28 december 2007

Bästa boktipset

Tomten var omtänksam iår - kanske har jag varit lite snäll - och gav mig presentkort på Akademibokhandeln i julklapp. Lyckomig! Nu återstår bara den stora frågan, nästan omöjliga uppgiften: Vad ska jag köpa? Jag tänkte köpa någon klassiker som jag vill ha i bokhyllan eller så många pocketböcker som möjligt. Det lutar åt det senare. Har kommit i en läsarperiod och det är så roligt. Alla tips emottages tacksamt!

Till den som inte läst El Choco ännu kan jag verkligen rekommendera boken. Ingen 10-poängare men ändå mycket läsvärd. Återkommer med ett inlägg om den. Eller varför inte Linda Olssons Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Den är underbar.

Nu ska jag ut i solen och smälta julegröten. Take care!

22 kommentarer:

 1. lyckliga du som har sol!!! Vi har inte sett det underverket sen dagen innan julafton, och då var det bara en kort blänkare... suck... Böcker finns det massor av och många är suveräna... Tror förvisso att du säkert redan läst den men jag kan rekommendera Madame Terror av Jan Guillou. Har för övrigt gått och beställt Fienden inom oss (samma författare). Sen bör du läsa Mma Ramotswe böckerna, fast på finska. Det är inte detsamma på svenska, dessvärre... Herman Hesse "Stäppvargen" är en klassiker att ha i bokhyllan eller varför inte Kafka ;-) Du hittar nog massor av goa böcker att sluka :-) 100 años de soledad är ju en enorm bok, annars...

  SvaraRadera
 2. Jag blev lite förvånad när solen tittade fram. Den har man ju inte sett på ett tag...

  Jag vet inte om jag törs erkänna det offentligt men jag har faktiskt inte läst en enda bok av Guillou. Började på hans första (den med tuppen) tre gånger men gav upp. Det måste vara nåt fel på mig. ;)

  Nästan samma sak med Ramotswe: läste den första (på svenska) men blev inte eld och lågor som många andra. Kan tänka mig att läsa fler men de står inte högst upp på prio-listan. Det gör däremot "Cien años" som jag har oläst i bokhyllan... fortfarande! *skäms*

  SvaraRadera
 3. Arn-böckerna tyckte jag om, undrar om jag ska se filmen? Jag har fått Svinalängorna i julklapp. Den hade jag tänkt skaffa och läsa. Det blir bra. Jag har många böcker som ligger och väntar. Bl a en serie på finska av Antti Tuuri som jag blev tipsad om i somras. Håller med dig Pumita, jag blev inte så förtjust i Ramotswe. Men smaken är ju så olika som tur är.

  SvaraRadera
 4. Berätta gärna varför du gillade El Choco, jag har för mig att Nadia har skrivit om den tidigare och att hon inte gillade vissa delar av den.
  Har precis läst Theodor Kallifatides "Mödrar och söner" och den rekommenderar jag verkligen. Ska skriva aite mer om den.

  SvaraRadera
 5. Mariann: Nu vill jag inte förstöra för dig men jag var inte så imponerad av Svinalängorna. Blev bara på dåligt humör av att läsa den. Boken kändes inte så verklighetstrogen... men precis som du säger så är smaken olika, som tur är. Jag kanske ska ge Arn en chans, vi får se.

  Anna: Ja, det stämmer nog. Hade helt glömt bort att jag hade läst om El Choco hos Nadia. Jag såg boken på flygplatsen när jag åkte över till Finland och köpte den. Hade egentligen inte alls tänkt köpa den efter marknadsföringen hos Stina.

  Ser framemot att läsa ditt inlägg om Mödrar och söner. Alltid roligt med böcker som man inte tänkt på själv. :)

  SvaraRadera
 6. neeeeej...Har du inte läst cien años??? Det trodde jag inte om dig, faktiskt :-) Du måste läsa den, den är fantastisk!
  Oj då, du fastnade inte för Gillou... ja, det måste vara jättefel på dig ;-) Underbart är det i alla fall att smaken är som baken... Jag älskar hans böcker...

  SvaraRadera
 7. Kan förresten rekommendera böckerna om Arn... också Guillou förvisso men annorlunda än Hamilton...:-)

  SvaraRadera
 8. Extremely loud and incredibly close av Jonathan Safran Foer läste jag just, och den var bra. Annars är Isabel Allende en favvo!

  SvaraRadera
 9. Sobri: Jag veet! Jag skäms som en hu... en loppbiten katt! Får ta och träna min spanska lite och läsa den så jag slipper tråkningarna. ;)

  Tack för tipset, Sara! Jag har inte hört talas om den boken tidigare och fick googla fram lite info. Temat är intressant (9/11). Jag var måttligt förtjust i Safran Foers "Allt är upplyst" även om jag beundrade hans skicklighet att använda språket. Genialt skriven men inte riktigt min grej. Kändes som blinkande disco lights... spännande och fint i början men man blir helt störd till slut.

  Allende tillhör också mina favvisar, en del av hennes böcker dvs.

