25 januari 2014

Veckans fönster - fotograferat

Utan några som helst belägg för mitt antagande vågar jag påstå att fasaden bakom har de mest fotograferade fönstren i Argentinas tredje största stad Rosario. Den eviga elden tillsammans med det 70 m höga monumentet (en fantastisk utsikt över Paraná-floden och stora delar av staden) och många vackra statyer finns i en välbesökt minnespark dedikerad till den argentinska flaggan, Parque Nacional de la Bandera. Fick vänta rätt länge för att få en bild utan en massa turister som springer runt och stör och hjälpte till att föreviga en mor och dotter från Buenos Aires framför de här fönstren. Mitt andra alternativ till temat var Ernesto "Che" Guevaras barndomshem som jag egentligen tänkte på först, även det i Rosario men säkerligen inte lika populärt hos fotografer.

Och om det nu är någon som inte vet hur den argentinska flaggan ser ut så lägger jag till en bild från Buenos Aires. Det är presidentpalatset, Casa Rosada på Plaza de Mayo, med flaggan i topp.

24 kommentarer:

 1. Pampigt monument med den brinnande elden! Tänk om andra turister kunde hålla sig borta när man själv vill fota!
  Hade ingen koll på Argentinas flagga men det har jag nu med din hjälp!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir inte så mycket fotboll för dig med andra ord. ;)

   Radera
 2. Eftersom jag inte var så upplyst på den här fronten var jag tvungen att googla på var lite mer exakt Rosario ligger. Nu vet jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt skriva mer om Rosario men det bidde inte så. Orken tog slut. :)
   Rosario ligger alltså på 3-4 timmars bussresa från Buenos Aires, i nordvästlig riktning. Lunch ingår i resan även på en "vanlig" buss. Mycket trevligt och godare än flygplansmat!

   Radera
 3. Så bra. Då har du gjort precis det som förväntas av en turist- tagit de rätta bilderna! Presidentpalatset är pampigt. Där har jag stått men inte i Rosario.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du se till att du står i Rosario snarast möjligt!

   Radera
 4. Har en känsla av att du fick leta rätt länge (som jag ungefär) för att hitta en bild till temat...
  Nu har du ju lyckats utmärkt och jag tackar för informationen. Alltid roligt att läsa och lära sig något nytt.
  Palatset gillade jag också. Nu väntar jag på "Che" Guevaras barndomshem;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att välja som vanligt. Vill ju liksom inte ta den enkla vägen.

   Guevaras barndomshem? Fotade lite i kvarteret och huset där de bodde. Bara för att... men det var inget märkvärdigt. Det hängde en argentinsk flagga i ett fönster på första våningen och jag tänkte att det måste vara många som fotograferar den, oavsett om det är "rätt fönster" eller inte.

   Radera
 5. Jag är benägen att tro dig utan belägg ;) Jag hade heller ingen koll på Argentinas flagga, även om jag känner igen den nu när jag ser den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Malin då! Du som har bott bland fotbollstokiga spanjorer och allt. ;)

   Radera
 6. Dessa fantastiska fönsterbilder med texter, alltid något nytt att lära sig och att titta på...worldwide!

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag är gift med en fotbollstokig man så är denna flagga ytterst välkänd. Man minns ju "Guds hand" som fixade vinsten via Maradonnas hand en gång i tiden.
  Tack för intressant info!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, den kommer till och med jag ihåg även om jag inte har ngt minne av att jag skulle sett matchen. Har varit "periodare" när det gäller fotboll och hockey. Idag är det annat som roar mig, för det mesta. ;)

   Radera
 8. Jag dånar..du har minsann varit precis överallt..här sitter jag och tar till mig allt du undervisar o lär ut..tack för det magistern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långt ifrån, Anna! Men visst bor det en liten magister i Pumita, det har du rätt i. ;)

   Radera
 9. Nej, Rosario har jag inte besökt, men väl Buenos Aires och Casa Rosada, som jag i och för sig minns som mycket blekare än i den bild du visar. Córdoba och La Plata fick också se mig. Tror inte jag kommer till Argentina någon mer gång i livet men flaggan kände jag förstås till - fattas bara annat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minnet bleknar med åren, du vet. Bara för att jag älskar rosa! ;)
   Vet inte om jag kommer till Argentina nån mer gång (det trodde jag inte för fem år sedan heller, haha) men skulle gärna se Córdoba och Salta och pingvinerna i söder. Dessutom glömde jag bort att växla tillbaka mina pesos (värda cirka 600 riksdaler) och nu är det köpstopp (sedan 2012) eftersom peson är så svajig. Jag kanske måste tillbaka. ;)

   Radera
 10. Vilka objekt du deltar med, nästan så en annans snabbt iscensatta bild känns som ett skämt. Kan knappast bli bättre än så här på den här veckans tema :0)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det dummaste jag hört! Så dumt att det tar två veckor för mig att finna ord. ;) Din bild är en perfekt tolkning av veckans tema.

   Radera
 11. Maffigt monument och fint tolkat!

  SvaraRadera
 12. Gillar det här att du öppnar en helt ny världsdel för mig. Inte ens Argentinas flagga har jag koll på. Kanske kan vi göra en deal. Enkelbiljett till London till dig, en enkel till Sydamerika till mig. Jaså inte det? Ok fattar, lite för ofördelaktigt byte ;) Dessutom vill jag helst att du gör sällskap med mig till Argentina som guide och språkrör. Jag kan bidra med att gå vilse :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske inte blir helt rättvist men vem har sagt att det är det här i världen. Fast det bästa vore om du tjänstgjorde som Pumitas London-guide (Japan går också bra! Inte minst med tanke på språket som du verkar behärska. Jag är så imponerad.) så kan jag bjuda igen på valfri plats i Sydamerika. Hahaha, varför inte gå vilse ihop? Jag är rätt bra på det också. ;)

   Radera
 13. Visst är det trovärdigt. Vilken pampig byggnad där Che var född. Den eviga elden gick inte av för hackor heller. Har aldrig varit i Latinamerika så det är fint att få se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett förtydligande är på sin plats: Che är inte född här. I Rosario, ja, men flera kvarter härifrån. Den byggnaden var mitt andra alternativ som inte blev mer än en tanke.

   Radera