4 augusti 2012

Veckans fönster - valfritt


Nu har Sassa stuckit ner till La bella Italia och lämnat oss vid ett valfritt fönster. Min fönsterplats på planet - var är den? Jag bara frågar! Första arbetsveckan avverkad och 47 (fyrtiosju) veckor till nästa semester... då är det lätt att ifrågasätta vad man egentligen håller på med. Hängande tvätt på tork är ofta ett pittoreskt inslag på sydeuropeiska fasader, iaf ur ett nordiskt perspektiv, och jag tog ett antal sådana foton på min resa i Portugal. Rätt många faktiskt. Det är bara att blunda och peka i fotoarkivet så nog fastnar fingret på en tvättlina, åtta gånger av tio. Om du kikar noga kan du se en liten tupp bakom handdukarna. Det är alltså inte bara fransmännen som stolserar med en gallisk tupp utan även portugiserna har den som sin nationalsymbol. Nog tjatat om det, nu väntar tvätten... fast min hänger jag inne. Läs mer om tuppen här.

39 kommentarer:

 1. Man kan förstås tycka att hängd tvätt är trist, men himla fint blir det i a f på bild!
  Och den där tuppen, den är välbekant!
  http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2010/04/pippi-pa-faglar-42-bringar-lycka.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är mer spännande när man hänger ut genom fönstret och drar i tvättlinan - en fiffig anordning det där förresten. ;)

   Radera
 2. Man undrar hur rent det blir när de hänger där?
  Höll också på välja något av alla mina hundratal tvätt-line kort. Är barnsligt förtjust i dessa motiv!
  Tvätta lungt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det undrar jag också, speciellt när jag såg en tvättlina i fönstret precis mittemot den stora järnvägsstationen Santa Apollonia i Lissabon. Är inte så lätt att överrumpla men då skrattade jag faktiskt högt när jag såg ett par trosor i XXL hänga där för allmän beskådan. Men tvättlinor kan man aldrig få nog av. ;)

   Radera
 3. Vilken härlig färg på huset. Hade väl varit pittoreskt om du också hängde ut tvätten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, varför inte... men då måste jag måla huset gult först och det verkar jobbigt! Grannarna kan ha en annan åsikt dessutom. ;)

   Radera
 4. En jättehärlig bild! Gillar den! Sydeuropeisk på pricken...med tvätten utanför fönstret. Inga sådana bilder i årets fotomapp än så länge, men året är ju inte slut än...
  Låter inte jättelockande att börja jobba...(själv har jag en vecka kvar av min härliga ledighet!)
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, du kanske kommer iväg senare och fotar tvättlinor. :) Jag märkte att folk tittade lite konstigt på mig när jag gjorde det men sånt får man ta... haha.

   Att börja jobba igen gick väl an första dagen men sedan när det gick upp för mig att jag skulle dit dagen efter också... då var det tungt! ;) Njut!

   Radera
 5. Helt underbar bild, tvättlinor är bland det mest spännande som finns när man är utom-lands vill säga, inte sina egna. Gillar tuppen som tittar fram! Snyggt o roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att fotografera sånt som är annorlunda mot hur det är hemma, speciellt när det ser så charmigt ut! Sedan kanske frun i huset har stått och tvättat för hand med krökt rygg... det vill jag helst inte tänka på.

   Radera
 6. Pittoresk sydländsk bild. Gillar tuppen. Jag fotar också gärna tvätt på tork. Undrar varför det är så lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag var inne på, antagligen för att vi inte gör så hemma.

   Radera
 7. Ja, annorlunda för oss här, men mycket tjusig bild!

  SvaraRadera
 8. Haha, i min ungdom hängde jag tvätten på balkongen på min första lägenhet...det gillades INTE av mina "svärföräldrar" som var av högre rang s.a.s...då blev man inte mycket värd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooops, det gör man bara en gång! ;)

   Radera
 9. Tvättlinor är makalöst trevliga o din fasad med traditionell Portotupp är så pass generös med charm. Du..precis en sådan tupp har jag i glas typ 25 cm hög från Lisboa..kom med mig hem för några år sedan. Ja det blir till att leverera fast Sassa är ute o flänger..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att Fröken Sassa har ögonen på oss... hon har ju inte ens åkt än. ;)

   Radera
 10. Sakta i backarna - än har jag inte övergett Sverige utan jag kommer här och tittar till de senast inlämnade fönsterbidragen.

  Jodå, så där hängde jag också tvätten när jag bodde i Italien, fast vi hade en ganska stor balkong som gick ut en bit ovanpå ett garage. Jag tror jag visat den på bild någon gång. Numera hänger jag min tvätt i ställning som står på min inglasade balkong, men har inte sett någon annan i grannskapet som gör så utan de flesta kör nog torktumlaren i tvättstugan. Hur gör du? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, du har inte kommit iväg än... då kanske jag kan krypa in i en korg och följa med som handbagage. Lovar att vara alldeles tyst! Hm, där sprack det... ;)

   I mitt nya hem har jag en torktumlare i badrummet så jag använder den för det mesta och små plagg hänger jag på en liten ställning eller över handdukstorken. Lite synd att man inte kan hänga ute (full insyn för hela grannskapet så jag avstår) för det luktar så gott.

