4 november 2006

De dödas dag på Etnografiska

Tusen tack till Mexikanska Sällskapet, Etnografiska museet och alla andra inblandade för en trevlig fest! Vi fick njuta av fina dansföreställningar av gruppen México lindo och skönsång av en ung man med en fantastisk röst (Magnus var förnamnet, efternamnet har jag tyvärr glömt) och smaska i oss varma pan de muertos (de dödas bröd). Utställningen med José Guadalupe Posadas gravyrer (1852-1913, en av Mexikos främsta konstnärer) var mycket intressant likaså presentationen av boken Día de muertos - De dödas dag i Mexiko, skriven av Staffan Brunius och foto av Lars Svanström.

12 kommentarer:

 1. En riktig heldag, verkar det som! Fina bilder och underbart mexicanska färger. Fast att smaska pâ varma dödas bröd lät lite sâdär.. ;-)

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att se dina fina bilder. Min kamera orkade inte med, trots att jag trodde mig ha laddat batterierna :(
  Fick bara ett par bilder.

  Det var roligt att höra om boken, jag hade gärna lyssnat mer på författarna. Men jag får väl nöja mig med att läsa den här hemma. Den verkar vara väldigt fyllig.

  Jag hade också en trevlig dag med min familj och längtar ännu mer till Mexiko nu!

  SvaraRadera
 3. Anna, bullarna var riktigt goda! Mycket mindre läskiga än vad de låter. =)

  Annelie, jag hade hoppats på att få några kort på dansarna, men det var alldeles för mörkt i lokalen. Som tur var kunde jag "haffa" en av kvinnorna vid utställningen och hon själv föreslog att hon kunde ställa sig bredvid offerbordet. ¡Muy amable! Det var vänligt av henne.

  Jag köpte inte boken, men ångrade mig nästan direkt när jag hade kommit utanför dörren. Jag har följt Staffan Brunius föreläsningsserie om Mesoamerika (inte riktigt varje gång men nästan) och har anledning att gå tillbaka till Etnografiska så jag får "reparera misstaget" då. Jag kände mig väldigt svensk när jag satt där under presentationen och hoppades på att alla skulle sitta tysta och att folk inte kom och gick som de gjorde hela tiden. =)

  Längtan till Mexiko? Oh ja! Den blev ju inte mindre precis... Du kan åtminstone börja räkna dagarna snart, eller hur? Dagen var lyckad förutom att det inte blev någon skelettverkstad för min del. ;)

  SvaraRadera
 4. Hm, undrar om det var du som knäppte bilder vid altaret när min son började skrika och jag försökte få honom och dottern därifrån. Jag tror i alla fall att jag var i vägen för någon som fotograferade :)


  Vi var inte heller inne på skelettverkstaden, det får bli nästa år!

  SvaraRadera
 5. Jaa, jag har ett svagt minne av att det var en mamma med ett barn där... och minst en barnvagn. Det kanske var du då. :) Det var i alla fall mycket folk, svårt att komma åt att fota, speciellt mellan borden.

  Kommer du ihåg, förresten, vad den där Magnus hette i efternamn? Blev mycket imponerad av hans röst!

  SvaraRadera
 6. Nej, jag hade ingen barnvagn med mig då, bara ett gallskrikande barn :) Han blev arg när han inte fick röra altaret.

  Tyvärr minns jag inte vad Magnus hette mer än Magnus, men jag blev imponerad av hans röst. Min man föreslår "Magnus el güero"...

  SvaraRadera
 7. Haha, det var ett passande namn! Festligt att han var "så mexikansk" till sättet. Det var bara kalufsen som borde ha varit mörkare. Det är min bild i alla fall... sedan vet jag inte hur väl det överensstämmer med verkligheten.

  SvaraRadera
 8. Synd att jag missade det, irrade tyvärr runt på Dalslandsslätten då... Nog för att det också var kul, men jag hade velat vara på båda platserna samtidigt :)
  Fina bilder iallafall, får se till att gå dit nästa år

  SvaraRadera
 9. Sukha, irra runt kan vara riktigt spännande! ;D Men om du snabbar dig på så hinner du! Det är nämligen fest idag med, samma tid samma plats. :) Och skulle du missa så finns det ju kvar nästa år. Traditionen att fira De dödas dag på Etnografiska är tio år gammal om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
 10. Vilken fest! Och vilken vacker klänningen danserskan hade. :-)

  SvaraRadera
 11. Vad härligt det verkar! Jag har alltid varit extra svag för den här tiden på året och de olika högtiderna som fokuserar på åminnelsen av de döda. Jag läste att det i Malmö annordnades en De Dödas Festival, med fokus på en mängd av världens högtider för de döda i form av utställningar, poesiläsningar, fester o.s.v. Spännande!
  En av mina resedrömmar är att befinna mig i Mexico under Día de muertos.

  SvaraRadera
 12. Lox: Mm, den var verkligen fin! Läste på Mexikanska sällskapets hemsida att man i södra Mexiko ofta dansar helt vitklädd pga det tropiska klimatet.

  Linda: Det är roligt att det här har spridit sig till fler städer. Julio Sueco tipsade om aktiviteter i Malmö och Göteborg (i mitt tidigare inlägg) och länkade också till festivalen. Att vara i Mexiko på De dödas dag vore verkligen häftigt!

  SvaraRadera