1 juni 2006

Hur många koppar kaffe

dricks det dagligen i världen? Googla inte, det är fusk!
Kaffe är den näst viktigaste handelsvaran efter oljan så det ligger stora pengar i produktionen, men de kommer inte alla till del. Olika mellanhänder, framför allt rosterierna, tar hand om vinsten som våra dyrköpta kaffetår genererar. Vad kan du göra åt det? Egentligen är det väldigt enkelt: vem producerar något som inte kan säljas? Att börja handla medvetet och välja rättvist kaffe är ett sätt att påverka och stärka kaffeodlarnas situation. De flesta av dem, ungefär 70%, är småbrukare som inte får en skälig lön för sitt arbete och lever under usla förhållanden både när det gäller att få sina basbehov tillgodosedda, vettig arbetsmiljö, tillgång till utbildning och annat som vi tar för givet. Läs mer om Rättvisemärkt!

4 kommentarer:

  1. För mig är valet enkelt. Man får lika många rättvisemärkta bananer som "vanliga" för samma peng. De är bara lite mindre.

    SvaraRadera
  2. Dessutom smakar de mycket bättre utan bekämpningsmedel. Nemagon, som förstörde 20 000 nicaraguanernas liv på 70-talet är tack och lov förbjudet idag, men det finns gott om andra gifter som fortfarande används på "vanliga" bananodlingar.

    http://www.snf.se/verksamhet/internationellt/banan-miljo-gifter.htm

    SvaraRadera
  3. SNF är nästa bidragstagare i solidaritetsbloggen...

    SvaraRadera
  4. Det låter perfekt! Då är jag med.

    SvaraRadera