   Radera
  2. Jo, mina grannar ser också vad jag hänger på tork, men jag bryr mig nog inte riktigt. Fast underkläderna hänger jag längst ner på torkställningen. Har precis klämt fats klämmorna på kläderna där ute - måste ju ha lite rent med ner till Italien. :)

   Radera
  3. Det är nog inte mina ev. hämningar som hindrar mig heller, det är mer än vanesak och så känns det mest praktiskt att göra som jag gör idag. Du kanske har lite fräschare luft där än vad det är i 08.

   Radera
 11. Härlig bild, med tupp och allt! Och jag hade inte heller fått någon fönsterplats på flyget, inte snällt.

  Tänka sig att tvätten blir så fin i bild i de sydliga länderna ... här hemma tycker jag att tvättställningar i aluminium är bland det fulaste som finns i trädgårdar. En torklina mellan två träd ute på landet är helt annan sak, det är sommar.

  Ha det gott här hemma, jobba på och streta fram till nästa semester!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har inte åkt än så du kan ju höra om det finns restplatser. Korgen (se min kommentar till Sassa) räcker bara till en. ;) Om inte så ses vi till Veckans fönster nästa helg. Ha det bra till dess!

   Tack, jag ska göra mitt bästa. Tur att det är "arbetstagarjul" i år! Dvs. julafton på en måndag så det blir många lediga dagar.

   Radera
 12. Det där är ett sånt där hus man kan se på många platser på kontinenten. Kan inte låta bli att tycka att det är lite småmysigt och charmigt att leva sådär :0)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar det också. Mycket. Men det är nog lätt att tycka att det är mysigt när det inte är ens vardag. :)

   Radera
 13. Tänk så praktiskt att ha tvättlinan så där rakt utanför fönstret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och att bara dra i linan som kan gå i flera "lager". Men det gäller att inte sträcka sig alltför långt ut...

   Radera
 14. Tvätt som torkat ute luktar underbart friskt. Fin färg på huset! o pittoreskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör den, om den inte har hängt utanför järnvägsstationen. ;)

   Radera
 15. De där tvättlinorna i södra Europa häpnade jag över när jag såg dem "livs levande" under en tidig tågluff på 70-talet. Trodde knappt det var sant, men oj vad där hängde tvättlinor på bakgatorna! Det känns verkligen södra Europa när man går i någon stad och ser dessa tvättlinor. Före resorna till Sydeuropa så var scenen från Lady & Lufsen, med tvättlinorna innan vi kommer ner till Tonys sylta och köttbullarna, något jag trodde var mest påhittat för att skapa atmosfär. Men precis så är det ju, en massa tvätt och tvättlinor! Så kanske inte så konstigt om du har fått med dem på bilder från din resa nere i Portugal. Fint litet hus du fångat på bild. Tvättlinan har snäll tvätt på tork, inga trosor eller slitna kalsonger där inte! :-) Jag köpte en "vädertupp" under en resa ner till Portugal, den ändrar färg beroende på hur vädret blir (hittade tuppen i Lissabon). Vinkanna i form av en tupp (inköpt nere i Faro, Algarve) har också hamnat i vårt hem, du häller ut vinet ur näbben på karaffen.
  Nog om dessa minnen, du kan gärna visa fler fönster med tvättlinor. Bara trevligt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du delar med dig av dina reseminnen! Det är mycket man förundras över när man är ute i vida världen. Väntar bara på att jag ska få träffa Lady & Lufsen också för visst måste de finnas på riktigt. ;) Den där karaffen blir jag nyfiken på. Vore kanske kul att ha. Vädertuppen är nog mer användbar i Sverige än i Portugal eftersom sommarvädret hemma är så ombytligt, haha.

   Radera
 16. Det är inte bara tvätten som ser pittoresk ut utan även färgen på huset. Precis så där ska det ju se ut. Vilken lycka då för dig att ha så många sådana bilder. Håll hårt i dem, så det inte blir som med alla mina azoriska bilder som ligger inlåsta i den gamla trasiga datorn. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där gula husen är mina favoriter, med eller utan tvätt. Kanske för att jag associerar till sol och värme, vad vet jag.

   Tack för påminnelsen, Della! Ska säkerhetskopiera ikväll. Det är så jäkla trist att bli av med resefoton. Jag om någon borde veta eftersom massor av mina bilder (t.ex. Mexiko 2011 och en hel del andra bakåt i tiden) försvann med mitt gamla datorskrälle. :(

   Radera
 17. Åh, jag bara älskar den här bilden! Portugal i ett nötskal...fast huset skulle ju ha varit vitt med blått runt fönstren. Fast jag tror att den färgställningen är vanligare på sydkusten.
  Tvätten brukar torka på nolltid åtminstone om det är varmt ute så inte hinner den bli så nedsmutsad av luften.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer nog... såg inte så många blåvita fönster, ingen när jag tänker efter men det kan förstås bero på tillfällig minnesförlust. Får ta och rota lite bland tvättlinebilderna och se ifall jag har fångat ett. ;)

   Radera
 18. Klart man måste gilla när tvätten hänger ute. Visar ju att man bor i ett varmt klimat där sådant funkar. Visar väl på lite andra skillnader också men det lämnar jag därhän nu. Med ösregnet Ösregn utanför fönstret bara älskar jag ditt solgula torkfönster och allt vad det står för!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt i prick! Tvättlinefönster är bra medicin mot ösregnsångest. :)

   Radera
 19. om inget annat så blir den nytvättade tvätten friskt vädrad i alla fall :) man får bara hoppas att de inte har för mycket måsar eller kråkor där som gillar att gödsla ner där de inte ska... typ mina nytvättade fönster :!

  SvaraRadera