17 augusti 2014

Skyltsöndag - födelseattest

Här föddes Portugal

Födelsedatum: 26 juli 1139
Födelseort: Guimarães, Braga
Fader: Alfons I av Portugal, Huset Burgund
Moder: Maud, regentgemål, Huset Savojen

21 kommentarer:

 1. Ett helt lands födelseatest väldigt klurigt presenterat :) Snyggt tänkt och utfört!
  Sv: Har precis läst ut The Heart is a Lonely Hunter av Carson McCullers och står inför det (lite ångestladdade) valet av vilken jag ska börja på nu ;) Tror jag ska välja fantasy som motvikt till McCullers dova verklighet. Kanske blir det Some Kind of Fairytale av Graham Joyce!
  Vad läser du? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Alla som föds har ju en mor och far, tänkte jag. Och jag ville självklart veta hur det gick till när Portugal föddes: Afonso Henriques besegrade morerna vid slaget i Ourique och utropade sig till Portugals första kung. Några år senare blev landet fritt från Spanien. Kungadömet är numera en republik, en inte så välmående 100-åring.

   Radera
  2. Bokfrågan får en egen kommentar:

   Ååh, du har läst den! Har hört så mycket gott om Hjärtat jagar allena. :) Och självklart finns den i min att-läsa-lista... men den får vänta. Just nu iaf. Vad tyckte du förresten? Skriv gärna en recension. Det är ett sant nöje att läsa dina bokinlägg!

   Jadu, jag är också mellan två böcker just nu. Visst är det en vånda men ändå ett kärt besvär. :) Läste nyss ut Mohumil Hrabals "Den lilla staden där tiden stannade" Han skriver bra men jag hade hoppats på mer... de superlånga meningarna drar ner betyget till 3/5. Och nu har jag påbörjat ett par men inte fastnat. Har Siri Hustvedts "Vad jag älskade" framme, och Ett annat Israel av Susan Nathan. Det kan också bli A Fort of Nine Towers av Qais Akbar Omar eller Mr. Smith av Evan S. Connell. Den sista är min egen och jag förstår egentligen inte varför jag har väntat så länge med den. Hans bok Mrs. Smith var mycket bra! Läs den om du inte redan har gjort det. Connell fick förresten Booker-priset för några år sedan, för lifetime achievement. :) Ja, vi får se vad det blir. To be continued... ;)

   Radera
  3. Svar önskad recension: Ibland råkar man på en svensk översättning där språket flyter och känns äkta... och andra gånger ...
   I det här fallet kanske engelska ändå ... om du själv inte "tappar" på det ... och det tror jag ju inte du gör!

   Radera
 2. Då gratulerar jag så mycket på födelsedagen- även om det är lite sent! Så kul! :-) Och vilka snygga fönster!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då får jag väl säga Obrigado/-a å Portugals vägnar. Tror inte att förseningen gör så himla mycket, det är ju så ojämnt det kan bli. Du får en ny chans nästa år. Portugaldagen (nationaldagen tillika nationalskalden Luís de Camões´ dödsdag) är den 10 juni, kanske inte så svårt att komma ihåg eftersom vi firar den svenska flaggan ett par dagar innan.

   Radera
 3. Dagens skylt hos mig är betydligt mer jordnära, superkonkret faktiskt ...
  http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2014/08/uppfordrande-pa-en-skyltsondag.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. I gamla filmer hämtar man alltid hinkvis med varmt vatten när krystvärkarna sätter igång så det finns vissa likheter. ;)

   Radera
 4. Håller med Staren, vackra fönster och vackert hus. Kunskap kan man aldrig få för mycket av och det fick vi ju en dos av här. Frågan är bara vilka man behöver för allt kan man knappast hinna lära. Tror att det som fångar ens intresse också är det man kommer ihåg..
  Hoppsan... vilket årtal var det nu då som Portugal föddes ?? Minns iallafall någongång i juli för även jag är kräfta :-)
  Japp, det var min lilla intellektuella kommentar :-) :-) Nu ska jag ut i SOLEN !!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, Pumita är mycket förtjust i värdelöst vetande... det kan inte ha undgått någon som läser här... och vill mycket gärna veta och ta reda på saker. Därmed inte sagt att jag kommer ihåg det i all evighet. Finns ingen anledning att belasta sin lilla hjärna med allt. Det mesta går ju att gräva fram vilken minut som helst. :)

   Lycko dig som har sol! Kan du inte skicka lite till oss också, snälla.

   Radera
  2. Och då syftar jag förstås till min egen hjärna och ingen annans, bara så ni vet. :)

   Radera
 5. Nämen så vackert, förstår att Portugal föddes där, så fint som det är. Kan inte Israel och Palestinas ledare sätta sig ned på balkongen där och försöka komma fram till något vettigt på fredlig väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du... fastnade på din sista mening där. Tänker nästan dagligen på det. Inte så att jag skulle lösa problemet ifall det lät så men jag har på sistone läst ett antal böcker som handlar om Mellanöstern och blir både förbannad och förtvivlad.

   Radera
 6. Men se där fick du ju med några vackra, vita fönster också. :)

  Det är minsann inte alla länder som kan skylta med sin födelsedag så där. Funderar på Sveriges födelsedag - när var den? Italiens var i alla fall den 17 mars 1861.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en bra fråga. Ärligt talat är jag lite osäker på när Finland föddes t.ex. Landet fanns ju långt innan självständigheten. Beror på hur man ser det med andra ord.

   Radera
 7. Snyggt, annorlunda och väldigt informativt. Här lär man sig alltid något, varken man vill eller ej;-)
  Å den där dödsdagen kommer jag ihåg lättast - i fem minuter eller så, då jag fyller år den dagen:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, hemska tanke! Att lära sig ngt, menar jag. ;) Men skyll dig själv om du stoppar näsan i blöt.

   Ajdå, ingen vidare minnesregel för dig då. Jag ska hittpå ett nytt tricks 4U:
   vi säger att 6+4=10, alltså 10. i 6. Visst?! ;)

   Radera
 8. Ett vackert portugisiskt hus med lika vackra fönster! Nu fick jag lära mig något nytt idag också! Är för sent ute för att gratulera på födelsedagen men får försöka reparera fadäsen nästa år!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hurrar desto högre nästa år. Tror det funkar. ;)

   Radera
 9. Svar
  1. Det ska en jordbävning till om den ska förstöras.

   Radera