25 november 2006

Isla Taboga - Blommornas ö





Blommande ananas och hibiskusar, fina sandstränder och klarblått vatten, sol och varma vindar, segelbåtar och stora fartyg som sakta glider förbi i fjärran på sin väg från Stilla havet till Karibiska havet och Atlanten. De passerar den mäkta imponerande bågbron Puente de las Américas i kanalens mynning. Storstadens myller i Panama City ligger bara en timmes båtresa bort. Isla Taboga är en fridfull paradisö där tiden verkar stå stilla.

Byn på den lilla ön i Panamabukten döptes till San Pedro, men kallas oftast med sitt indianska namn Taboga som kommer från ordet aboga och betyder mycket fisk. Ön upptäcktes av Vasco Nuñez de Balboa år 1513 och har genom tiderna plundrats av många sjörövare, bland andra den ökände walesiske buckanjären Henry Morgan som stormade Puerto del Príncipe på Kuba och blev guvernör på Jamaica.

El Morro heter en ännu mindre ö som ligger precis intill. Spanjorerna byggde den för att kunna försvara Taboga. När det är lågvatten kan man gå över till El Morro, men det gäller att vara på sin vakt: en salvadoransk kvinna, som besökte Taboga för andra gången, berättade för mig att hon somnade en gång på stranden och väcktes av att det salta vattnet sköljde över hennes ansikte.

Det finns många promenadstigar på Isla Taboga och om du orkar klättra upp till Cerro de las Tres Cruces öppnas fantastiska vyer över arkipelagen framför dina ögon. När det är fint väder kan du se ända till Panama City. Mitt i byn finns San Pedro-kyrkan och även ett museum med vacker trädgård.

När man tänker på Panama är sandstränder kanske inte det första som dyker upp i huvudet, men det finns många fina platser att besöka i det här lilla landet. Ett annat paradis är Isla Bastimentos i provinsen Bocas del Toro vid den karibiska kusten.

3 kommentarer:

  1. Härligt! Jag hade aldrig hört talas om den ön.
    Tidvatten är verkigen inte att leka med.

    SvaraRadera
  2. Ser definitivt ut som en plats man skulle vilja besöka :)
    Hade ett par goda vänner från Panama när jag pluggade i Spanien och har sedan dess varit nyfiken på landet.
    Panama City verkar häftigt, en storstad som ligger så nära regnskogen att det tydligen händer att exotiska djur som sprungit vilse dyker upp i hemmen.

    SvaraRadera
  3. Jag visste egentligen ingenting om Panama innan jag åkte dit. Kanalen kände jag till förstås, men inte så mycket mer. Blev positivt överraskad och skulle gärna åka tillbaka. Det finns mycket att berätta, men det får bli några inlägg framöver.

    Det roliga med Panama City är kontrasten mellan nytt och gammalt. I Gamla stan, Casco Antiguo, finns det många vackra kolonialbyggnader i olika färger medan den moderna delen av staden ser ut som NY eller någon annan storstad med sina rascacielos (skyskrapor).

    Några vilda djur såg jag inte som tur var. :)

    SvaraRadera