12 oktober 2013

Kungliga skyltar


Inget lätt tema den här veckan på Veckans fönster... jag kan visserligen utan större ansträngning ta mig till de kungliga environgerna i huvudstaden men eftersom jag helst skulle se att det svenska kungahuset avskaffas blir det genast mycket svårare att tolka temat, en utmaning kan man säga. Jag får alltså bege mig till utlandet. Inte för att monarki är mer försvarbart där men ändå. Kungen av Portugallien har ingen hört talas om på minst 100 år men hos grannen då? Där borde man hitta ngt kungligt, helst utan krona och annat krafs. Jag spatserade runt i hamnen i Alicante och fick syn på den här fasaden. Kan inte tänka mig annat än att bilderna föreställer den oövervinnerliga spanska armadan, den som byggdes av kung Felipe II och skulle invadera England år 1588. Om det inte skulle stämma med verkligheten kan jag bara beklaga. För mig har alla spanska fönster ngt kungligt över sig idag, oavsett vad de föreställer. Det är ju trots allt Spaniens nationaldag. Felipe fick på nöten men det är en annan historia.

21 kommentarer:

 1. Bra inlägg och bild för en republikan. Kanske det kommer ett republikanskt (?) fönstertema efter det här? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken slog mig också... och det kanske är svårare i kungliga Sverige?! Men då får jag väl ta till kaffe, haha. Kaffet heter Presidentti och är mycket gott! Min mamma kommer alltid med samma kommentar när hon kommer till Sverige: Jag tog med mig lite presidentkaffe till dig eftersom ni inte har en egen president. =)

   Radera
 2. Ler år larans kommentar. Undrar hur ett republikansk fönster kan se ut? :)
  Söta bilder. Jättestora huvuden eller minibåtar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det kan man undra. Hm, det finns en republikansk förening iaf. De kanske har ett kontor nånstans.

   Det är stora huvuden. De ser skräckinjagande ut men inte hjälpte det mot engelsmännen.

   Radera
 3. Och så fick du till båda teman igen. Snyggt jobbat! Blir du hungrig efter detta stora arbete, så kan du titta in hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack! Det passar bra med lite kvällsmat när jag har flanerat i solskenet på stan hela dan. Det var jättejobbigt! ;)

   Radera
 4. Hm - har projektet skyltsöndag bytt inriktning eller? Fast dina Alicante-skyltar är fina.
  Jag kör den "gamla" traditionen en gång till.

  http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2013/10/skyltsondag-i-goteborg.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, vilket projekt? Skyltsöndag är inget projekt, inte för mig iaf. Pga tidsbrist slår jag ihop skyltandet med Veckans fönster. Alternativet är att det blir bara det ena eller det andra... eller inget alls. Och skyltarna ser ut lite hipp som happ... det är upp till var och en hur man vill skylta. Jag har inga synpunkter på hur andra gör och jag gör på mitt sätt. :)

   Radera
 5. Snyggt jobbat igen en gång. Jag skulle också ha kunnat slå ihop skyltsöndag med min bild i veckans fönster men valde att inte göra det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju roligare om man kan ha dem var för sig. Ska kika hos dig alldeles strax. :)

   Radera
 6. Ojdå. Har tydligen missat att du är tillbaka !! Men det är väl oftast så här till helgen du brukar vakna till liv ;-)
  Himmel vilka vackra fönster ! Nej, vackra skyltar menar jag förstås. Fönstren är ju inte särskilt märkvärdiga, bortsett från där något som liknar palmblad speglar sig så fint. Så den här omgången var nog skyltarna bäst. Fast tillsammans med dina rader blir ju även fönstren och fasaden intressanta. Du är duktig du som kan din historia och som vanligt suverän som kör två teman i samma inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så är det... under veckorna har jag mest tunnelseende och fokus på att få vardagen att gå ihop men till helgen piggnar jag till iaf så pass att jag kan åstadkomma ett inlägg. ;)
   Du har rätt, fönstren är inte mycket att hänga i julgran, det är "skyltarna" som gör bilden. Och möjligen palmskuggan. Nu ska du inte tro att jag kan rabbla spansk historia bara så där... jo, nationaldagen hade jag koll på men annars får jag använda "de vanliga knepen" för att få till det.

