26 augusti 2006

Packa pappas kappsäck

[UPPDATERAT 2006-11-05] Tänk på att de nya reglerna för handbagage börjar gälla imorgon. Till exempel att all vätska ska packas i förpackningar max 1dl och de ska få plats i en genomskinlig återslutningsbar en liters plastpåse. Läs mer på Luftfartverkets hemsida.

Min trotjänare, 60 litre Everest GFX, den är alldeles för stor, jag vet. Har länge funderat på att köpa en ryggsäck på 45-50 liter, men det är egentligen bara snålheten (sparsamhet heter det kanske) som har hindrat mig från att göra det. Ryggsäcken köpte jag till min första långresa så det finns ett visst affektionsvärde också. Dessutom ser den jättefräsch ut. Still going strong!

När jag är ute och flyger eller åker buss har jag ryggan i en flygpåse med ett litet hänglås, dels för att den ska hålla sig någorlunda ren och dels för att göra det lite besvärligare för dem som eventuellt vill åt mina kära ägodelar. De väljer som bekant de lättaste offren. Påsen fungerar som regnskydd också, när jag bär ryggsäcken. Investerade för några år sedan i ett packsafe-nät som man kan ha runt ryggan för att få ha sina saker i fred, men den ligger oanvänd någonstans i källaren. En del tycker att det är praktiskt, men jag upplever det som för tungt och besvärligt.

Förutom den stora ryggsäcken har jag med mig en dagsäck. Den har jag som handbagage på flyget och tar alltid med mig ett ombyte med kläder, toalettartiklar - speciellt såna som är svåra att ersätta – kameran med ett extra minneskort (bränner mina foton på cd-skivor som en extra ”försäkring”), något att läsa och lyssna på, reseguide och kanske en karta + lexikon, block (= dagbok och anteckningsblock) och penna plus nackkudde, öronproppar och ögonskydd (om jag flyger på natten). På långa flygresor brukar jag ha stödstrumpor på mig (finns att köpa på apoteket) för att det inte ska samlas så mycket vätska i benen när man sitter länge. Det känns ganska otrevligt med svullna fötter och i värsta fall kan det ju bildas proppar som är livsfarliga.

Mina värdesaker har jag i moneybelt på ryggen - känns bättre än på magen har jag upptäckt - till och med innanför trosorna när jag är ute bland folk. Där har jag pass, eventuella biljetter (elektroniskt är underbart!), VISA-kort, största delen av mina kontanter, vaccinationskort och försäkringsbevis. Resecheckar använder jag inte numera för att det är för dyrt och krångligt Mina smycken lämnar jag hemma. Använder bara små guldörhängen plus ringar och armband som jag har köpt på mina tidigare resor.

Rulla kläderna är det bästa säger experterna men jag har aldrig lyckats lära mig tekniken... eller jag har väl inte ansträngt mig så vansinnigt mycket utan brukar istället vika plaggen och stoppa dem i mindre syntetpåsar som man köper billigt i sportaffärer. I klädväg brukar jag ha med mig underkläder, nåt att sova i om det är kallt, strumpor, badkläder, badskor (som dykare använder) och handduk (en specialare som torkar jättefort och väger nästan inget), sarong, shorts och zipbyxor, toppar eller t-shirts, nåt långärmat, vindjacka, kängor/gympadojor, sandaler, keps för att skydda mig mot solen och regnponcho. Allt beror ju på vart man ska och när = vad är det för väder? Jag tar med mig oömma kläder och är inte såå noga med hur de ser ut, men packar med lite finare utstyrsel om man skulle råka bli bjuden på fest. Då är det inte så kul att komma i slitna jeans och svettig t-shirt. Jag har inte skrivit antal på grejorna, men jag brukar ta med så lite som möjligt… jodå, kommer ibland hem med saker som jag inte har använt på hela resan, men jag har blivit bättre på det. Man brukar säga att man ska packa tre gånger och ta bort något varje gång. Ju mindre man har desto oftare får man tvätta så det är en smaksak. Jag blev av med rätt mycket kläder nu senast och upptäckte att det gick att klara sig med mycket mindre än vad jag trodde, men å andra sidan stod jag där och hängde tvätt var och varannan kväll. Man kan oftast få det tvättat för billig penning, men då kan man aldrig vara riktigt säker på resultatet eller att få tillbaka allt. Jag har varit med om att det har saknats plagg eller att jag har fått andras kläder så ha koll på vad du lämnar in och får tillbaka.

