19 januari 2013

Veckans fönster - filmatiseratHm, det är ett par filmer jag kommer att tänka på när jag ser veckans tema på torsdag kväll, filmer som utspelar sig i Stockholm dvs. Den första är Mina drömmars stad, baserad på P. A. Fogelströms bok som jag läste alldeles nyligen och tyckte mycket om. Åsöberget eller Bryggartäppan, lekparken som har inspirerats av Fogelström är väl en bra idé... men helt klart roligare på sommaren så jag skippade den tanken. En annan film är Mannen på taket... mord på Sabbatsbergs sjukhus, njae... låter inte så roligt och jag har dessutom inte sett filmen. 

OK, tur att jag har ett alternativ till: Millennium-trilogin. Visserligen har jag inte sett de filmerna heller men jag har iaf läst böckerna. Fördelen är också att det finns flera platser på Södermalm så jag bestämde mig för att gå i Lisbeth Salanders fotspår. Inte på stadsvandring dock utan bara på egen hand för att fixa uppdraget till Veckans fönster. På fredagen hann jag inte och imorse när jag slog upp mina blågröna (strax innan vargtimmen gick över till lördagmorgon) fick jag en smärre chock: -19 grader! Inte en chans att jag går ut, inte på en fotopromenad iaf. 

 Efter frukosten kom jag på andra tankar, solen sken och det kändes lite varmare, nästan OK att ge sig ut. Jag var ordentligt påbyltad och det blev några snabba kort på mobilen... den första är Mikael Blomkvists favoritfik på Hornsgatan 78 och den andra är butiken i Götgatsbacken där Lisbeth Salander brukade handla mat. När jag kom hem efter fotorundan tog jag sista slatten av glöggen och livet återvände. Jag vet att ett foto gäller men nu när jag ändå offrat mig vill jag visa båda.

27 kommentarer:

 1. Att gå i Lisbeth Salanders spår verkar spännande, fast samtidigt lite otäckt. Kan även tänka mig att det i huvudstaden är ganska lätt att hitta filmatiserade fönster, så mycket film som spelas in där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte skulle jag vilja vara ovän mede henne inte.
   Lätt vet jag inte men säkert lättare än ute i landet. Det var inget problem för dig, såg jag. ;)

   Radera
 2. Vad gör man inte för ett fotouppdrag;-) Du gör ju nästan allt och lite därtill...
  Perfekt lösning på temat såklart och jag kan rekommendera Millenium filmerna. Fast som vanligt var böckerna mycket bättre, speciellt då filmerna fick ett väldigt annorlunda och abrupt slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte se filmerna just för att behålla min bild av böckerna. :)

   Radera
 3. Du har fått den där eländinga verifieringen tillbaka på din blogg. Snälla skippa den igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet. Jag avskyr den precis lika mycket som du gör. Ska ha den ett tag till i hopp om att spamkommentarerna från Ryssland lugnar ner sig.

   Radera
  2. Jag får också en hel del spam men dom åker automatiskt i skräpposten.

   Radera
  3. Om alla mina hamnade där automatiskt (en del gör det) skulle jag inte bry mig men av ngn anledning funkar det inte. :(

   Radera
 4. Hahaha vi hamnade visst i Millenium-trilogin båda. Fast jag får erkänna att du som pulsar ut i kylan är bra mycket tapprare än jag. Kul att se ställen ur boken. Som icke-stockholmare "fäste" jag inte platserna i stan när jag läste. Ja jag har både läst och sett filmerna i svensk och amerikans tappning.
  P. A. Fogelströms svit plöjde jag för något år sedan i mp3-spelaren. Dom är fantastiskt bra tycker iallafall jag. Livsöden som fängslar och historien om det moderna Stockholms framväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäklar, hon snodde min idé, tänkte jag. Men det är ju olika platser så jag kan inte bli anklagad för att härmas, visst? ;) Din insats var också beundransvärd eftersom du åkte lååångt för att kunna föreviga ditt fönsterbidrag. Jag har läst så många böcker efter trilogin att jag inte kom ihåg platserna så noga (att det var på Söder, det mindes jag) utan fick ta Google till hjälp. :)

   Jag ska läsa resten av Fogelström-sviten, ska bara läsa lite annat emellan. Alla borde läsa dem, inte bara stockholmarna, det är ju vår gemensamma historia.

