11 maj 2012

Veckans fönster - mörkt

Veckans fönster

Vad var tanken bakom att fota det här enkla fönstret? Jag har ingen aning... annat än att det kan komma till användning när man minst anar det. Herengracht-kanalen är en av tre kanaler som är smarta riktmärken när man ska försöka hålla sig på kartan i Amsterdam. Om man inte gör som jag förstås, går dit näsan pekar. De andra två heter Keizersgracht och Prinsengracht. Idel herrar med andra ord.

42 kommentarer:

 1. Det är ju precis så det är ;) Man har ingen aning om vilket tema som dyker upp så det är lika bra att förse sig med alla möjliga fönstermotiv. Snygg spegling av trädet i den mörka rutan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det är så kul med fönster för de finns i oändliga variationer. Utan tvekan är man inte riktigt klok, som Tage Danielsson en gång sa. Fast han kanske menade ngt annat. ;)

   Radera
 2. Håller med Ninni, det ju precis så det är! Jag som är ett "blåbär" i detta sällskap började blogga i mars förra året. Har tagit bilder hit o dit, snett o vindt, längat ut i fel bildstorlek osv. Hittade min bild, som jag nu tack o lov fick fin användning för plus att jag har lärt mig lite. Så som Susanne sa varför ska man ha arkiv om man inte får rota i det. Snygg bild Pumita!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju inget rätt eller fel i fönstersammanhang... eller foto öht... om man är en glad amatör. Ett arkiv är guld värt, oavsett om det består av gamla foton eller fiffiga bortförklaringar. ;)

   Radera
 3. Tjusigt med speglingen av trädet och det mörka fönstret mot det ljusa!
  Oftast är det som du säger - bara knalla på dit näsan pekar så hittar man oftast något spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är roligast så. Karta måste jag ha med mig så att jag hittar hem när jag har vandrat färdigt men annars är det inte så noga.

   Radera
 4. Japp, alla fönster ska dokumenteras. Den där luriga Sanna kan komma med de mest konstiga teman så man vet aldrig.
  Är oerhörd road av speglingar så detta gillar jag!
  Ha det göttit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre för många än för få! För många kan det väl aldrig bli när jag tänker efter... annat än att man kan få problem med lagringen, haha. Och just nu har jag ingen koll på vad jag har och var, det stör mig en aning... men jag får improvisera. ;)

   Radera
 5. Så himla fyndigt!!! Så himla snyggt - synd bara att du bloggar så himla sällan;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himmel, vad många utropstecken!!! ;) Ja, det är himla synd att jag försummar bloggen så himla ofta! Det är mest jobba och sova som gäller just nu. Borde prioritera om, jag vet. Och då menar jag inte sömn. :)

   Radera
 6. Enkelhet är inte att förakta! I mina ögon är det vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelhet sägs vara den ultimata förfiningen (da Vinci) och det ligger en del i det.

   Radera
 7. Jag börjar tro vi är smått tokiga vi fönsterfotografer som samlar fönsterfoton vart vi går. Roligt att läsa kommentarerna här om det. :)

  Gillar också dina grenar som speglas i mörkret där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag vetat länge. ;)

   Radera
 8. Mörkt och lite kusligt där i speglingen i fönstret. Jag får ofta frågan när familj/vänner ser mig plåta en massa konstiga och i sig menlösa fönster, vad jag håller på med. Men det är bara att stålsätta sig, och tänka på framtida konstiga fönsterteman som kan dyka upp. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh, man vänjer sig efter ett tag. På konstiga frågor alltså. Vi får tänka på att de inte förstår bättre. Och numera är man ju van. Men visst är det lustigt när man står och fotar ngt ute och folk som går förbi, de tittar först på kameran och sedan på det man fotar och sedan på fotografen och man ser i deras blick: Öööh?! Men som sagt, det är deras förlust. :)

   Radera
  2. Undrar just vad du egentligen tänkte, när du kommenterade min bild, om du trodde det var mitt mörka fönsterbidrag? :-)

   Radera
  3. Öh, har jag gjort bort mig nu? Eller vad har jag kommenterat med andra ord... Oops! ;)

   Radera
 9. Kör du någon slags tankeöverföring till Susanne. Det funkade ju med det ståtliga fönstertemat också.
  Men visst är det kul att man är på spaning efter fönster överallt nu. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tanken slog mig också, nästan lite obehagligt. ;)

   Radera
 10. Bara man vet någorlunda var man är och har kartan som backup, så är det skönt att gå lite fritt och gå dit näsan pekar.