  SvaraRadera
 10. Älskar böcker! Läste nyligen Kärlekens historia av Nicole Krauss. Mycket bra! När jag var 16 år läste jag Guillous Ondskan och blev väldigt gripen, men har inte orkat engagera mig i hans andra böcker. Min absoluta favoritbok är Brott och Straff av Dostojevskij.

  SvaraRadera
 11. Tack Lisa! Läste en recension om Kärlekens historia och kom fram till att jag måste läsa den. Dostojevskij har jag inte i min bokhylla men väl en annan rysk klassiker, Leo Tolstojs Krig och fred. Kanske inte favorit, men rekommenderas.

  SvaraRadera
 12. Jag läste nyligen "Malinche" av Laura Esquivel och rekommenderar den. Inte hennes allra bästa bok, men onekligen en spännande historia. Otroligt vackert språk!

  SvaraRadera
 13. Annelie: Jag antar att du läste den på spanska. Den vill jag jättegärna läsa men frågan är om den finns att få tag på här, på spanska alltså. Jag ska kolla upp det. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 14. Oj vilken kl diskussion med många boktips. Jag har precis som du försökt läsa någon bok av Guillou och gett upp flera gånger. Tror det var Fiendens fiende. Hörde bara Guillous malande röst i huvudet när jag läste. Men Arn-böckerna gav jag en hans och dom gillade jag. Något annat har jag inte läst av honom.

  Är väldigt sugen på att föröska få ag i La Suma de los Dias , Allendes senaste som Nadia skrivit om. Tror du ha skrivit om Flyga Drake men det är annars en bok jag kan rekommendera och Pasíon India som jag fick av Anna Malaga i våras och läste i somras. Fast sen jag började plugga tycker jag tyvärr inte jag hinner läsa lika mycket som förut. Blir mest kurslitteratur.

  SvaraRadera
 15. Svinarlängorna hade jag höga förväntningar på men blev väldigt besviken. Känns mest olustigt att läsa om barn som far så illa. Men jag kan verkligen rekommendera Åsa Lindeborgs självbiografiska bok Mig äger ingen. Om en pappa som visserligen drack för mycket men var varm och kärleksfull. En varm och mysig bok.

  SvaraRadera
 16. Jag suger också åt mig boktips! Utbudet här i min taiwanesiska förort har varit skralt, men väl i europa ska det handlas böcker!

  SvaraRadera
 17. By the way, jag har också "Hundra år av ensamhet" som ett dåligt samvete i bokhyllan. Har börjat flera gånger, men aldrig lyckats komma in i den...

  SvaraRadera
 18. Jag håller med om att Nu vill jag sjunga dig milda sånger är fin. Men har du inte läst Tillsammans är man mindre ensam, så rekommenderar jag den varmt, jättevarmt, nästan hett!

  SvaraRadera
 19. THÉRÈSE: Jag har också funderat på Allendes senaste... eller jag har ställt mig i kö på bibblan men det kan ta lite tid. Jag blev också intresserad när Nadia skrev om den. Jag älskade Allendes Paula och den här är visst fortsättning på den.

  SARA: Haha, du gör som jag, köper tonvis med böcker när jag är ute och reser. Det är så himla kul! Hört talas om book shops på nätet? ;)

  Åh, tack! Jag är inte ensam med mitt dåliga samvete. Det var skönt att höra!

  BARAJAGJOHANNA: Tack för att du påminde mig om Gavaldas bok! Den skriver jag upp på min lista. Stod och tummade på den när jag valde bok till flygresan på Arlanda innan jul men det blev två andra (El Choco av Markus Lutteman och Sánchez barn av Oscar Lewis). Har hört mycket gott om den boken så jag skulle nog säga att det är ett hett tips! :)

  SvaraRadera
 20. Vad kul med så många spännande boktips! Keep´em coming! :)

  SvaraRadera
 21. Håller med Therese om att Pasión India var läsvärd, i vanliga fall har jag lite svårt för denna typ av böcker som skildrar verkliga händelser i romanform samtidigt som de försöker ge sken av att vara faktaböcker eller biografier, men Pasión India var svår att lägga ifrån sig.

  El Choco hörde inte till mina favoriter, till viss del är den intressant men jag skulle rekommendera dig att läsa Marching powder av Thomas McFadden som suttit i samma fängelse istället. Boken är MYCKET bättre än el choco och känns dessutom mer trovärdig och nyanserad.

  Liksom Sara gillar jag också Jonathan Safran Foer. En annan helt underbar bok som man blir på gott humör av att läsa är den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon.

  SvaraRadera
 22. Som jag ser det finns det både positiva sidor och svagheter i El Choco men jag väntar med att kommentera den tills jag har läst klart. Den andra boken om San Pedro-fängelset, finns den på svenska eller läste du den på engelska?

  Ska också försöka få tag i "den roliga hundboken" som jag läste om hos dig tidigare. Fast om den liknar Allt är upplyst tror jag att det är bortkastad tid.

  SvaraRadera