19 juli 2007

Valdštejnská zahrada

Så här ser de läskiga figurerna ut på långt håll.



När jag gick av på metrostationen Malostranská och skulle upp till slottet var det en äldre herre som undrade vart jag var på väg. När jag berättade att jag skulle först upp till slottet Prazský hrad och sedan till Zlata Ulicka (Guldsmedernas gata med pyttesmå gulliga hus från 1400-talet. Franz Kafka bodde där under en tid), sa han att det finns en mycket intressant trädgård på vägen som jag inte fick missa. Platsen heter Valdštejnská zahrada, Wallensteinträdgården, och ligger alltså i Prag. Förutom den här speciella muren finns där en marmorfontän, en konstgjord grotta och en bronsstaty av Venus. Statyerna som står i trädgården är kopior av originalen som svenskarna tog som krigsbyte efter 30-åriga kriget i mitten av 1600-talet. De står idag på Drottningholms slott utanför Stockholm. Barockpalatset som ligger i parken används av den tjeckiska senaten och i trädgården spatserar en ståtlig påfågel. Det är inte helt lätt att hitta till Wallensteins om man inte vet var den ligger. Man kan nämligen gå utanför den höga muren på Letenská-gatan utan att se in och det finns bara en liten dörr som är lätt att missa. Här finns en liten filmsnutt från den fina trädgården.

12 kommentarer:

  1. Det här missade jag helt när jag var i Prag :(
    Hoppas det går fler tåg, jag var bara där en långhelg och jag fastnade för staden direkt!

    SvaraRadera
  2. Jättefin bild. Jag har aldrig varit i Prag men bara hört bra saker om staden så jag vill absolut åka dit någon gång

    SvaraRadera
  3. Jag var i Prag en vecka (för fyra år sedan) och hoppas verkligen att jag kommer dit fler gånger. Tror att jag har mycket kvar att göra och upptäcka... och bara "känna in" och njuta.

    SvaraRadera
  4. Thérèse: Du skulle säkert tycka om Prag!
    Det finns till och med en La Bodeguita del Medio! :D

    SvaraRadera
  5. Det var ju synd att jag inte träffade samma äldre herre som du när jag var där förra veckan.

    Men, som du skriver, Prag ska jag också tillbaka till! Och då ska jag hitta fram utan äldre herrars hjälp.

    SvaraRadera
  6. Susanne: När jag postade första bilden igår tänkte jag att du möjligen skulle veta/gissa var den var tagen. Hoppas att du får en ny chans, med eller utan äldre herre! ;D

    SvaraRadera
  7. Den trädgården missade jag tyvärr när jag var i Prag för en tid sedan. Men jag måste åka tillbaka till den oerhört vackra staden!

    SvaraRadera
  8. Det ser ännu läskigare ut på håll. :)

    Prag var faktiskt ett av ställena jag kunde tänka mig att åka till i sommar.

    SvaraRadera
  9. Dom ser minst lika läskiga ut på håll...

    SvaraRadera
  10. Oj, vad ni var lättskrämda! ;D

    Lisa: Nu vet du var den ligger så får du se till att komma dit nästa gång. ;D

    Barajagjohanna: Det låter som en bra idé att åka till Prag i sommar. Annars är våren fin där fast då gäller det att ha lite tur... så man slipper översvämningarna! För ett par år sedan skulle jag till Budapest på våren, hade betalt en jättebillig flygbiljett utan återbetalning och allt, men då hade jag fått ta med mig dykardräkt eller vara beredd på att RO RUNT STAN så jag stannade hemma. Annars är nog Budapest ett lika bra resetips. :)

    Maleé: Jag tyckte ciggisen var läskigare. ;)

    SvaraRadera
  11. Vad kul att få se mera av muren. Prag, vad spännande! Jag har inte varit där.

    SvaraRadera
  12. Nilla: Jag tycker att den ser mindre läskig ut på håll. Annars är Prag en helt underbar stad. Kan varmt rekommendera den om du gillar att resa. :)

    SvaraRadera