7 augusti 2006

Kaffet är vägen till himlen

Om man ska tro på en skylt på ett café i Palenque. Och varför skulle man inte? Logiken i den kanske inte höll hela vägen, men så här löd den i alla fall:

El café despeja la cabeza
con la cabeza despejada se trabaja muy bien
trabajando muy bien se obtienen ganancias
las ganancias producen dinero
el dinero produce buen humor
el buen humor produce felicidad
el que es feliz se haya dispuesto para el bien
las buenas obras conducen al cielo
por lo tanto:
EL CAFÉ ES EL CAMINO AL CIELO

och här kommer min amatöröversättning:

Kaffet gör att huvudet klarnar
med klart huvud arbetar man mycket bra
arbetar man mycket bra får man vinst
vinst producerar pengar
pengar för med sig välbefinnande
välbefinnande för med sig lycka
den som är lycklig uträttar något gott
goda gärningar är vägen till himlen
alltså:
KAFFET ÄR VÄGEN TILL HIMLEN


Nu skriver jag om kaffe igen, men det tillhör ju livets glädjeämnen, så... Mexiko är ett stort kaffeproducerande land och låg på en delad femte plats med sina 4% av den totala världsproduktionen år 2004. Men, och det är ett stort men, tro inte att du blir serverad underbart gott kaffe på varje café du råkar besöka, snarare tvärtom: det finns några pärlor, som jag tänker avslöja här, och en varning jag tänker utfärda (obs! ingen mysfaktor medräknad). I övrigt är kaffet oftast ganska intetsägande och blaskigt. Enligt min mening produceras det allra godaste kaffet i Chiapas (i Mexiko alltså), men det är en högst personlig uppfattning och jag utgör mig inte för att vara någon expert. På Café Ruíz i Panamá fick jag lära mig att rostningen till den europeiska marknaden skiljer sig rejält från den till den latinamerikanska marknaden. Europeerna vill ha kaffe som smakar på en gång och då mest på tungspetsen, medan latinos helst dricker kaffe som smakar efter ett tag och då i gommen och på båda sidorna av tungan. Hur som helst, ekologiskt odlat ska det vara och Rättvisemärkt, om jag får bestämma.

SITT OCH NJUT LÄNGE

Palenque: Café Te´el, Av. Hidalgo 68
gudomlig latte 12$, absolut bäst av alla nämnda

Veracruz: Gran Café del Portal, Av. Independencia y Zamora vid Zócalo
här blandas kaffet vid bordet (servitören går runt med en kanna i varje hand och
häller både kaffet och den varma mjölken i en lååång stråle i din kopp)

Querétaro: Café del Fondo, Pino Suarez 9
mycket gott kaffe
Bisquet Qro, Pino Suarez
här blandas kaffet precis som du vill ha det

Coatepec: Café Casú
god frappuccino 17 $

Tulum: Trecelunas
mycket gott iskaffe 20 $

Mexico City: Café el Popular, Av. 5 de Mayo (50?)
kaffet mycket gott, personalen kanske inte så trevlig

GÅ INTE HIT

Taxco: Café Reyna
Vidrigt iskaffe som bara smakar bränt

De övriga mindre bra har jag nog lyckats förtränga.

4 kommentarer:

  1. Ha ha, och du kan inte tänka dig att fika närmare än i Meksiko, förstår jag! ;) Har du ingen snäll granne?

    SvaraRadera
  2. Jag är rätt kräsen jag också. Pulverkaffe dricker jag bara i nödfall. Det är lite si och så med kaffesmaken på caféerna här i stan också. På rätt många ställen undrar man ju vad de har haft i vattnet, om det är förra veckans sump eller vad det kan vara... men "latte" heter det lik förbannat. URK! Och dessutom tar de hutlöst betalt, för att det är så populärt att fika (eller dricka chai för den delen). Jag kanske borde starta ett projekt typ Guide Michelin och ge guldstjärnor till de bästa caféerna.

    SvaraRadera
  3. Jag håller helt med! Rättvisemärkt kaffe tydligt bättre. Men de satsar ju också på högre kvalitet genom att det är lättare att ta lite bättre betalt för ekologiskt högkvalitetskaffe.

    När det kommer till te är kvalitetsskillnaden inte alls lika tydlig, och man kan få bättre grönt te för samma summa pengar.

    SvaraRadera
  4. Hans Husman: Ja, tänk om vi fick resten av kaffedrickarna i Sverige att dricka Rättvisemärkt också! Än så länge är det bara en bråkdel av kaffet som säljs här Rättvisemärkt. Det återstår mycket att göra.

    SvaraRadera