   Radera
 5. Allt..precis allt gör vi för våra fönster..jag är med dig hela vägen och jag ler och nickar. Du är för härlig du..+++poäng för ditt engagemang..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska man göra ngt halvdant? Nej, hull och hår är det enda som gäller. ;)

   Radera
 6. Du offrar dig verkligen för konsten! Eller för Veckans fönster vilket väl är ungefär samma. Jag såg filmerna, och har läst böckerna men tror du att jag kommer ihåg vad ställena hette? Icke. Men nu har jag ju lite koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna bidra med lite "bildning". ;)

   Radera
 7. Det är klart att ge sig ut i 19-gradig kyla....när arkivbilderna finns, det kan ju verkligen kallas att brinna (frysa) för uppdraget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är då det blir kallbrand, eller? Ja, den var dålig! ;) Lyckligtvis var det lite varmare när jag gav mig ut, kanske -12 eller nåt.

   Radera
 8. Milleniumtrilogin har jag också läst och även sett filmerna, den svenska versionen. Böckerna var naturligtvis bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan alltid så, 99% av böckerna är bättre om man jämför med filmen.

   Radera
 9. Det må jag säga, du går verkligen in för fönstertemat! Ge sig ut i kylan och leta lämpliga fönster i Salanders fotspår. Du fann passande miljöer och fönster. :-)
  Jag valde själv en varmare metod (fotoarkivet), burr så kallt det var ute! Fick med även "Skyltsöndag" i fönstertemat. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tröskeln var väldigt hög men jag var nöjd efteråt. Skönt att få lite luft trots kyla.
   Vilken fullträff till fönster hos dig, gamla Draken!

   Radera
 10. Du är då en hängiven fönsterfotograf. Det uppskattas. :) Minus 19 hade jag ju aldrig gett mig ut i förstås. Fick tappa upp varmt vatten i bubbelbadet i kväll för att få tillbaka värmen i kroppen. Och jag var ute i bara sju minus. Det räckte för att jag skulle nästan förfrysa mig.

  Millenium-böckerna har jag läst men tänkte nog inte på platserna. De svenska filmerna har jag också sett, och de var inte så pjåkiga.

  Fogelströms Stockholmsböcker plöjde jag för evigheter sedan och jag säger som du: Dem borde alla läsa.

  Förresten har jag inte hittat någonstans i "reglerna" att man inte får publicera två fönster. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev ovan var det inte riktigt så kallt när jag tog mig ut på fönsterjakt. Minus 19 var strax efter halv fem på morgonen när jag kikade på termometern. Inte för att det var varmt, det var det absolut inte. Glöggen efteråt gjorde susen.

   Nehej, ingen sådan regel, hade fått för mig det. Inte för att jag alltid följer uppsatta regler. ;) Tycker ändå att det är smidigast med en bild, blir lite splittrat annars. :)

   Radera
 11. Så bra att vädret ändrade sig till det bättre för att ge sig ut, du hittade ju två mycket passande bilder till temat!
  Ja, den här kylan är inte rolig...men som tur är heter nästa årstid VÅR! Och det är bara ett par månader kvar dit. Hoppas vi. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår så snart som möjligt, det röstar jag på! :)

   Radera
 12. Enbart infallsvinklarna och utförandet förtjänar en filmatisering. :)

  SvaraRadera
 13. Infallsvinkel och utförande förtjänar en filmatisering. :)

  SvaraRadera
 14. Bra val till temat. Och ännu en gång är vi inne på samma tankar, jag har också platsen där en film tillstor del utspelar sig.
  Mannen på taket, som har en anknytning till min film, har ju annars en häftig actionscen vid Svampen på Stureplan.

  SvaraRadera