   Radera
 7. Jaha, det ante mig att du skulle vara motsträvig när det gäller kungligheter. Och jag förstår dig, men eftersom jag hade så bra bilder på temat så kunde jag ju inte låta bli att utmana republikanerna bland fönstertittarna. :)

  Ska snart leta upp någon skylt till dig också. Får se vad det blir idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget fel på temat, det ska ju inte vara för lätt! Bara kul när man får anstränga sig lite och använda geniknölarna och fantasin. :) Passerade ABBA-museet på min promenad idag och där kunde jag ha fått ett "kungligt" fönster också men då var det redan för sent.

   Radera
 8. Kan inte låta bli att tycka att det ser lite konstigt ut med gammal historisk konst på ett ganska nytt hus, blir en rejäl krock. Gillar dock din utläggning om hur du ska hitta ditt fönster...

  Jag har tappat sugen för att blogga. Har fotat ca 700 bilder på 3 dagar nu, endast ett fåtal ser okej ut när jag laddar upp dem på bloggen, de andra ändrar utseende. Har haft problem med det ett tag. En molnfri blå himmel blir som akvareller som flutit ut. Skuggor försvinner och bilderna blir snudd på pissgula istället. De ser alltså okej ut i datorn, det händer alltså något mellan skrivbordet och bloggen. Pojkvännen kollade på problemet i går, han fattar ingenting han heller. Morr! Så det blir ingen skylt hos mig i dag, för jag har försökt redigera 2 st olika skyltar, men båda blir förstörda :0(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en intressant blandning. Kanske en speciell arkitekt som har tänkt till, inte vet jag.

   Så trist med fototrassel, lätt att tappa sugen då. :( Själv har jag "bara" tappat orken men jag ska ha semester snart så det blir bättre så småningom. Det gäller att inte ge upp! :)

   Radera
 9. Tjena periodaren;-)
  Nu har du ju faktiskt gjort två flugor på smällen, så jag förlåter dig din frånvaro från bloggen och den fientliga inställningen till vårt kungahus. Jag gillar det, bra PR för vårt lilla land som än idag ofta förväxlas med Schweiz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, periodaren... och vad gör det dig till, heltidsmissbrukare? ;)
   Skönt att bli förlåten, trots fadäsen med flugorna (det gör man inte ostraffat, tänkte jag). Min aviga inställning till monarkin tänker jag inte be om ursäkt för. Det är inget personligt mot knugen och hans familj utan jag är mot systemet. Att födas till ämbetet är inte förenligt med en modern demokrati. Och det där med PR, det är en myt. Det finns många andra svenskar som i sin yrkesutövning (idrottsmän, musiker, företagare, politiker osv.) gör mycket mer för Sverige än kungahuset.

   Radera
 10. Kul bidrag till veckans fönster och samtidigt fixar du söndagsskylten, smart.
  Intressant information bjuder du också på.
  Själv visar jag på en historisk skylt som kommunen tydligen glömt bort eller valt att låta hänga kvar som ett slags minne över en kultursatsningen som sedan tyvärr inte fortsatte. Jag har sett skylten otaliga gånger, men först nu hamnade den på bild.
  Hoppas det fina höstvädret fortsätter ett tag till. :-)

  SvaraRadera
 11. Vi får utgå från att du har rätt i dina antaganden. Och då funkar det ju till temat. :-)

  SvaraRadera
 12. Ha, blir det ett republikanskt fönster kan jag återanvända mitt kungliga, jag fick ju med en president också!
  Dina skepp får mig att tänka på Monty Python ...

  SvaraRadera