9 september 2008

Bläddrade i morgontidningen

och hittade platsannonser. Är inte speciellt klartänkt på morgonen innan andra kaffemuggen och tankarna fladdrade hejvillt som vanligt: Är det en merit att ha tunnelseende när man söker jobb som tågvärd på Arlanda Express? Måste en kursadministratör på Sveriges Tandläkarförbund ha Pepsodent-gaddar? Neej, det här är inte snällt mot mina läsare. Det är mer än lovligt larvigt. Nu ska jag bli seriös.

Annonsen mina ögon fastnade på handlar om ett intressant och utvecklande arbete som låter verkligen lockande. Enda kruxet är att företaget är en av världens största tillverkare av tobaksprodukter. Jag kanske inte vill svälta ihjäl (risken är inte överhängande, jag bara spånar... och nej, jag söker inte jobb men om jag skulle) men det ska mycket till innan jag skickar in en jobbansökan till ett tobaksbolag. Over my dead body!

12 kommentarer:

 1. Nix pix här heller. Då får allt svälten stå för dörren!

  SvaraRadera
 2. Jo, där måste jag hålla med dig. Det ligger på fel sida av gränsen för var jag skulle kunna tänka mig att jobba.

  Jag har aldrig förstått det tjusiga med rökning. Nu för tiden kommer jag så lite i kontakt med rök(ning) att jag känner från ena sidan gatan till den andra om någon röker/har rökt. Skönt det.

  SvaraRadera
 3. Det skulle vara under all min värdighet att ta ett sånt jobb men skulle jag ha en skara hungriga ungar hemma skulle jag gladeligen göra det, antar jag. Men nu ser inte läget så förtvivlat ut och jag är tacksam för det. Tur att man har lite "dra-åt-helvete-pengar" som jag skrev om inte så länge sedan. ;)

  Della, jag vet alltför väl vad det innebär att vara en inbiten rökare men det är historia nu - sedan många år faktiskt och det finns inget i universum som skulle få mig att börja igen. Det borde vara förbjudet att sälja giftet!

  SvaraRadera
 4. Ojdu, det som du skriver om har jag haft mycket funderingar på! Nu vet jag inte riktigt om jag är rätt person att dra några "linjer" när jag själv jobbar inom gas/olje-branchen (det kommer snart att ske en förändring på min jobbfront också btw, allt är klart jag har bara inte gjort det "officielt i bloggen"). Jag jobbar med en hel del norrmänn och på norskt företag och för dem är det mycket mer naturligt att jobba inom gas/olja.

  Många av mina studiekamrater jobbar med att utveckla stridsfordon, det tror jag personligen att jag inte skulle vara motiverad att jobba med. Tobaksbranchen har jag över huvud taget inte haft ågon som helst fundering på, men det skulle nog inte kännas rätt det heller, jag har aldrig varit rökare och har inga planer att bli heller.

  SvaraRadera
 5. Tror det dyker upp bättre arbeten... om du nu är jakt efter ett sådant...

  "dra-åt-helvete-pengar".... hehe... vad är det för pengar... Är det sådana pengar som man reser till sydamerika för?

  SvaraRadera
 6. Tyvärr går min gräns nog lite längre bort än så om jag verkligen skulle sta utan pengar och hade en familj att föda.

  Men nu har jag INTE det och behöver således inte ens fundera på saken : ) Det är kanske inte den första bransch man skulle välja (eller eg. aldrig välja om så länge man har ett val).

  Jag håller med Della... rök är irriterande och tyvärr rökes det fortfarande alldeles för mycket inne på spanska barer.

  Jag rökte själv en gång i tiden och kan ibland (utan att tänka mig för) ta en cigg om jag är ute med ngns om röker. Varför vet jag inte, för jag gillar det verkligen inte. Gammal vana kanske!

  Nej tacka vet jag en rökfri värld. Visst hade det väl varit underbart.

