12 augusti 2006

Glädjens stad

När jag läste hos Thérèse att hon hade bott i ett fattigt område i Indien, kom jag att tänka på en bok, som berörde mig djupt. Boken heter Glädjens stad och är skriven av Dominique LaPierre. Det är en verklighetsbaserad historia om en präst som åker till slummen i Calcutta för att försöka hjälpa de fattiga till ett drägligare liv. Det är ett möte mellan en ung amerikansk läkare, en fransk präst, en sjuksköterska från Assam och en indisk bonde som alla på sitt sätt vill vårda, rädda och hjälpa. Det är också en hyllning till livet, vänskapen och kärleken.

Precis som Therese får jag rätt ofta känslan av att folk inte orkar/vill bry sig om hur andra har det. Speciellt efter att ha varit på resande fot i länder där många människor inte ens har mat för dagen eller tak över huvudet, känner jag mig så otroligt tacksam över att ha fötts här, över att vara så privilegierad. Vi tar så mycket för givet och självklart! Jag brukar ju lobba för att folk ska skaffa fadderbarn men numera talar jag oftast för döva öron. Egentligen tycker jag inte om hjälp och bistånd, eftersom det är världsordningen som måste förändras, men tills vi kommer dit så måste de här människorna få hjälp. Fler än 800 miljoner människor är undernärda och världen ser bara på utan att blinka... och tar en tugga till av hamburgaren. Jag mår illa!

Gör en insats! Klicka här på The Hunger Site! Det kostar inget och tar bara 2 sekunder.

P.S. Både Therese och Anna har sett filmen Glädjens stad, City of Joy, med Patrick Swayze i huvudrollen. Trailern finns här på IMDb . På tal om filmer om Indien, Monsunbröllopet är en riktig pärla. Har ni inte sett den så gör det!

4 kommentarer:

 1. Jag mår också illa! Det här har kommit att betyda så mycket för mig och jag blir så frustrerad varje gång jag talar för döva öron.
  Jag har inte läst Glädjens stad men sett filmen. Borde läsa boken för böcker är ju oftast bättre än filmer

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tycker att flera borde kunna dela med sig lite av det de har. Det behöver inte ens vara pengar om man nu inte tycker sig ha råd med det, men man kan ju ge av sin tid genom att volontärsjobba t.ex. Nu låter jag som värsta gnälltanten, men det är frustrationen som kommer ut.

  Jag visste inte att det har gjorts en film av Glädjens stad. Det är väl inte så konstigt eftersom boken är översatt till 30 olika språk och sålts i över 32 miljoner exemplar. Jag råkade köpa den av en slump i Madrid en gång för länge sedan.

  SvaraRadera
 3. Filmen var väl med Patrick Swayse (stavning?) tror jag. En bra film, lite "glassig" kanske, slumomrâdena kändes lite romantiskt framställda pâ nâgot vis. Jag skulle gärna vilja läsa boken.

  SvaraRadera
 4. Anna, välkommen till min lilla patio!
  Patrick S. känns onekligen något malplacerad i den miljön... eller det kanske beror på att jag kopplar ihop honom med Dirty Dancing och actionfilmer.

  Hittade trailern till City of Joy på IMDb´s hemsida (kopierar den till inlägget) och bestämde mig för att inte se filmen. Jag vill inte ta risken. Den skulle kunna förstöra min bild av en underbar och gripande bok.

  SvaraRadera