsa på om man sitter länge. Och framför allt: den är inte anpassad bara till den amerikanska marknaden som Kindle t.ex. utan jag har större tillgång till böcker på svenska och kan låna e-böcker på bibblan, helt gratis. Med wifi behöver jag inte ens ta omvägen via datorn. Oj, nu blev det reklam... men tanken med det här inlägget är att få veta vad ni andra har för erfarenhet eller tankar kring läsplatta vs iPad, om ni har testat osv. Jag är ingen expert så alla tips och synpunkter är välkomna. 

Men vad har bilden med inlägget att göra? Inte ett dugg. Var kan den vara tagen? Ja, säg det...

24 kommentarer:

 1. Nu har jag börjat med att kolla svaren på din bildgåta. Della är verkligen skärpt med både bild, text och tanke:-)
  iRiver har jag aldrig hört talas om, men mina sjuka vönner N och R kör med en Motorola resp. en iPad och de läser alla sina böcker via sina läsplattor. Själv har jag en "Lax" Samsung Galaxy, men jag läser inga böcker på den.
  Å din iRiver är ju betydligt billigare än en iPad till exempel. Så det var nog ett bra köp!

  PS. Åsså har du lagt på en "linne"-effekt på din bild - är det iPhonens app-verk eller;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det är bra köp för mig. Det handlar ju om vad man ska ha manicken till och jag vill ha den till läsning och inte spel, FB, musik etc. Isf hade jag tänkt annorlunda.

   Njae, ingen linne-effekt (näst sist i Sverige, har ingen ajfån) utan det är canvas-effekt på pixlr. ;)

   Radera
  2. BP, snälla, förklara för en som inte är tekniknörd (och inte har ajfån): du menar att dina kompisar läser på sina smarta lurar eller är Motorola en surfplatta också? Den där glada laxen är väl iaf en smarting, visst?

   Radera
 2. Jag fick en iPad till julklapp och jag älskar den. Använder den mest för att läsa böcker som jag lånar från bibblan. Det är ju så bra då man kan låna nästan alla nyutgivna böcker och slipper köa för att få låna eller köpa dom. Eböckerna tar inte heller nån plats i bokhyllan. Jag har läst ut massor av böcker sedan jag fick den. Jag har ingen erfarenhet av andra läsplattor så jag kan inte jämföra. Jag har hittills använt mig av wifi men har även möjlighet att använda simkort. Det tar bara några sekunder att ladda ner en bok. Jag använder min iPad varje dag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter så himla smidigt att låna böcker och framför allt att slippa kånka tillbaka dem när lånetiden håller på att gå ut. Och så besväret med att forsla bort alla egna pocket som jag inte tänker läsa om. Mindre bidrag till Myrorna förvisso men en och annan bok lär jag köpa framöver också. I vissa miljöer och situationer är pocket ett bättre alternativ.

   Men lite nyfiken är jag på din iPad - för sent egentligen nu när jag redan har beställt min iRiver men man vet aldrig... en vacker dag trånar jag kanske efter en padda (det skulle vara surfandet då eller med viss tvekan film, speldjävulen är jag immun mot) - hur är det med vikten? Inte din egen då, utan paddans. ;) Jag brukar inte läsa i sängen men jag kanske börjar nu för läsplattan väger bara 200 gram (mot paddans tredubbla). Och så undrar jag varför köpa en iPad om man har en laptop? Jo, jag kan tänka mig just vikten t.ex. men finns det fler fördelar?

   Radera
  2. Jag har inte tänkt på vikten, förutom min egen då ;). Jag har också en ny stationär dator som är anpassad för bildbehandling med en 23 tums hd-bildskärm och den använder jag då jag bildbehandlar, surfar runt bland bloggar och till kontorsjobb (sonen som studerar till dataingenjör har plockat ihop den åt mig). Jag tycker att det är mest bekvämt med ett riktigt tangentbord och mus. Dessutom har jag en laptop som jag inte alls använder längre och en minilaptop som vi haft med på resor. Paddan är också bra att ha med på resor då den alltid är på, man måste ju inte starta opp den som med en laptop. Allting finns ju i paddan och den är också snabbare att använda än en laptop. Jag gillar också att man får texten så stor man vill ha den bara genom att dra med fingrarna på den. Alltså en stationär dator och en iPad är den bästa kombinationen för mig. Jag skulle inte klara mig utan en stationär dator och nu inte heller utan iPad, men laptopen klarar jag mig utan.

   Eftersom mina ögon blivit så dåliga så lovade jag mig själv för ett par år sedan att jag aldrig mera ska köpa en pocketbok.

   Radera
  3. Min stationära dog när jag flyttade i höstas. Annars hade jag nog tänkt använda den som komplement till laptopen... eller framför allt skärmen (inte riktigt lika stor som din, 19 tum om jag minns rätt) just med tanke på bildbehandling osv. men jag har vant mig vid att använda den bärbara (13 tum) och saknar inte det stora schabraket längre. Inte alls faktiskt, bara mina foton som försvann med den när den somnade in. Det är så mycket en vanesak... hemma har jag laptopen och på jobbet sitter jag vid en stationär och har en sladdrig styrplatta, inte dum den heller. Men visst går det att förstora texten på en laptop bara man drar med fingrarna på plattan. Så funkar det på min. :)

   Det finns pocket och det finns pocket. En del har oförskämt liten text och de får gärna vara för mig men speciellt på resa vill jag inte ha med mig en massa prylar som kan få fötter. Då passar det bra med pocketböcker.