I necessären packar jag, förutom mitt reseapotek som jag skrev om tidigare, tandborste och tandkräm, tandtråd och tandpetare i plast, kamborste, balsam och shampoo, hårgel, rollon, Lactacyd, lotion och solskydd, savett, tros-/mensskydd, topz, mascara och kajalpenna, EyeQ (pads för sminkborttagning), nagellack, Mavala-pads, nagelklippare, rakhyvel, liten ihopvikbar sax, och specialservetter att putsa glasögon med. De ”farliga” sakerna har jag förstås inte i handbagaget under flygresan. Många bussbolag (i Latinamerika, vet inte om det är så i Asien) skyltar med att man inte får ha med sig ditten och datten in i bussen, men jag har aldrig varit med om att det kollas. Det är en formalitet när man ska genom metalldetektorn.

Utöver det ovannämnda har jag en diverselista som ändras vid behov och ser ut ungefär så här: liggunderlag, sidensovpåse, sovsäck (min väger bara 700g och är underbart varm på kalla bussresor), myggnät och lina + klädnypor, reservglasögon och solglasögon (om man inte, som jag, har glasögon som blir mörka i solen), kopior på alla viktiga papper, adressbok (har också skrivit upp alla adresserna i e-postprogrammet och det var jag glad över sist när jag blev av med adressboken), förmånskort på flygbolaget, två passfoton (ifall jag behöver skaffa mig nytt pass), kort hemifrån för att kunna berätta om Sverige, reseväckarur (med termometer), pannlampa, ett par stora plastsäckar, en rulle med mindre plastpåsar, toapapper (som man får släpa med sig överallt, det köper jag på plats), eltejp, hänglås, batterier, sykit och en Swiss army knife. Jag äger en resebrandvarnare också, men den har jag aldrig haft med mig. Det kanske säger sig självt, men alla förpackningar jag tar med mig är så små och lätta som möjligt.

Det här var nog det viktigaste, tror jag. Det vore jättekul att få synpunkter och tips om hur och vad ni andra packar med er ut i vida världen.

12 kommentarer:

  1. Âh, vad kul! Hoppas pâ mânga kommentarer.
    Vad olika det är beroende pâ vart och hur man reser. Jag, som är en utpräglad bil- och stadsresenär och alltid har sonen med mig, har en stor, hârd Samsoniteväska som man kan rulla med lillfingret, hehe.. Dessutom har jag ofta strykjärn med mig, helt allvarligt!
    En bra sak om vädret är skiftande är cargobyxor med dragkedja, som görs om till shorts. Sykit och läppbalsam med solskyddsfaktor har jag alltid med. Vilke bra idé med kort frân Sverige! En bild säger mer än 1000 ord.

    SvaraRadera
  2. Anna: Det här borde vara ett ämne som engagerar rätt många eller det är i alla fall ett ständigt samtalsämne bland dem som är ute och reser. Som du säger så är den här listan skriven för en backpackare. Det beror helt på vart man åker, hur man reser (charter, kuska runt på egen hand, bo hos någon eller på hotell på ett ställe) vilken årstid det är osv.

    Jag reser också gärna till olika städer i Europa och då är det min Samsonite som får följa med. Resestrykjärn köpte jag för några år sedan men trots att den inte är så stor så är den rätt tung i alla fall och därför har den blivit kvar hemma varje gång. På många hotell finns ju den servicen. Du kan få den när din går sönder. ;)

    Cargobyxor (eller zipbyxor som jag kallar dem) är en underbar uppfinning! Vädret varierar ju ofta under dagen och då är det bara att ta på sig eller av sig byxbenen. Samma sak med övrig klädsel också: det är rätt smart att klä sig "lager på lager" som man säger. T-shirt och linne plus kofta eller tunn jacka/kavaj ovanpå och sedan är det bara att riva av när det blir varmt.

    När jag var ute och reste med Läs och Res (resebyrå i Stockholm med många spännande resor) fick jag tipset att ta med kort till familjevistelsen i Amazonas. Det var faktiskt jättekul! Lättare för dem att tänka sig också när man ser... snö till exempel. Det var en hit, vill jag lova! Man kan antingen ha vykort med Sverige-bilder, kort på djur och natur eller privata foton.