  Och Pumita, jag tror på att tunnelseende bör vara en merit. ; )

  SvaraRadera
 7. Intressant och jag håller med dig. Skulle inte heller vilja jobba på ett tobaksbolag. Slakteri känns också tveksamt. Fast var ska man dra gränsen? Dom flesta större svenska klädkejor har ju blivit anklagade för att använda barnarbete i tillverkningen men där skulle dom flesta nog inte tveka att jobba. I våras såg jag en dokumentär om villkoren för Ericssons anställda i Bangladesh och på Ericsson skulle nog få svenskar tveka att jobba.

  I Sverige kan vi ju välja och vill vi inte jobba på ett tobaksbolag behöver vi inte svälta. Så är det ju inte för många människor i resten av världen. Många fattiga kvinnor tvingas till exempel välja mellan att prostituera sig eller låta familjen svälta. Nu är det här så klart extrema exempel och det är inte min mening att kritisera dig. Förstår precis hur du menar. Håller med om att cigaretter borde förbjudas även om jag själv har rökt.

  SvaraRadera
 8. Bra! Jag skulle heller ALDRIG arbeta för ett tobaksbolag!

  SvaraRadera
 9. CHRISTEL: Vet inte om du kan gå in på det men jag förstår inte riktigt varför det skulle vara omoraliskt att jobba inom olja/gas?

  MIA: Nej, jag är inte på jakt men det är alltid kul att se "om det finns några professortjänster lediga". ;)

  Har du missat inlägget med "dra åt helvete-pengar"?! Tur att det kom på tal då. Det finns här. Visst kan man åka till Sydamerika med dem också om man inte har något behov av att be någon dra... eller att dra själv. =)

  SvaraRadera
 10. SANDBARNET: Heh, då är den karriären körd för min del. Eller man kanske kan skaffa sig tunnelseende om det kniper... inte vet jag. ;)

  Jag blir väldigt irriterad av rök/-ning också. Försöker aldrig övertala folk till att sluta - vuxna människor avgör själv - men jag kräver att rökare visar hänsyn och låter mig slippa dra i mig alla giftiga ämnen de förpestar luften med. Och som sagt, det borde vara olagligt att sälja skiten.

  THÉRÈSE: Nej, jag tar det absolut inte som kritik. Det är lätt att sitta här och moralisera när man har valmöjligheter. Jag är medveten om det. På samma sätt som det är lätt att fördöma folk för att de stjäl eller ägnar sig åt annan kriminell verksamhet för att skaffa mat på bordet åt sina barn.

  Som konsumenter kan och ska vi ställa krav på schyssta villkor för dem som tillverkar det vi köper. Money talks. Och vi ska vara beredda att betala vad det kostar att producenterna får bra arbetsvillkor, rimliga löner osv.

  LISA: Känns helt otänkbart!

  SvaraRadera
 11. Ja, det jag kan säga är att det är väl ingenting i jämförelse med vapen/stridsfordon eller att försöka ge människor sämre hälsa genom tobak. Men samtidigt vet jag att det som ger företaget pengar att betala min lön på samma gång bidrar till växthuseffekten och global uppvärmning. Japan är ett land där de kommit långt med miljötänkande, men i vissa andra länder jag jobbat i delar folk inte samma synsätt som oss vad gäller fossila bränslen.

  Jag tycker det är jättebra att du skrev ett inlägg om precis den här frågan! Jag har får precis samma tankar som du när jag läser jobbannonser. Superintressanta tjänster finns ute, men vad är syftet med det man gör?

  SvaraRadera
 12. CHRISTEL: Mm, då är jag med. Men då kanske det finns möjligheter för dig att lobba för miljötänkandet på nåt sätt. En grön infiltratör, hihi.

  Jag är lyckligt lottad på så sätt att jag har hittat jobb hos en organisation vars värderingar stämmer väl överens med mina. Det var därför jag sökte mig just till min nuvarande arbetsplats.

  SvaraRadera