15 september 2013

Skyltsöndag - piloncillo


Igår satt jag och ljög hos Staren om att det skulle vara Mexikos nationaldag idag. Hm, faktakoll skulle inte skada. Att jag aldrig lär mig. Det är så mycket som händer därborta i september så det är inte första gången jag blandar ihop datumen. Så här ligger det till: Mexikos nationaldag firas den 16 september, dvs. mañana, och idag firar Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua och Costa Rica att de frigjorde sig från Spanien år 1821. Men det är fortfarande dahlia som är nationalblomman. I Mexiko alltså.

Så där ja, nu har vi rett ut det och kan koncentrera oss på skyltbilden ovan. Jag vet inte vad piloncillo heter på svenska men jag kallar det för råsocker. Det är alltså oraffinerat socker som man får fram genom att koka sockerrör och låta det avdunsta (heh, lite svårt att förklara när man inte kan orden men nåt sånt; man tar bort vätskan alltså). På många håll i Latinamerika heter sockret panela eller raspadura. Det används i drycker och desserter som t.ex. agua de sapo (råsocker, citronsaft, vatten, ingefära och is) eller flan (brylepudding).
Jag fyndade på en supermercado i Cancún. Tre kronor för en bit.

22 kommentarer:

 1. I dag hann jag skylta före dej!
  Du kör på spanska, jag valde danska som språket för dagen.
  http://www.klimakteriehaxan.blogspot.se/2013/09/skyltsondag-pa-danska.html
  Men piloncillo har jag aldrig stött på.
  Guatemalas nationaldag har jag dock firat, med långtgående konsekvenser ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag var lite seg i starten... sovmorgon och låång frukost, precis vad jag behövde... och då får bloggen vänta.

   Radera
 2. Nu fick du mej dessutom att längta efter en alldeles äkta flan, gärna varianten med färskriven kokos (i Nicaragua mest).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med kokos? Har jag aldrig smakat på men Susanne (-s fotoblogg) känner säkert igen den varianten.

   Radera
 3. Nu var det ju en väldans tur att jag just har ätit lite lunch för annars hade jag säkert fått någon typ av habegär och sockersug. Med icke! Jag står emot. Där ser man vad lite lunch kan göra. ... Vad dom goda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fyndade bara bilden, råsockret får gärna vara för mig... eller jag fraktar det iaf inte över Atlanten. Sliskigt söta, antar jag. :)

   Radera
 4. Samma sak här fast jag bor i landet. Kan inte hålla reda på alla Public holidays. Igår var jag tvärsäker på att det var en Public holiday och sa till maken att idag kan vi INTE åka och handla för allt är stängt. Gillar ju inte att handla i supermarketen så det kändes ganska skönt. Blev bara lite snopet när vi gick ut och passerade alla öppna affärer. Det är visst nästa Lördag allt är stängt.

  Snygg bild på korgen fylld till brädden och så bra att få lite fakta om råsocker ;-)
  Tänkte ett tag att mitt inlägg till fototriss även skulle passa till skyltsöndag. Men det gjorde det ju inte alls. Har lagt in en skylt nu. Klar o tydligt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte lätt med alla helgdagar! Fast det är inte ofta "allt" är stängt, man blir sällan utan mat i Sverige iaf. I värsta fall finns ju bensinmacken. Annan shopping kanske blir lidande men det stör inte mig nämnvärt.

   Jo, jag förstod att du trissade. Ville bara skoja till det lite. Det är klart jag uppskattar en klar och tydlig skylt. ;)

   Radera
 5. Dig kan man ju inte alls lita på! Och här har jag alltså firat Mexikos nationaldag helt i onödan. Ska jag behöva ta om det i morgon?
  Har aldrig sett rörsocker i trekanter men de kan man säkert göra en hel massa sötsliskiga saker av. (Försöker inbilla mig att jag inte tycker om sötsaker.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt opålitlig, jag är ledsen för det, men nu vet du... inte mycket som är sant som kommer från Pumitas tangenter. Skulle kunna påstå att bitarna heter cocodrilo om det inte stod på skylten! ;) Men försök att se det positivt, du får fira i flera dagar istället för en. Och agua de sapo är gott. Ta en drink till! ;)

   Radera
 6. Kanske det passar som tilltugg till mitt bidrag idag. Förra söndagen bjöd jag på drinkar men idag blir det nåt mycket starkare. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäser bra säkert, haha. Om du har jäst kan du tillverka mer dryck och fylla flaskan i ditt skåp. ;)

   Radera
 7. Du det är ju så roligt att gå på marknader när man reser..att spana in vad som säljs och att försöka förstå vad det är kan ju vara trixigt ibland. Läcker skyltbild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte helt enkelt alla gånger. Kan inte smaka på allt ju. ;)
   Det lustiga är att bilden inte är från en marknad utan från ett stort modernt varuhus. Kul när de blandar gammalt och nytt.

   Radera
 8. Känns faktiskt lite av en överkurs att du ska hålla reda på alla nationaldagar i Sydamerika, men samtidigt vet jag att du har en bit av dit hjärta där. Det som ligger i korgen på bilden ser onekligen gott ut och så fort någon säger socker så rinner snålvattnet på mig. Jag är något av en sockerbitch och borde byta bort det bums. Men så snart jag är klar här vid datorn ska jag smaka på skumbanan-glassen jag köpte i torsdags, sådéså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng där men samtidigt ska jag inte gå runt och låtsas att jag kan nåt heller. ;) Neej, det gör jag inte men jag är lite förvirrad ibland... men vad gör det om hundra år. Staren festade på fel dag... eller hen kanske fortsätter än... på sin hönsfest. Sicket kackel!

   Skumbananglass?!! Kan det var gott? Njaa, jag gillar inte skumbananer. De är skumma. Jag mumsade i mig grillad halloumi med fikonmarmelad och det var suuuper! Lagom sött och salt. :p

   Radera
 9. Hi hi..nypon..jo men jag smakade oxå när jag var typ sju-åtta år gammal..himmel jag spottade jag med kan jag säga..:D

  Du är så härlig du..du får mig att skratta högt.

  SvaraRadera
 10. Så exotiskt det låter!
  Sv: Jag använde bilder från vår semester, jag sitter bakom ungarna i en flumeridestock och testar om kameran verkligen är så vattentålig som det påstås...

  SvaraRadera
 11. Alltså jag stannar vid Crème brûlée här, ett måste för mig när jag ser efterrätten på matsedeln. Kan liksom inte låta bli, då just brylepuddig, pannacotta och cheesecake är de enda sötsaker jag äter.
  Å sockret får ha vilken färg den vill i sådana sammanhang;-)

  Men du, tack för infon! Här hos dig lär jag mig alltid nå't nytt, alltså inte nödvändigtvis nåt nyttigt alltså;-)

  SvaraRadera
 12. Hmm, märker att minnena från åren i Nicaragua bleknar alltmer. Kan inte alls komma ihåg det här även om ordet raspadura klingar bekant. Kanske det beror på att jag inte är någon riktig fantast av sötsliskiga saker. Även flan de coco låter bekant, men inget jag stoppade i mig i Nicaragua. Föredrog de torra rosquillas, en slags bakverk formade som små ringar och som inte alls var söta.

  Och Nicaraguas (och övriga Centralamerikas) nationaldag kommer jag ihåg bara för att du nämner det. Huvva, vad minnet är förgängligt.

  Och nu har jag precis lagt upp en skylt från Stockholm. Fast du godkänner kanske inte den här kommentaren förrän i morgon måndag. God natt! :)

  SvaraRadera