28 oktober 2012

Skyltsöndag - trafiksäkerhet

Den här lilla skylten hittade jag på en bussresa... och lyckligtvis kom jag fram safe and sound.

Säkerhetsinstruktion

Ärade resenärer

En säker resa är vårt gemensamma mål. Om du emellertid känner röklukt eller hör ett konstigt oljud meddela föraren omedelbart. Om en brand hotar, hjälp barn och gamlingar att ta sig ut. Vid behov krossa sidofönstret med den lilla röda hammaren som sitter i taket eller på sidostolpen. Bussbolaget X har tjänat resenärer under 75 år. Trygg resa.

14 kommentarer:

 1. Kanske känns lugnare att inget veta - fast det är klart, varje flygning har sin säkerhetsgenomgång ... På den här bussen hade man i a f inte tänkt sig några icke-finskspråkiga passagerare!
  Mer på trafiktemat på min söndagsskylt!
  http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2012/10/skyltsondag-och-laban-har-fatt-jobb.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det här lilla bussbolaget har passagerare som inte förstår finska. Bussen går i linjetrafik i Mellersta Finland. Ibland ser man den här typen av info på svenska (på landsbygden) och det får mig att småle med tanke på att den infon når en svensktalande högst en gång på tio år. De långväga resenärerna åker taxi eller privatbil... eller airport taxi och där talas utrikiska.

   Radera
 2. Sådana säkerhetsinstruktioner på en buss får mig att tro att bussen var väldigt gammal och i dåligt skick.
  Vilken tur att du kom fram! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag tänkte! Känns som att skylten är lika gammal som bussbolaget. ;) "Ärade resenärer" ser man inte varje dag. Bussen var ingen modern fräsching men helt OK. Jag åkte visserligen bara knappt två mil men det var bra ventilation i värmen och bekväma säten.

   Radera
 3. Skönt att du slapp använda den lilla röda hammaren. Har alltid undrat om det fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt undrat också... men vid ngt tillfälle såg jag att det finns en "metallplupp" i ena änden så det kanske funkar iaf.

   Radera
 4. Försök fatta, här tänker vi på din säkerhet... och inte litar vi på ditt sunda förnuft. Läs instruktioner, läs alltid instruktioner. Läs instruktioner tills du slutar att bry dig. Bara koppla av. Det som händer... det händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah, varför tänka själv förresten när man kan delegera det till andra? De tänker säkert på ens säkerhet men det kan sätta griller i huvudet alla nojiga busstrafikanter. ;)

   Radera
 5. Kulle gärna åkt med den bussen bara för att få vara "Ärad resenär"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! I Stockholms lokaltrafik är det inte ofta man känner sig ärad! =)

   Radera
 6. Kan nog tycka det är bra med lite information som frächas upp emellanåt, kanske oxå skulle stå något om att visa hänsyn till andra passagerare oxå;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skyltuppfräschning skulle kanske inte skada men då hade jag blivit utan bild. ;) Brist på hänsyn är inget större problem här. Tänk dig en stad i storlek Norrköping där bussresenärer vinkar till föraren för att tacka för färden när de går av (även när de använder dörrarna längst bak i bussen) så har du rätt bild av läget. Det är inte bara ngn enstaka utan så gör de flesta, det hör till. :)

   Radera
 7. Verkligen bra att du kom fram utan att behöva använda den där röda hammaren!
  De verkar strunta i eventuella utländska resenärer. Fast det kanske fanns på baksidan av skylten? Fint att de ärar sina resenärer.
  Visar själv upp en liten skylt från helgen. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det hade varit lite roligt att testa... för att se om det funkar. ;) Nej, de struntar inte i ngn, de har helt enkelt mycket få utländska resenärer... eller inga alls, det är min gissning. Vad som står på andra sidan skylten... det vet jag faktiskt inte men eftersom Finland är tvåspråkigt är det mycket möjligt att man hittar samma text på svenska där.

   Radera