9 oktober 2006

1967-10-09

Idag är det årsdagen av Ernesto "Che" Guevaras dödsdag.
Läs mer om den mytomspunne revolutionären här.

Samtidigt kan jag passa på att påminna om filmen
Dagboken från en motorcykel.

5 kommentarer:

  1. Och tänka sig att han har blivit väldans populär bland många ungdomar, fast de vet inte alltid vem han var. T-shirts, nyckelband och annat med hans berömda ansikte säljs en hel del.

    Filmen gillade jag inte speciellt.

    SvaraRadera
  2. Ja, han säljer väldigt bra! Att han har blivit så beundrad beror säkert delvis på sättet han dog på. Nu kan jag inte uttala mig speciellt om Che, men många medelmåttor har ju blivit odödliga efter sin död.

    Varför tyckte du inte om filmen? Jag har hört att det skulle vara jättefina naturbilder... om man är intresserad av Argentina och Chile. Jag har inte sett den själv ännu (det verkar vara en "5-års plan") men jag ska hyra den.

    SvaraRadera
  3. Jag gillade filmen. Som du skriver mycket fina naturbilder.
    Vill man läsa om Che så finns det två böcker av Jon Lee Anderson som handlar om Ches liv. Dom är hyfsat nyanserade (ingen propaganda mot eller för Che) , intressanta , välskrivan och fulla av fakta

    Hade inte John lennon blivit skjuten hade han fyllt 66 år idag förresten.

    SvaraRadera
  4. Jag ska lägga det namnet på minnet... eller snarare skriva upp det på listan "Böcker jag ska/borde läsa". Den blir bara längre och längre. :)

    Lennon, just det, det stämmer. Inte för att jag kom ihåg det, men när du säger det så. Kommer bättre ihåg hur upprörd jag blev när jag fick höra att han mördats (9/12 1980).

    SvaraRadera
  5. Nadia: Ja, fast den ser lite mysko ut med den där bakgrunden. Jag är van att se den på en röd t-shirt. ;)

    SvaraRadera