27 augusti 2006

Bésame mucho

Enligt en legend har den mycket smala gränden Callejón del Beso i Guanajuato i Mexiko (länk inlägget Kärlek och smala gränder) fått sitt namn efter två förälskade (i en version heter de Carmen och Luis och i en annan Ana och Carlos - jag väljer att kalla dem Ana och Carlos) som bodde där för länge sedan. Ana, enda dottern till en rik spanjor, och Carlos, en fattig gruvarbetare, hade blivit kära i varandra. Anas pappa ville inte att hon skulle gifta sig med Carlos utan med en välbärgad landsman för att familjen skulle bli ännu rikare och ännu lyckligare. En kväll fick fadern se Ana och Carlos kyssas från en balkong till en annan i den smala gränden och hotade att döda dem båda om det upprepades. Ana tog inte faderns ord på allvar utan nästa kväll träffades de igen. Pappan som hade överraskat dem blev ursinnig och högg ett svärd i sin dotters rygg. När Carlos förstod att Ana var döende gav han sin käresta en sista kyss på handen och med vetskapen om att inte kunna leva utan hennes kärlek tog han livet av sig genom att slänga sig i la Valenciana-gruvan.

Det sägs betyda sju års lycka att kyssa sin käresta på tredje trappsteget på Callejón del Beso så det gör alla förälskade par som besöker Guanajuato. Här följer en lista på de mexikanska sätten att kyssas. Jag har valt ut bara de snällaste av dem.

Tipos de Besos
Beso del Músico: de trompa en trompa
Beso del Monoguillo: hasta tocar la campanilla
Beso del Torero: con oreja y rabo
Beso de Don Quijote: con el Sancho y en la Panza
Beso del Tamal: con todo y carne adentro
Beso de la Paleta: chupar y chupar hasta llegar al palito
Beso del Taquero: de cachete, trompa y lengua
Beso del Mexicano: hasta amanecer y con toco y gallo
Beso del Psiquiatra: con cualquier loca
Beso del Microondas: cuando te dejan caliente
Beso del Pianista: tocando las teclas
Beso de La caja fuerte: dos a la izquierda y dos a la derecha

2 kommentarer:

  1. Jag har också hört att det betyder sju års olycka att besöka gränden UTAN att kyssas. Jag borde därför, med lite plus och minus-matematik hamna på sju års olycka. :)

    SvaraRadera
  2. Det får vi hoppas att du inte gör. Dessutom trodde jag att det gällde bara mexikaner. ;)

    SvaraRadera