14 februari 2013

Tema fredag - djur


På sista tiden har det varit mycket snack om olika djur på våra tallrikar. Jag bryr mig inte nämnvärt om vad folk stoppar i sig och tycker själv "kött som kött" om hästdebatten... inga pekpinnar här med andra ord... men vill göra lite reklam för det här djuret på min tallrik i mexikanska Campeche. Minns inte vad det var för fisk men den var sagolikt god. Tillbehören var också perfekta: het tomatsalsa, groddar och annat grönt, avokado, lime, ris och tortillas (varma under duken). Färskpressad juice till det och en espresso på maten. Det är djur helt i min smak.

38 kommentarer:

  1. Lite oväntat med djur på tallrik men bra till temat;-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oväntat är mitt mellannamn. ;)

      Radera
  2. Oh det ser otroligt gott ut.

    SvaraRadera
  3. Mmm... låter verkligen gott! Och inte ser det tokigt ut heller :) gillar "ditt" djur!

    SvaraRadera
  4. Låter riktigt smaskigt, till skillnad från råttan vi fick i Benin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Råttan?! Och? Är du kinkig, eller? ;)

      Radera
  5. Gillar ditt djur och beskrivningen av hela rätten! Det låter sagolikt gott!

    SvaraRadera
  6. Döda djur när dom är som bäst. Det vattnar i munnen på mig. Nästa gång du är där kan du väl ta en "avhämntning" med dig åt mig;-)
    Vad gäller köttdebatten så har jag inte det minsta emot hästkött (Restaurang Minerva har världens godaste och möraste biff och entrecôte). Hästar som föds upp för att ätas av oss människor är helt ok. Däremot tycker jag att bl a trav- i stället för kravmärkta kusar inte hör hemma på en tallrik.
    Beefburgers ska vara just hamburgare gjorda på nötkött. Innehåller dom hästkött kalla dom "horseburgers".
    Svar: Å bibimbab består av - ja man kan ju aldrig veta nuförtiden som du säger - skivad entrecôte, massvis med krispiga grönsaker och ett stekt ägg (ibland äggröra) på topp. Serveras med ris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avhämtning, absolut! Det kanske dröjer innan nästa gång men det är värt all väntan.

      Jag har inte heller ngt emot hästkött men jag äter det inte. Det beror inte på att det är just häst utan för att det är kött. Förstår inte riktigt logiken i att det skulle vara mindre ok att äta travhäst. Djur som djur och det är väl mörare kött. :)

      Googlade förresten på bibimbab - vilket coolt namn, bara det gör att man vill smaka - och det verkar som att man kan få det utan djur också. Får forska lite mer i det.

      Radera
  7. Håller med dig. Det är absolut inget fel på hästkött... Och vad vi är beredda att stoppa i oss beror till stor del på var och hur man är uppväxt. Vi äter med glädje ko och gris medans andra aldrig nånsin skulle få för sig att ens närma sig... I andra länder äter man orm och råtta.. som vi tycker verkar vara äckligt...
    Däremot är det skandal med själva felmärkningen. Skandal också att man planerar att bränna alltihop. En etikett på förpackningen så hade det problemet varit löst liksom.. Kanske inte för att sälja, men man skulle kunna ge det till alla organisationer som hjälper bland annat hemlösa. Det är ju som sagt inget FEL på maten, bara på förpackningen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som jag ser det. Problemet är att man är oärlig och lurar konsumenterna att tro att det är ngt annat än det är.

      Radera
  8. Supergott tror jag det där är och det blir aldrig "samma smak" när man försöker tillaga det hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halva nöjet är att bli serverad förstås.

      Radera
  9. Fisk i folie på mexikanskt vis. Mums det ser mycket gott ut, fräscht och vackert Är det efterrättsfrukt i den lila skålen bakom juicen? Tur att jag precis ätit lamm annars hade jag inte klarat bilden.
    Hästkött är vanligt i Island. Jag kunde laga världens godaste hästköttsgryta när jag bodde där. Tyvärr dog kunskapen i Sverige, här är hästbiff alldeles för sällsynt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ingen efterätt i lilla skålen. Det är tomatsalsan som alltid kommer till maten. Men du kan få lite efterrätt här. :)

      Radera
  10. Mmmm, det ser läckert ut! Här i Spanien så äter vi god fisk de flesta av veckans dagar, både hemma och på restaurang! Gott, gott! Man får trösta sig med att fisken oftast levt ett bra och rätt så naturligt liv till motsats mot många andra djur.

