30 juli 2008

Ordlös onsdag - Djävulens gruva


Denna bild ingår i kedjan Ordlös onsdag.

26 kommentarer:

 1. Kedjan verkar ha gått av. Anyways, jag lägger ut bilden trots att det inte har kommit upp någon Mr Linky nånstans.

  SvaraRadera
 2. Jag har också en bild jag gärna vill ha med men eftersom Nejma är tillbaka tänkte jag att hon lägger upp Mr Linky. Blir ju lättare för alla att hitta än om jag vickar även om jag naturligtvis kan göra det.

  SvaraRadera
 3. Pumita amiga , om du inte tror Nejma kommer tillbaka och lägger upp Mr Linky så får du gärna vara vikarie den här veckan om du vill. Kanske hittar folk hit lättare än till mig för jag är ju inte med varje onsdag. Eller ska vi vänta till imorgon och kolla om nåt händer hos Nejma?

  SvaraRadera
 4. Njaa, jag tror att det är bäst att avvakta till imorgon - eller idag är det ju onsdag men i alla fall. Hon är väl upptagen med nåt viktigare. ;)

  ¡Qué duermas bien!

  SvaraRadera
 5. Nu har Nejma lagt upp Mr Linky!

  Intressant bild! Heter det Djävulens gruva för att det har något med djävulen att göra eller för att de hade djävulska arbetsförhållanden där?

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig bild! Berätta gärna mer om var den är tagen och så!

  SvaraRadera
 7. WOW, det ser ju ut som någonstans i Marocko! Vart är detta? Fin bild!

  SvaraRadera
 8. Vad är det för gruva som förtjänar namnet "Djävulens gruva"? *nyfiken*

  (Jag räknar de gröna fläckarna... en, två, tre - sex?)

  SvaraRadera
 9. Fin bild, var e den tagen'??

  Gullvi

  SvaraRadera
 10. Djävulens gruva är inte det ett annat namn på Potosi?

  SvaraRadera
 11. Djävulens gruva - det låter ju inte så där jättebra.

  SvaraRadera
 12. Tack för alla kommentarer!

  NINA: Båda delarna faktiskt! Det bor en djävul som kallas El Tío i alla bolivianska gruvor. Jag har lagt ut en bild på honom på Ordlöst tidigare och har skrivit om honom några gånger. :)

  Det här är en gammal bild (tagen i nov 2000) som jag hittade i byrålådan. Berget heter Cerro Rico och ligger i staden Potosí i Bolivia. Potosí var en av världens rikaste städer på 1600-talet tack vare silvret i gruvan. Jag har skrivit om det här för den som är intresserad av att veta mer. Rubriken till mitt inlägg kommer från en hyllad dokumentär med samma namn. Länk till den finns också i inlägget.

  SOBRI: Marocko har jag aldrig varit i så det kan det ju inte vara. ;) Det kanske finns liknande vyer där.

  HAYDEE: Tack! Färgerna är ganska speciella men jag vet inte om det beror på den gamla kameran eller nåt annat.

  SARA: Gröna fläckar? Nu förstår jag inte.

  GULLVI: I staden Potosí i Bolivia som ligger på ca 4000 meter över havet. Luften ser nästan tunn ut.

  THÉRÈSE: Ett annat namn för Cerro Rico-berget antar jag att du menar. :) Potosí kommer från aymara och betyder åskknall om jag inte minns fel.

  DELLA: Nej, det har du rätt i. Mycket rikedom och mycket elände.

  KAROLINA: Lustigt att du säger det! Jag tänkte faktiskt ha en vulkanbild från Guatemala idag men ändrade mig. Kanske nästa vecka.

  SvaraRadera
 13. Hahaha - jo allt, förutom ett fåtal träd, går i en gulbrun skala. Här hemma går det inte precis att räkna de gröna fläckarna/träden/gräsplättar...

  SvaraRadera
 14. Haha, jag såg ju bara en! Den i framkanten. Dags att gå och lägga sig kanske... ;)

  SvaraRadera
 15. Haha - nattinatt! ;-)

  SvaraRadera
 16. Vad man lär sig här. Jag kände faktiskt inte till något annat namn än Potosí. Trodde även att spanjorerna använde aymara-namnet på berget. Tror förresten jag sett dokumentären du nämner. Den gick på TV för 7-8 år sen eller något , en fransk dokumentär om jag inte minns fel. Otäck var den iallfall. Har du läst "Om ni låter mig tala" en bok om Domitilia Barrios de Chungara , en politiskt aktiv gruvarbetarhustru som fängslats , torterats , förföljts för sin kamp för gruvarbetarnas rättigheter och mot förtrycket i landet. Dels handlar boken om hennes politiska aktivitet , dels handlar den om hennes liv som fattig gruvarbetarhustru. Boken är skriven på 70-talet av författaren Moema Viezzer.