    SvaraRadera
  3. Nadia, du skulle se mig sista kvällen eller snarare natten innan jag ska åka, när jag springer runt som en yr höna och inte vet i vilken påse jag har den svarta toppen eller den gröna kjolen! Då är det bra att ha en lista så man får med sig det mesta i alla fall. Sedan är det faktiskt så att har man bara tillräckligt med pengar med sig så är det ju inte hela världen om man glömmer nåt. Oftast, för ibland kan det ju vara svårt att hitta kläder i rätt storlek och modell i andra världsdelar. Stilen kan vara så annorlunda.

    SvaraRadera
  4. Läser slarvigt gör jag också: Anna, läppbalsam med solskyddsfaktor hade jag glömt så det var bra att du sa det! Jag brukar ha en Eucerin-stick med faktor 25 som jag smetar på läpparna, näsan, kinderna och öronsnibbarna. :)

    SvaraRadera
  5. Sa det ar inte bara jag som ar konstigt mycket strukturerad nar jag reser! Jag har en lista som jag alltid anvander mig av, men det kanns som om jag skriver den pa nytt varje gang jag beger mig ut i varlden... ;)

    Det dar med att rulla kladerna har jag dock aldrig forstatt mig pa. Jag tycker daremot att det ar bra att... hm, gora sma knyten av allt av textilier. Svart att forklara hur det gar till, men under en (av ett flertal) langresor i Thailand visade en van mig hur hon lyckades resa med en vanlig ryggsack (ni vet, ungefar som en vanlig Fjallraven eller skolryggsack?) i Thailand i ett par manader - med allt hon behovde! Klader, hygienartiklar, bocker, shoppingfynd... ALLT lyckades hon fa i sin (forhallandevis) lilla, lilla ryggsack! Fantastiskt, och ett fantastiskt tips! :D

    SvaraRadera
  6. Linda, jag tror att struktur i lagom doser underlättar tillvaron! Bara det inte blir som en kompis till mig: när han ska handla så skriver han varorna på listan i den ordningen som de finns i affären! Hjäälp! Då blir det bara jobbigt. En annan vill ju gå runt och titta lite också...

    Det där med knyten lät intressant, fast jag vet inte riktigt hur du menar. Hur små ska de vara då? Blir det inte skrynkligt? Jag beundrar verkligen folk som kan packa allt för ett par månaders semester i en vanlig ryggsäck! Antar att den är på 35-40 liter ungefär. Det skulle jag aldrig klara, jag som ska ha så många par skor med mig. Kängorna tar ju världens plats när man inte har dem på sig. *suck*

    SvaraRadera
  7. Jag har förr varit mycket noga med att skriva ordentliga och t.o.m. rubricerade packlistor. Numera packar jag oftast en halvtimme innan jag ska iväg och det blev lite tokigt förra årsskiftet då jag for till Italien. Packade sonens och mina grejer i en enda väska och tyckte väl det blev alltför tomt i väskan, som brukar vara mer fylld. Nåja, eftersom avresan närmade sig funderade jag inte så mycket mer utan stängde väskan och for iväg. Väl i Italien upptäckte jag att jag glömt packa ner långbyxor eller något annat plagg att täcka min nederdel med. Endast de par jeans jag hade på mig fick jag med.

    SvaraRadera
  8. Susanne: Det är väl roligt med små överraskningar, eller hur? Det gick ju trots allt betydligt värre för Stig-Helmer som fick fel väska med sig. ;D

    SvaraRadera
  9. Nej, svart att forklara det dar med knyten pa det har viset ;)
    Men det ar onekligen effektivt! Jag tror iofs. att det ingar lite rullning i sjalva knytet nar jag tanker efter ;D

    Listor ar bra, men att skriva upp det i den ordningen det kommer? Det verkar ju vara vart att skriva som en lista I SIG, for hur kan man komma ihag hur allt kommer i affaren? :P

    SvaraRadera
  10. Jag får skriva "Glöm inte Lindas rullade knyten" på min lista till nästa gång jag ska packa. ;)

    Det gäller nog att ha handlat i samma affär i all evighet... men det är helt klart synd om honom den dagen de möblerar om, haha!

    SvaraRadera
  11. Åh, vilka bra tips! Själv packar jag alltid för mycket. Nu ska jag kika vidare på din fina sida. :)

    SvaraRadera
  12. Tack Angelfish! Jag har en viss förmåga att ha med mig för mycket också trots att jag har minskat ner efter varje resa. Och så har jag för mycket med mig hem... böcker och musik och sånt som jag skulle kunna köpa på nätet. :)

    SvaraRadera