  Ha en fin helg. // Lissen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tänker jag också. Och så får man titta sig omkring lite och känna av atmosfären så att man inte hamnar nånstans där man inte borde vara. :) Önskar dig det samma.

   Radera
 11. Du är smart du som samlar fönster, det gör jag också ;0) Snyggt blev det också med speglingen av de mörka träden och gatskylten.

  SvaraRadera
 12. Jag har insett att jag nu för tiden fotar fönster kors och tvärs - för man vet ju aldrig vad nästa tema blir ...!
  Ditt mörka nederländska fönster är fint. Och i Amsterdam pågår väl en hel del aktiviteter i djupaste mörker också, har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De mörka aktiviteterna... hm, dem vill jag helst blunda för... stan är underbar annars. :)

   Radera
 13. Vilket fint kan-vara-bra-att-ha fönster! Snyggt med speglingarna. Jag har också blivit lite fönsternojig. Bara vi inte åker dit som fönstertittare :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, risken är överhängande. Men om det blir en folkrörelse så kanske det blir lagligt till slut. ;)

   Radera
 14. Jag är ganska ny i veckans fönster och har egentligen aldrig tänkt på att fotografera fönster inför fotoutmaningen, men då jag går igenom mitt arkiv finns där massor med fönster jag fotat.

  Ditt fönster är mycket vackert med speglingen av träden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men så var det ju för mig med från början... jag var en fönsterfotograf utan att veta om det. ;)

   Radera
 15. Det var ju riktigt fint fönster med mäktiga speglingar! Helt suveränt att ha till temat.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har man flyt... för det där med sjätte sinnet tror jag inte riktigt på. ;)

   Radera
 16. Ingen aning..... Jag gillar ditt sätt Mrs P..du har förmågan att få mig att le..vilket betyder att jag trivs här ävren om det ser mörkt ut...nice ...det är då pass trevligt här hos dig..ha det gott nu o njut av helgen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mrs A: Det är ett sant nöje att ha dig här hos mig. :)

   Radera
 17. Herengracht väcker vissa minnen från ungdomens dagar då jag var i Amsterdam med goda vänner och levde rövare, levde livet menar jag förstås. Snygga speglingar i de mörka fönsterrutorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte blyg nu, säg som det är! =) Var du också orange från topp till tå som mina foto-objekt på Koninginnedagen? Din avatar ger en liten hint om det. ;)

   Radera
  2. Nä, du har inte gjort bort dig. Det blev en smart fönsterkommentar till en "icke fönsterbild". Detta var egentligen min fönsterbild: http://larans.aminus3.com/image/2012-05-11.html

   Radera
  3. Heh, så det kan bli! Tanken slog mig aldrig att det inte skulle vara rätt bild. Jag väntade mig att få se ett mörkt fönster och det gjorde jag.

   Radera
 18. Roligt, så där är det ju! Man tar foton på fönster som kan komma till användning vid annat tillfälle. :-)
  Blev fina speglingar i de mörka fönstren.
  Tack för din kommentar, kul att du tycker så. Det är nog många som passerat, men kanske inte så många som gått in. Faktiskt ganska trevligt. Men det finns onekligen många ställen att välja mellan längs Götgatan... kanske därför många går längre upp längs gatan från Slussen innan de stannar?

  SvaraRadera
 19. Mörkt i mörkret också, med grenarna som speglar sig...snyggt! *L*

  SvaraRadera
 20. Visst blir man nojig - vid fototillfälle tänks alltid ordet FÖNSTER..
  Enkelt ät bäst!! Som nu.

  SvaraRadera
 21. sköna reflektioner i fönstren. kan tänka mig att det finns mycket att fota i Amsterdam.

  SvaraRadera