  SvaraRadera
 17. Huvva. Det låter otäckt. Med djävulens gruva alltså. Jag kommer ihåg bilden på El Tio.

  SvaraRadera
 18. SARA: Snart så... har lite svårt att slita mig idag. ;)

  THÉRÈSE: Du kan mycket redan innan. :)

  Oj, vad jag rör till det idag. Alltså, berget heter Cerro Rico (jag tror inte att bolivianerna kalla det för djävulens gruva utan det namnet kommer från filmen), staden heter Potosí (+ "departamento") och inget annat.

  Jag såg just den här filmen för ungefär två år sedan. Den är inte så gammal, från 2004-05 nånting och gjord av en amerikan & en österrikare. Du kanske tänkte på en annan som jag inte kommer ihåg namnet på som gick på tv för ett antal år sedan. Minns bara att jag grät mig genom hela filmen. Den här väcker starka känslor men den andra var sorglig, tragisk och helt fruktansvärd!

  Jag minns att det var en man i 30-års ålder som redan hade asbestlunga. Han använde sina sista pengar för att ta sig till läkaren i Potosí (han bodde nånstans långt utanför). Läkaren sa till honom att han kommer i bästa fall att leva i fem år till - men bara om han slutar jobba i gruvan. När han kom hem igen hade han inget annat val än att gå tillbaka till gruvan. Barnen måste få mat. Jag får tårar i ögonen bara jag tänker på den filmen.

  Nej, jag har inte läst boken. Känner väl till den förstås eftersom jag "suger åt mig" allt som handlar om Bolivia men den har jag oläst fortfarande. :)

  MARIANNE: Ja, det är läskigt. Jag gick inte ner i gruvan utan en kompis fick ta kort på El Tío åt mig.

  SvaraRadera
 19. Precis det är den filmen med mannen som går till läkaren , får höra att han måste sluta jobba i gruvan men sen måste fortsätta som jag tänker på. Otroligt hemsk och stark film. Man blir verkligen berörd. Jag läste boken för ganska många år sen minns att den var väldigt otäck och man blir väldigt berörd men också något jag kunde rekommendera.

  SvaraRadera
 20. Pumita,

  Med en sådan titel kan du inte ha sett fram emot någon Ordlös Onsdag. Och vad bildad man blir av att läsa Thérèses och dina kommentarer.

  //Erik i Vilanova

  SvaraRadera
 21. Heh, vad svarar man på det? Ordlös onsdag kan ju inte vara helt ordlös för då skulle ingen kunna kommentera. ;)

  Jag tänkte inte så mycket när jag skrev rubriken - annat än att det här inte är vilket berg som helst. Det ser ganska intetsägande och tråkigt ut så det behövdes en liten förklaring, tyckte jag.

  SvaraRadera
 22. Där ser man vad rätt jag hade, det var nog mitt undermedvetna som påminde mig om att jag hade läst om gruvan här hos dig. :-)

  Verkligen hemska "arbetsförhållanden" - om man ens kan kalla dem det. Verkar vara en jätteintressant dokumentär, den borde jag nog kunna få tag på här på ett eller annat sätt...

  SvaraRadera
 23. Om du inte får tag i den annars så finns dvd´n att köpa via sajten jag länkade till. Har ingen aning om pris eller så men bara som tips.

  SvaraRadera
 24. Jag tycker att det ser nästan precis ut som i Marocko :-) Väldigt likt! Jag blev nästan lite nostalgisk där ett tag... Du får ge dig på Afrika näst efter Sydamerika ;-)

  Tror att de gröna fläckarna som gullvi pratar om är träden... Men jag kan ha fel :-)

  SvaraRadera
 25. Show me the money och jag åker direkt! ;) Jo, visst vill jag till Afrika. Vem vill inte det? Det är bara dumt att börja räkna upp vad jag vill se där för det blir en lång lista.

  På tal om gröna fläckar, det var inte mycket som växte just där men på andra ställen i stan var det både träd, buskar och blommor. Jag har inga bra bilder på det. Får se om jag lägger ut en till från torget.

  SvaraRadera