22 maj 2007

Liten prinsessa

Inspirerad av Anna Malagas söta konfirmander rotade jag fram den här bilden. Det är en kubansk princesita på väg till ett bröllop, någonstans i Havanna.

8 kommentarer:

  1. Oj, precis lik en spansk konfirmand, faktiskt. Antar att hennes föräldrar har fâtt slita ordentligt för att fâ tag i kläderna.
    Jag hörde förresten att kubanerna har en 15-ârs fest för alla tjejer, som markerar deras inträde i vuxenvärlden, och som ocksâ ska vara fint med lângklänning, foton osv.

    SvaraRadera
  2. Råkade gå förbi festlokalen och "gick in och vände". Bröllopsgästerna såg inte ut att vara speciellt fattiga även om de inte var stenrika heller.

    Ja, 15-årsdagen är en stor dag för alla tjejer i Latinamerika. Jag är inte så insatt i hur man brukar fira det i de olika länderna, vet bara att det är en stor fest. Nadia kanske kan berätta mer om det.

    SvaraRadera
  3. Tjusigt värre!

    15-års dagen ÄR den viktigaste dagen i en latinamerikansk tjejs liv, nästan på samma nivå som det senare (eventuella) bröllopet. Oftast har man en enorm fest, med musik, dans och tjusiga kläder. Ju mer påkostat, dessto bättre. I Chile har man dock ingen tradition av att fira la quinceanera, varför vet jag inte riktigt.

    SvaraRadera
  4. Väldigt söt , jag har också hört att 15 årsdgen är en stor dag för alla tjejer i Latinamerika men är inte heller så insatt i hur dom firar annat än att dom klär upp sig ordentligt i fina kläningar. Vore kul om Nadia (eller någon annan) kunde berätta lite om det

    SvaraRadera
  5. Therese: Kanske kan jag fa ihop ett inlagg om amnet.
    Som sagt ar det har med 15-ars dagen inte en tradition i Chile. Pa latinamerikanska MTV finns dock ett program som heter "mis 15" och handlar om quinceaneras och deras pakostade fester.

    SvaraRadera
  6. Nadia: Det var nytt för mig att chilenarna inte firar los Quince. Trodde det var lika viktigt som i Bolivia eller Centralamerika och Mexiko. Om jag inte minns fel så sa de i Mexiko att det är en gammal mayatradition från början. Stort är det iaf, med mässa och stor fiesta. Vore kul om du skrev om det.

    Thérèse: Jag vill också veta mer än "pastellfärgade klänningar och pastellfärgade tårtor". Sockersött är bara förnamnet!

    SvaraRadera
  7. Ja, jag tycker ju som sagt också att det är lite märkligt att 15-ars dagen inte firas i Chile som på andra platser i Latinamerika.
    Men en mayatradition? Om det vore så skulle man ju kunna tänka sig att det endast firades i en rad länder i Mexico och Centralamerika, men tratidionen är ju mycket mer utbredd.
    Hmm..får forska vidare i ämnet ;)

    SvaraRadera
  8. Nadia: Jag kan tänka mig att maya, precis som många andra kulturer, firar detta med att "bli giftasvuxen" med speciella ritualer. Men vad det kommer ifrån? Det kanske har uppstått på många ställen samtidigt.

    Ser framemot att läsa avhandlingen. ;)

    Hehe, kom att tänka på det där med att bolivianer och peruaner tjafsar om vem som äger största delen av Titicaca-sjön. Båda säger att det är 60/40... till sin egen fördel förstås.

    SvaraRadera