22 september 2012

En oväntad vänskap

Nä nä, inte mellan mig och måsen. Aldrig! Uppifrån är Fototrisstemat för den här veckan. Kan ju vara kul, tänkte jag, men det bidde bara en mås med stans bästa utsikt. Staden är förstås Porto där det inte är svårt alls att komma upp på höga höjder eftersom hela stan är kuperad, gott om kullar att traska upp och ner på. Själv är jag mäkta stolt över att jag trots svindel lyckades stå på Ponte Luis I-bron och knäppa bilder. Men som sagt, det får bli fler en annan gång.

Jag vill passa på att ge några tips som kan lindra höstångesten som de flesta tycks ha drabbats av. I väntan på solen kan du se en underhållande och hjärtvärmande film. En oväntad vänskap som jag såg på premiären igår är en sådan film. Skippa Hollywood och satsa på franskt! Snön på Kilimanjaro är ett annat tips eller varför inte Kaurismäkis Mannen från Le Havre som utspelar sig i Frankrike.

En oväntad vänskap baseras på en sann historia om en fransk aristokrat och hans personliga assistent, en algerisk förortskille. Filmen blev en dundersuccé i hemlandet Frankrike, kanske inte helt oväntat eftersom det råder dystra tider och man kan behöva sig ett gott skratt. Jag är inte riktigt lika begeistrad men det är trots sina brister en mycket sevärd film. Vissa scener är helt lysande medan andra är rätt banala. Filmen spretar åt olika håll men det är lätt att förlåta mycket när huvudpersonerna är så charmiga och sympatiska. Omar Sy och François Cluzet lyfter den här feelgood-filmen som jag varmt rekommenderar. Feelgood är ett slitet uttryck men här funkar det perfekt. Förutsägbar är den också men det känns helt OK. Ibland behöver man ett lyckligt slut. Jag gick från biografen med ett leende på läpparna. Mer Earth, Wind & Fire och mindre hälsokost åt folket! Öh, du fattar när du sett filmen.

16 kommentarer:

 1. Det var en mycket vacker bild på en mås ;)
  Jag tittar inte mycket på film, läser hellre en bok. Kommer inte ens ihåg när jag varit på bio sist, det måste vara flera år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är du för konstig en som inte gillar film?! ;) I ärlighetens namn går jag inte så ofta på bio heller även om det är minst lika kul som att se film hemma... eller båda har sina sidor när jag tänker efter... men just den här filmen (En oväntad vänskap) såg jag på bio.

   Men om du vill skratta gott och skratta många gånger kan jag rekommendera en bok: Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg. Den är välskriven och underhållande, riktigt rolig faktiskt. Boken handlar om ett gäng pensionärer som tröttnar på livet på hemmet och bestämmer sig för att begå brott för att hamna i fängelse. Där är det minsann mer livskvalitet än på servicehuset. De gör en tavelkupp, bor lyxigt på Grand Hotel utan att betala, tvättar pengar osv. Minns inte riktigt alla förvecklingar men du får läsa själv. ;)

   Radera
  2. Visst kan jag se på film ibland, på långflygningar ser jag faktiskt hellre på film än läser en bok. :) Ikväll ska jag titta på film, Beck.

   Tack för tipset om boken, den ska jag ladda ner ifall den finns på elib.

   Radera
  3. Japp, tror att du hittar den där. Jag läste den som e-bok från bibblan.

   Radera
 2. Det är söndag och jag har skyltat!!!
  Lyckad bild du fick till på måsen!
  "En oväntad vänskap" tänker jag se hur som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den såg ut att njuta där i solen, måsen alltså.
   Nu är min "skylt" på plats... jag har ju suttit och vikit pappersflygplan hela helgen. ;)

   Radera
 3. Franskt, oui! Du har fattat galoppen... Det gäller ofta både film, böcker, musik för min del. Önskar bara att det skulle kunna gälla även språket!

  Hoppas att du mår som du förtjänar, dvs bra! Här tittade solen precis fram och äntligen känner jag för en promenad. De senaste två regndagarna har då inte lockat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju inte någon frankofil precis men ser ganska mycket fransk film och läser franska böcker som de Vigans och andra från Sekwa-förlaget. De har gett ut många böcker som jag har gillat. Tänkte också att det vore kul att kunna franska för hon har skrivit ett par till som inte har översatts till svenska.

   Hos mig har det varit halvdant promenadväder så jag har inte prioriterat det idag. :)

   Radera
 4. Bättre en fågel på taket än...hur det nu var. Bra början på en triss! Steg ett är klart. Jag skyltar, gör du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, hoppas de håller sig där! Japp, nu är min "skylt" på plats. :)

   Radera
 5. Tack för tips, alltid välkommet så här på höstkanten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vassego! Det är nu "filmsäsongen" börjar igen. På sommaren har man ju så mycket annat för sig. :)

   Radera
 6. Alltid kul med filmtips, tackar och tar emot. Själv tänker jag se Palme i veckan, är nyfiken på den filmen på flera sätt.
  Porto ser fantastiskt ut "ta mig till havet". Lägg till två så vi njuta av en Portotriss :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Palme-filmen vill jag också se! Berätta gärna på bloggen vad du tycker.

   Ska man vara med i Fototriss så förpliktigar det och jag ids inte just nu. Sitter för mycket framför datorn som det är redan. :)

   Radera
 7. Den filmen hade jag tänkt att se, och nu förstår jag att jag nog också SKA se den. "Snön på Kilimanjaro" såg jag i våras...gillade den mycket!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snön på Kilimanjaro är superbra, riktig feelgoodfilm den också. Och jag tror att du kommer att gilla den här, kanske skratta lite mer. :)

   Radera