   Radera
 3. Härligt att unna sig själv en påskpresent, och naturligtvis ska man välja det som passar en själv bäst. Jag är supersugen på en iPad av diverse anledningar, väntar på att datorn ska lägga av för gott och därefter får vi se om en padda kommer in i hemmet.

  Fortsatt skön påskhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt spännande faktiskt! Om jag har valt rätt återstår att se men jag tror det. Nu ska vi inte falla för grupptrycket. ;) Jo, men jag tror inte att att jag kommer att sakna alla de där "finesserna" som iPad har. Jag är en enkel människa. ;) Priset har viss betydelse men framför allt vill jag inte köpa något jag inte använder. Fast å andra sidan gillar jag "allt i ett"-principen. Känns som att det blir så många olika prylar som alla är bra på sitt sätt. Kan ingen uppfinna en monsterpadda som tar hand om allt, inklusive städ och matlagning?! Det är en omöjlig ekvation, jag vet. Jag får skriva en recension sedan när jag har fått underverket.

   Radera
 4. Jag blir nu jättesugen när jag läser vad ni andra skriver om läsplattor. Hm... tänka, tänka,tänka... känna, känna, känna... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Fast för mig blev det alldeles bakvänd ordning... handlar först och frågar sedan. ;)

   Radera
 5. Jag har en surfplatta men om jag ska vara ärlig så använder jag den främst till att spela wordfeud, inte min bästa investering alltså men en rolig leksak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wordfeud kan jag knappt stava till så då har jag ett argument till att välja läsplatta. ;) Inte så att jag inte vill ha leksaker också men skulle kanske välja en annan sort.

   Radera
 6. En annan synpunkt som har kommit fram när jag har letat på nätet är ljuset. I surfplattan finns det ett bakgrundsljus som kan bli ansträngande för ögonen i längden. Men det är väl isf samma sak med laptopen och här sitter man ju "för jämnan"...

  SvaraRadera
 7. Ska bli spännande att höra dina erfarenheter! Det måste vara jättepraktiskt. Men det här med att titta på en skärm länge, gör mig tveksam.Men det är ju rätt som du säger- hur länge sitter man inte framför den här datorskärmen och petar med bilder och annat! Ser fram mot rapport! Fortsatt glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte ungefär som du innan, att jag inte vill stirra på en skärm när jag läser en roman, och det är också en anledning till att jag väljer en läsplatta och inte en surfplatta. Läsplattan har en mattare yta och inget bakgrundsljus och det sägs vara bättre för ögonen.

   Radera
 8. GRATTIS, minns Ditt inlägg för ngt år sedan, trodde nog inte Du skulle ändra Dej så snabbt;)
  Har ju precis köpt en "ajfåne", var lite tveksam hur jag skulle göra, ipad eller iphone, behövde en ny telefon oxå, så det blev en iphone, fast en läsplatta av ngt slag blir det framöver. Tänk att kunna ladda ner lite böcker när man drar iväg på semester, behändigt i handbagaget och finns då alltid tillgängligt!
  Skall läsa lite om den Du köpt, och så ser jag med spänning fram emot att höra vad Du tycker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det är mer än vad jag minns... får nästan ta och söka i bloggen. ;) Någon smarting har jag inte skaffat mig än men det börjar bli dags. Det är lite besvärligt att sms:a när man får trycka flera gånger för att få fram en bokstav. Fy vilken bortskämd människa man kan bli... ska det vara ett problem?! Men rätt bra att ha koll på tågtider och sånt också. Man tar fram de argument man behöver för att stödja sin mening... den saken är klar. ;)

   Radera
  2. Nu har jag läst mitt förra inlägg om detta och jag lät näst intill rabiat... men det handlade inte om själva läsplattan utan det jag var upprörd över var att någon kan tänka sig att punga ut 2500 SEK för ett märkesfodral till plattan. Det är lite skillnad det. Fast jag kände inte att jag ville ha en läsplatta heller. Men det är inte värre än att man kan ändra sig.

   Radera
 9. Om man inte kan ändra sig om ngt så vore det ju katastrof, då skulle jag inte ens sitta här och blogga med dej;-))

  SvaraRadera
 10. Oj, de snabba kastens kvinna! :) Jag befinner mig fortfarande i det där motsträviga "det-där-behöver-verkligen-inte-jag-stadiet" och känner inte någon omedelbar längtan att ändra mig. Jag inser - förstås - att det finns vissa fördelar. Men, men... jag älskar känslan av en "levande bok" i min hand och så är jag av uppfattningen att jag inte behöver prylar bara för att de finns. Hehe, mitt X brukar säga att jag befinner mig i grottstadiet. Undra på att vi är skilda. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh, jag tycker nog att två år är ganska lång tid. ;) Fast en liten uns av sanning finns det i det för när jag väl bestämt mig går det undan. Antar att tanken har mognat undermedvetet, helt utan mitt godkännande. ;)

   Lika barn leka bäst heter det kanske inte utan anledning. På tal om att leka med ord och sånt, jag klippte bort slutet av din kommentar för det hör inte ju hit. Har fått mejlet men inte kommit så långt ännu. :)

   Radera
  2. Kan tillägga att jag uppfattar mig rätt selektiv när det gäller nymodigheter. Skaffar mig inte saker för att andra har och ifrågasätter gärna alla sorts prylar.

   Radera
  3. Sund inställning. Så säger jag, eftersom jag delar den. Men även med den inställningen har vi säkert båda två alldeles för mycket prylar. Ibland önskar jag att jag vore en fågel... vingförsedd och fri!

   Radera