    Tack för din kommentar - och jaaa, visst vill jag ha en hund igen. Längtar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färsk tonfisk skulle sitta fint till middag idag. :p

      Radera
  11. Du det där ser riktigt mumsigt ut, hästkött däremot, nja... vet inte om jag vill äta upp Lilla Gubben.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njae, jag äter inga gubbar, inte ens jordgubbar. ;)

      Radera
  12. Ja, så kan man också njuta av djur. Jag köpte själv pålägg i form av hamburgerkött/hästkött i dag. Det var nästan godare än vad jag minns.

    SvaraRadera
  13. Mmmm, det ser verkligen gott ut!

    SvaraRadera
  14. En fin bild och det ser gott ut...och det var verkligen en annorlunda tolkning på temat men nä, så vill jag inte tänka på djur...

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  15. Vilken kalasbild... ser såå gott ut!

    SvaraRadera
  16. Nä jag har inte heller något emot att äta hästkött, men tycker ändå att det är för jävligt att matproducenter ljuger om vad produkterna innehåller, det är väl det som är det värsta..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, och jag tror tyvärr att det är mycket vi aldrig får reda på.

      Radera
  17. Annorlunda och kreativt bidrag. Det ser faktiskt riktigt gott ut. Jag blev hungrig nu.

    SvaraRadera
  18. Det ser jättegott ut, skulle gärna ha en sådan tallrik framför mig. Ja, inte bara tallriken utan även det som ligger på den!

    Jag instämmer i Marits kommentar här ovan.

    SvaraRadera
  19. Nam. Lurt løst.
    God helg.
    Mormor

    http://www.starbear.no/mormor/2013/02/15/dyr-sa-bra/

    SvaraRadera
  20. Ser jättegott ut! Och fisk är ju oftast mycket godare än kött. Tur jag har ätit lunch precis ... Och om detta med hästkött så är det ju inte så märkvärdigt i sig, det har ju ätits häst i Sverige i alla tider (hamburgerkött). Men det är ju viktigt att det står vad det är när man köper, och att det inte finns medicinrester kvar. Men annars som du säger - kött som kött.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med medicinrester låter läskigt! Läste nånstans om fiskar som blev glupska och glada när de fick i sig lite för mycket av psykofarmakan som vi människor har släppt ut i naturen.

      Radera
  21. Mums det var en middag helt i min smak.
    Jag hittade en middag hängande på garageväggen idag, med kryddor i magen... =)

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ofta man hittar middagen hängade på väggen utanför, inte här i 08 iaf. ;)

      Radera
  22. Der gjorde du mig virkelig lækkersulten, så mine tænder løber i vand. Et meget flot billede!!

    SvaraRadera
  23. Som omväxling till leguan är det väl ok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Leguan är inget alternativ för mig... men det kanske är gott.

      Radera
  24. Din mat ser supergod ut. Har alltid älskat hästkött på mackan, bjöd i min kompis det som tonåring eftersom hon påstod sig se på en gång om det va hästkött. Hon åt med god aptit tills jag talade om vad hon hade på smörgåsen. Så länge vi inte vet är det inget problem att äta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att ni är vänner fortfarande. ;)

      Radera
  25. Alla möjliga djur går nog bra att äta, det är väl ofta en vanesak. När det gäller hästlasagnen är ju problemet knappast att det är häst utan att man säger att något är vad det inte är. När jag köper gris vill jag ju köpa gris och inte kyckling, även om det inte är nåt fel på kyckling. Vi beställde in abborre på en restaurang i Trosa och fick en helt annan fisk. Det var väl inget större fel på den fisken, men gillar inte när man ljuger... (en "avlägsen släkting till abborren" försökte kocken förklara... jaja, men skriv det i menyn då tycker jag!)

    SvaraRadera