31 augusti 2008

Skattelättnader till högavlönade

Jag blir så arg att jag kokar när jag läser om TCO´s förslag om skattelättnader för hushållsnära tjänster! Så talar en kvinna som inte har en aning om hur vanliga lågavlönade män och kvinnor lever. Det här förslaget kommer inte att gagna dem utan de får betala för att såna som hon kan leja ut skitjobbet till andra. Eller var hade hon tänkt att de här pengarna skulle tas ifrån?

Kvinnorna har väntat länge nu på att slippa dra hela lasset med hem och barn. Där behöver vi nu ta dessa nya grepp för att komma framåt med jämställdheten.

Ärligt talat hänger jag inte med i det resonemanget. På vilket sätt främjar det jämställdheten att det kommer städhjälp utifrån och tar hand om ens skit? Det kanske är familjefäder i kostym och slips med portföljen i den ena handen och en dammvippa i den andra som kommer och städar hemmet skinande rent?

Hanna Löfqvist och En liten tant fick till det bra!

Här kan du läsa mer om vilka liknande förslag gynnar!

20 kommentarer:

 1. Couldn't agree with you more! Det kom bara på engelska...

  SvaraRadera
 2. Helt OK! Jag blandar hejvillt själv också. Ser det som en rikedom att ta det göttaste från alla språk - överraskande kanske men jag har helt kommit ifrån det där med att man absolut inte ska blanda språk. Nu blev det helt off topic men who cares? ;)

  SvaraRadera
 3. Det är frivilligt att skaffa barn. Har man inte planerat för vad det innebär så får man skylla sig själv.

  Samhället ger redan för mycket stöd till de bortskämda barnfamiljerna i form av bidrag och betald ledighet.

  SvaraRadera
 4. Det låter lite väl drastiskt att bara de välbärgade ska kunna skaffa barn (därmed inte sagt att man inte ska tänka igenom sin situation noga innan man gör det). Dessutom är livet inte förutsägbart: du kan ha en bra inkomst när du planerar att skaffa barn men senare förlora jobbet eller bli ensamstående förälder av någon anledning. Ska man då ta bort barnen för att man inte kan försörja dem utan hjälp. Det ska finnas förutsättningar för ett bra liv för alla i vårt samhälle men det här är inte rätt väg att gå.

  SvaraRadera
 5. Hm, det är därför vi aldrig kommer att bli bättre eller mer jämlika.

  För dessa frågor råder en filosofi som säger alla för en - får inte alla det bättre ska alla ha det lika illa. Visst. för mig är det ok. Men nästa generation? Vad ska vi säga till de tjejerna? Att vi inte kunde eller ville för jante-lagen tog överhand? Eller att ren o skär avundsjuka slog ner alla nya ideer och försök till att få förändringens hjul till att börja snurra?

  Bidrag som för sin tid var mycket kontroversiellt var barnbidraget och föräldraledigheten. Utan dem hade vi varit otroligt mycket mer ojämställda. Eller hur? Visst är barn en valfrihet och det skall vara lika acceptabelt att inte ha barn. Men sanningen är den att majoriteten av kvinnor skaffar barn under någon del av sitt liv. Bör man inte fortsätta på det spåret som stakades ut av gamla tiders kamp? Bara så att vi på ålderns höst kan säga att vår generation även den gjorde vad vi kunde?..

  SvaraRadera
 6. Nästa generationens tjejer får det bättre om deras föräldrar lever i jämlika relationer, dvs att papporna tar skurborsten i vacker hand och deltar i det gemensamma hushållsarbetet. Det finns ingen anledning att göda dem som redan har ekonomin tryggad - dessutom med skattemedel som tas från det allmänna - och kan ta hand om sin egen disk och städning. Det har ingenting med avundsjuka att göra. Det handlar om solidaritet. Vilka hjul tror du börjar snurra om skatten sänks för dem som redan har mer än de behöver?

  SvaraRadera
 7. Ta bort alla bidrag och ledighetsrättigheter. Vi behöver färre parasiter och fler som tar ansvar för sig själva i samhället. Det gäller även de som skaffar barn.

  SvaraRadera
 8. Jag delar varken din människosyn eller uppfattning om vilket (välfärds-)samhälle majoriteten av svenska folket vill ha. Jag uppfattar din kommentar som att du inte vill bidra till att dagens barn får en bra uppväxt. Då kanske du glömmer bort att det är de som tar hand om dig när du blir gammal.

  SvaraRadera
 9. Pumita: Ensamstående män klarar uppenbarligen att sköta ett hushåll (inklusive att handha en skurborste). Konstigt om det skulle vara någon skillnad när de bildat familj. Förutom att kvinnor brukar anse att de "vet bättre" hur ett hushåll ska skötas....

  SvaraRadera
 10. Kalle: Visst är det märkligt att vissa färdigheter försvinner. Kan det bero på att de inte praktiseras? Att leva jämställt, det ansvaret ligger hos båda parter och då är det ingen ursäkt att någon vet hur det ska göras. Det gäller att hitta ett sätt som passar båda.

  SvaraRadera
 11. Ursäkta, men håller inte riktigt med att alla bidrag ska väck! En del av min skatt som jag har betalat in till staten går till att betala min föräldrapenning så att jag har råd och möjlighet att vara hemma med mitt barn under den första delen av hennes liv och det tycker jag att jag har rätt till!
  Dessutom har de allra flesta länderna (i Europa i alla fall) någon form av barnbidrag.

  SvaraRadera
 12. SOBRI: Den här diskussionen handlar egentligen inte om det - att vara för eller emot bidrag - utan om skattelättnader för högavlönade för jämställdheten framåt i Sverige men eftersom jag fick en kommentar om bidrag så svarade jag. Och precis som du vill jag värna om den gemensamma välfärden.

  SvaraRadera
 13. Håller med dig! Dessutom reagerade jag på att de på prov ville införa detta i ett antal storstadskommunter. OM det nu ska genomföras på prov, varför då inte sprida ut det lite över landet? Tvärtemot vad vissa politiker tycks tro består faktiskt Sverige av något annat än Stockholm, Göteborg och Malmö.

  SvaraRadera
 14. Jo, det förstod jag... Men kunde inte låta bli att haka på bidragsdiskussionen.
  Att högavlönade ska få skattelättnader är ju så sjukt som det kan bli men dessvärre inget nytt för den regering vi har och deras syn på samhället där det bara går ut på att öka klyftan mellan rika och fattiga...

  SvaraRadera
 15. Sobri, jag förstod att du blev upprörd över det. Det blev jag också. :) Men det mest häpnadsväckande i det här förslaget är att det inte kommer från Alliansen utan från TCO, alltså fackföreningsrörelsen! Vems ärenden går de egentligen?

  SvaraRadera
 16. Jag är inte intresserad.

  SvaraRadera
 17. Men, ELISABETH, det är ju där de högavlönade bor... om inte i storstäderna så i de fina förorterna runtomkring. Det är rätt naturligt att det är där det införs först.

  SvaraRadera
 18. KRAXPELAX: Av skatteavdrag eller av att diskutera detta?

  SvaraRadera
 19. Kan inte hålla med dig mer.
  De som har råd och lust att anlita hemhjälp gör det förmodligen vare sig det är avdragsgillt eller ej. Att påstå att det skulle främja jämlikheten är helt befängt.

  SvaraRadera
 20. "Mycket vill ha mer" brukar man säga och det stämmer väl i det här fallet också.

  SvaraRadera