7 september 2006

Turist i min egen stad

I helgen var jag med utsocknes besök på K.A. Almgrens sidenväveri, en liten pärla på Repslagargatan 15 A på Södermalm i Stockholm. Vår enormt duktiga guide Ulrika berättade om grundaren Knut August Almgren som smugglade jacquardvävstolar från Frankrike och introducerade den 140 år gamla traditionen att väva sidentyg med hjälp av hålkort i Sverige. Det finns många otroligt vackra mönster, tyger och sidenband på väveriet som är Kunglig hovleverantör sedan 1844. Förr var den en stor arbetsgivare för många kvinnor i staden men idag är det bara en enda person som väver där. Vi fick också se en film om väveriets historia från 1940-talet.

4 kommentarer:

 1. Visst är det häftigt att lära sig något nytt även om "hemma"? Själv ser jag mycket fram emot nästa gång jag sätter min fot i Sthlm, där jag hade min bostad innan jag flyttade till Japan. Kanske borde man passa på att unna sig någon ny och annorlunda upplevelse? :)
  Har du förresten varit på Etnografiska Museet? Kanske en dum fråga, men det är verkligen en av mina favoritplatser i Sthlm.

  SvaraRadera
 2. Jag har varit jättedålig på att "ta vara på" allt fint vi har här hemma. Det blir oftast bara av när jag får besök men nu har jag bestämt mig för att bli bättre på att lära känna Stockholm. I fredags var vi på en 90 minuters city sightseeing (busstur) som var jätteintressant och trevlig. Rekommenderas varmt!

  Jag går inte så ofta på museum i Stockholm, förutom vid speciella tillfällen som Frida Kahlo-utställningen på Millesgården eller Marc Chagall på Moderna museet, men har förstås varit på Etnografiska. Det var rätt länge sedan så jag kommer inte ens ihåg vad jag såg då.

  Neeeej, &%#¤", gick in på deras hemsidag och fick se att de hade en föreläsning om den förkolumbianska konsten i Mexiko... i förrgår! Vad tråkigt att jag missade den. Som tur är så ingår den i en kurs med sex studietillfällen så jag får se till att komma med nästa gång. Tack för att du påminde mig om Etnografiska!

  Såg förresten att de har en temahelg om Japan 9-10/9, men jag hinner nog inte gå nu. Du har förstås varit på det japanska tehuset, eller?

  SvaraRadera
 3. Ja, Etnografiska har jättemycket fina föreläsningar, aktiviteter o.s.v. så det lönar sig verkligen att kolla upp dem med jämna mellanrum! Jag var jätteirriterad när jag missade en kväll med asiatisk skräck för ungefär ett år sedan.
  Själv är jag också löjligt förtjust i deras servering som har så fantastiskt mycket god mat (och ju öl från hela världen, om än väldigt dyr sådan).
  Det japanska tehuset har jag däremot inte varit på... Men en vacker dag. Fast, det är klart, jag går nog hellre på en teceremoni i Japan ;)

  SvaraRadera
 4. Ja, får man välja så... Det skulle jag också göra fast jag egentligen är en "kaffe-drickare". :)

  Kollade upp det där med Mexiko-föreläsningen och ska nog passa på att äta där innan. Tack för tipset!

  SvaraRadera