14 oktober 2012

Mo Yan i läsplattan


Knappast! Rubriken ger bara en hint om innehållet i det här inlägget. Om vi tar läsplattan först: jag är mycket nöjd med hur själva plattan fungerar och kan inte komma på några nackdelar men tillgången till e-böcker (framför allt nya) är fortfarande begränsad... speciellt eftersom jag inte kan tänka mig att betala vad de kostar att köpa utan använder bibliotekets urval. Läser alltså fler "riktiga" böcker än jag skulle vilja men det är delvis självvalt. Jag har inte laddat ner några böcker från gratissajterna på nätet än så länge eftersom jag inte har hittat någon bra sajt och inte lagt ner mycket möda på att söka en heller. Om jag skulle välja mellan läsning i läsplatta, smartphone eller surfplatta idag (så här tänkte jag i våras) skulle jag fortfarande välja läsplattan. Den är lätt och smidig, behaglig för ögat och prisvärd. Telefonen är för liten och slukar alldeles för mycket energi för att jag skulle vilja använda den till bokläsning. En surfplatta skulle kunna vara ett alternativ men de jag har testat är inte lika bra om man ser till läsning (bakljus och vikt framför allt). Den har andra fördelar så jag är inte främmande för att skaffa mig en framöver.

Mo Yan hade jag inte hört talas om innan hans namn dök upp hos spekulanterna. Blev förstås nyfiken och skaffade mig info om Nobelpristagaren på nätet. Min kännedom om kinesisk litteratur är nämligen obefintlig. Har inte ens läst Vilda svanar som har stått på att-läsa-listan i ett antal år. Det är alltså hög tid att ta tag i saken. Det slumpade sig så att jag hamnade först i bibliotekskön för att få läsa Mo Yans bok Det röda fältet och har nyligen börjat (just nu på sidan 93 av knappt 400). Han är säkerligen värd sitt pris men jag är inte helt övertygad om att boken är min typ av litteratur. Han skriver väldigt bra, det gör han, men det är för mycket inälvor och exkrementer så här långt. Vi får se hur det utvecklar sig. Jag har kommit in i en intensiv läsperiod och näst på tur väntar Carlos Ruiz Zafóns  Himlens fånge. Inte så mycket action på bloggen med andra ord, det händer mer på Goodreads. P.S. Jag lägger till en bild på min läsplatta för att visa innehållet i hemliga påsen:  Snusmumriken. Boken i läsplattan heter Främling, vad döljer du för mig. Rekommenderas!

12 kommentarer:

 1. Fint att bli uppdaterad på läsplatta tack vare dig. Själv har jag inte känt behov av en så här långt men behändig tycks den iaf.
  Kul också att höra ditt först intryck av Mo Yan. Jag har inte läst något men hört "mustiga berättelser". Det uttrycket får mig alltid att tänka på Artur Lundkvist, även efter alla dessa år ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknade läsplattan mest när jag läste "Agaat" och "De obotliga optimisternas klubb" i sommar, två riktiga tegelstenar på 600-700 sidor. :) Rekommenderas varmt ändå, de är värda besväret.

   Jag har inte läst Lundqvist men han verkar ha lämnat ett oförglömligt intryck på dig. ;) Jag är inte så himla känslig som det kanske verkar men visst kan det bli för mycket. Huvudsaken är ändå att äcklerierna fyller ett syfte, att jag förstår vad författaren vill förmedla. Minns när jag läste någon av Kemals böcker för första gången... var helt förskräckt över språkbruket, alla grova svordomar osv. men man blir härdad efter ett tag. Senare var det rätt kul, kunde inte låta bli att skratta åt uppfinningsrikedomen.

   Radera
 2. Har inte kommit till skott vad gäller läsplatta eller surfplatta ännu så jag har inte haft möjligheten att läsa ngt av årets Nobelpristagare. Har hört en del på radion om vad man sagt, och det låter lite "mustigt" i en del fall.
  En bok börjar visst med två förlossningar ( en i människovärlden och en i djurvärlden) båda går visst snett!
  Men vartefter så skall jag nog läsa i alla fall en bok av honom!
  Ha det gott!
  Ps. Du det var visst en Pilfink;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mustigt är nog bara förnamnet... men å andra sidan, allt är inte vackert och fint här i världen. :) Ha det bra du med!

   P.S. Jaha, en pilfink, säger du. Jag tror dig. :)

   Radera
 3. Jag har inte heller lyckats komma vidare med läsplatta. Funderade på det häromdagen och tittade lite på vad som finns. iRiver verkar fortfarande ligga högst i topp. Funderar vidare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte testat några andra läsplattor så jag kan inte jämföra men iRiver passar mig. Googlade för skojs skull på testsajter och hamnade till slut (av en ren slump) nånstans på iRiver där jag kan ladda ner böckerna som följde med när man köpte läsplattan. Dem vet jag inte ens om jag fick eller så sopade jag bort dem i början när jag var tvungen att göra en omstart. Tack snälla för att jag hittade dem! :)

   Radera
  2. Men du kanske har en padda?

   Radera
 4. Väntar gärna på din åsikt om vår nyaste nobelpristagare. Då jag inte prioterar mängdläsning utan läser bara under längre ledigheter vill jag gärna välja det som verkar mest läsvärt.
  Tyvärr tillhör jag dom som inte kan läsa en stund då och då utan vill ha gott om tid.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jag får läsa ut och fundera ett tag till. Det är inte tummen ner iaf, försiktigt upp just nu. ;)

   För den ultimata läsupplevelsen måste man ha tid. Jag kan/vill inte heller stressa igenom böcker "bara för att ha läst dem". Då försvinner glädjen och då kan jag lika gärna göra ngt annat. Vet inte vad du menar med en stund... men helst läser jag minst en halvtimme åt gången. Sköt om dig du med!

   Radera
 5. Vad bra att höra att du är nöjd med din läsplatta. Jag är också nöjd med min padda, men önskar fler böcker på elib och skulle nog kunna tänka mig att köpa e-böcker, men det verkar som om nya böcker inte genast kommer ut som e-bok, utan först senare och nästan samtidigt finns dom på elib. Alla nya böcker kommer inte heller ut som e-bok, har jag märkt. Har idag beställt en tegelstensbok från Adlibris, Samnang, tiggarpojken.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det ju. De nya kommer inte ut som e-böcker på en gång, oftast inte... och ibland inte alls. Köper du böcker via Elib? Jag är ingen omläsare - och läsplattan gör sig inte så bra i bokhyllan, hihi - så jag vill helst låna förutom de böcker jag VILL HA, dem köper jag inbundna för att ha i bokhyllan. Vid flytten för ett år sedan rensade jag bort en massa men har fortfarande en hög med olästa böcker (köpta) som jag inte kommer att behålla. "Ska bara" läsa dem först. =)

   Tegelstenar är inte så roliga men ibland får man offra sig. Kikade på Under floden och den låter intressant. :)

   Radera
  2. Böckerna jag lånar via mitt bibliotek är från Elib. Häromdagen fick jag av ett bokförlag ett recensionsexemplar av en nyutkommen bok. Fick välja ifall jag ville ha den som e-bok eller inbunden, valde e-bok.
   Under floden har jag i bokhyllan och den var riktigt bra. Tyvärr fick jag mail från adlibris att Samnang-boken var slut för tillfället och dom visste inte när dom skulle få flera.

   Radera