6 februari 2009

När berömde du någon sist?

En liten knatte sprang fram till kokerskan på förskolan och utbrast: Tack, NN, för det goda brödet som du bakar till oss varje dag! Hon hade tårar i ögonen när hon berättade det.

Jag vet inte vad som är svårast, att ge eller att få beröm. Att ge beröm är inte så svårt men att komma ihåg att göra det... varför blir det så sällan? Att få beröm kan kännas genant och obekvämt... men visst växer man en halv meter.

Inspirationen till inlägget kommer från SANDRA som frågar “Vilket är det bästa/finaste/roligaste/mest välformulerade beröm du har fått i jobbet?” Jag har fått höra att jag är klok, ärlig, kompetent och rolig. Det ni!

15 kommentarer:

 1. Det är roligt att få beröm och att ge beröm. Det finaste jag har hört var när en arbetskamrat kom in på mitt rum och sa, det är en ynnest att få jobba med dig Karin. Jag lever på det fortfarande.
  Och jag har utmanat dig Pumita.

  SvaraRadera
 2. Det är roligt att få och ge beröm men jag tror tyvärr dom flesta av oss är för dåliga på det. Bra med en sån här påminnelse ibland

  SvaraRadera
 3. KARIN: Vad härligt! Det är såna stunder man minns. Tack för utmaningen, återkommer.

  THÉRÈSE: Ja, man får påminna sig då och då - både om att ge beröm och om det fina andra har sagt.

  SvaraRadera
 4. Hej
  Ja vi är alldeles för snåla med att dela ut beröm.Trots att man vet hur uppskattat det är hos mottagaren.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Tack detsamma, Gunnar! Det skapar bra relationer och får oss själva att må bra också på köpet.

  SvaraRadera
 6. Visst snålar man med berömmet och man kan verkligen undra varför. För visst känns det skönt att få säga något vänligt till en annan människa och se glädjen.
  Så Pumita:) Vad du är fantastiskt duktig på att hitta på "På spåret"-gåtor till oss!! Det är lika roligt varje gång...även om man inte lyckas.
  Må så gott!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 7. *asg* Tack så mycket, NINNI! *vrider sig i stolen och ler med hela ansiktet*

  Nu var det ju inte meningen att jag skulle tigga om´et... men jag uppskattar dina snälla ord. Du har lyckats väldigt bra den här gången men jag väntar lite med att publicera kommentaren så att andra hinner gissa.

  Jag vill önska dig, min favoritfotograf i bloggosfären, en riktigt Trevlig helg !

  SvaraRadera
 8. Och du var säkert värd varenda stavelse. Men visst har du rätt - generellt är vi nog bättre på att tänka berömmande om andra än att säga det. Väl värt att tänka på, varje dag!

  SvaraRadera
 9. Och just idag fick jag en så tacksam person i telefonluren på jobbet, som tackade mig så mycket för att jag tagit reda på en sak åt henne och sedan ringt upp och meddelat det. Det tacket var mödan värt att under en halv arbetsdag klurat fram en lösning på hennes fråga.

  SvaraRadera
 10. ULRICA: Det vågar du säga fast du inte känner mig, haha! ;) Jodå, det är jag nog fast det känns inte alltid så. Vi alla har ju våra "ups and downs" och då är det skönt att det finns någon som berättar hur det egentligen är. För ofta tar vi varandra för givna och inte tänker på hur viktigt det är att säga allt det där som vi uppskattar hos våra medmänniskor.

  SUSANNE: Det är roligare att hjälpa någon som visar uppskattning trots att det "bara är ens jobb".

  SvaraRadera
 11. Tack för påmminelsen!
  Jag tror dessutom vi svenskar är lite blyga när det kommer till det här med att ge beröm. Man vågar inte eller känner att det kanske inte riktig passar sig. Men alla blir ju glada av beröm!

  SvaraRadera
 12. Det beror lite på situationen. Ibland kan det kännas lite krystat att ge beröm trots att avsikten är god och ärlig. Men träning ger färdighet! ;)

  SvaraRadera
 13. hah... jag fick en gång höra att jag var den snyggaste kvinnliga plattsättaren på hela firman! det du! sanningen är att jag är den ENDA kvinnliga plattsättaren på firman...

  SvaraRadera
 14. Det där är bara ett typiskt sätt att försöka skoja till det hela när man vill ge en kompimang! ;D

  SvaraRadera
 15. Plattsättare förresten... vad gör en sån?

  SvaraRadera