7 november 2006

Kuba efter Castro

Ikväll ska jag se ArgumentSVT1 kl 22.00. Repris sänds den 9/11 kl 12.05 och den 10/11 kl 15.00.

"Möte med författaren och journalisten Thomas Gustafsson som är den senaste, kanske den siste, svensk som intervjuat Fidel Castro. Han berättar om sin upplevelse och siar om vad som kan hända med Kuba och kommunismen efter Castros död."

Böcker etc. av Thomas Gustafsson:

Analys om läget i Aftonbladet här och här.
Kuba
Kuba - Konflikt och salsa i Karibien

12 kommentarer:

  1. Bra boktips! Reseguiden läste jag när jag var på Kuba, men den andra boken ska jag kolla efter på biblioteket.

    SvaraRadera
  2. Jag träffade Thomas Gustafsson på en föreläsning om Kuba (innan min egen resa 2004) och då sa han att Kuba - Konflikter och salsa var slut på förlaget och om jag minns rätt så skulle den inte tryckas mer. Han hade med sig ett ex på spanska som jag fick köpa, signerad förstås. Mycket bra bok, som säkert går att få tag på på bibliotek om man inte har läst den. Den andra Kuba-boken är så gott som ny. Den vill jag också läsa.

    Förutom de här har han skrivit Madrid - staden som aldrig sover (kan rekommenderas för alla Madrid-fantaster), Spanien - sol och skugga och Barcelona - Kataloniens huvudstad. De två sista har jag inte läst, men ska...

    SvaraRadera
  3. Barcelona – Kataloniens drottning hette den kanske.

    SvaraRadera
  4. Hmmm... Castro lär inte ha gillat frâgan om "Kuba efter Castro". Sânt "finns" väl inte, liksom...
    Själv tycker jag att det är en jätteintressant frâga, som jag tror att varken Castro eller de isolerade kubanerna kan svara pâ.
    Det ska bli väldigt spännande att se och jag hoppas att de lyckas hitta nâgon bra "medelväg". Som det är nu längtar kubanerna mest efter frihet och större tillgâng pâ varor, men jag tror inte de har nâgon större koll pâ hur folk lever i det övriga Caribien, Haití och Republica Dominicana t.ex.
    Vad tror du själv?
    Spanien - sol och skugga är väl gaska nyutgiven, förresten.

    SvaraRadera
  5. Ah, jag hade en beta-frâga ocksâ: kan man bara byta till beta om man har blivit "inbjuden"?
    Jag ville byta, men lyckas inte hitta nâgon blâ kvadrat... men jag är verkligen inget datasnille *s*

    SvaraRadera
  6. "Spanien - sol och skugga" kom ut 2001. Jag har för mig att Thérèse (Mitt liv i utlandet) har läst den.

    Castro själv förutsätter antagligen att landet styrs "i hans anda" efter att han har dött, och ser sin bror Raúl som den givne efterträdaren. Det är väl inte så intressant vad han tycker utan vad alla andra har för planer. Det är ingen som vet vad som kommer att hända och jag vågar mig nog inte på en gissning. Det finns några möjliga scenarios. Enligt TG (om jag fattade saken rätt) kommer det att dröja innan det blir demokrati på Kuba. Han sa också att det inte troligt att USA blandar sig i.

    Jag är ingen Kuba-expert, men som jag ser det (efter att ha pratat med vanligt folk) så det viktigaste för kubanerna är att handelsembargot hävs för att landets förutsättningar för att höja levnadsstandarden (materiellt) förbättras, att tillgodose basbehoven för alla. Jag fick uppfattningen att kubaner är allmänbildade, men det beror ju på vilka man träffar. Jag vet för lite för att diskutera t.ex. yttrandefrihet på Kuba. Där hamnar man igen i den eviga frågan: Hur väljer man sina källor? Vems sanning ska man tro på?

    SvaraRadera
  7. Skriv gärna ett inlägg om hur inslaget i Argument framsteg. Jag har dålig koll på Kuba, men är mycket nyfiken på läget ändå :)

    SvaraRadera
  8. Vad intressant! Jag missade programmet, men får kolla reprisen istället. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  9. Jag har Sol och Skugga av Thomas Gustafsson , mycket bra och omfattande bok om Spanien som jag verkligen kan rekommendera.
    Gillar hans bok om Kuba också och såg honom på Agument. Han är väldigt ba och kunning. Fast dt var lite kort tid han fick prata Kuba och Castro tycker jag

    SvaraRadera
  10. Precis som Thérèse, tyckte jag att Thomas Gustafsson fick alldeles för lite tid. Var rätt besviken faktiskt. Inslaget i Argument var bara 15 minuter långt och en rätt så stor del av programtiden ägnades åt författaren och hans bok, beskrivning av Kuba och vardagslivet där (välbärgad stat med fattig befolkning som lever för dagen), det latinska kynnet samt Castros hälsa istället för att analysera läget och det som komma skall. Det är väl meningen att man ska läsa boken. ;)

    Hursomhelst, enligt Thomas Gustafsson var maktskiftet i full gång. Fidel Castro har handplockat personerna som ska styra landet efter hans bortgång och brodern Raúl spelar en nyckelroll. Eftersom Castro troligen kommer att leva ett tag till så hinner efterträdarna etablera sig väl. Även Kina spelar en viktig roll och man har studerat landet för att se hur kommunisterna ska behålla makten. Gustafsson tror varken på invasion av USA eller inbördeskrig, men trycket underifrån kommer att öka kraven på öppnare ekonomi. Idag kan kubaner t.ex. inte starta eget och "köpa och sälja är fult". Det var väl i stort sett det som blev sagt.

    SvaraRadera
  11. Attans, det programmet hade jag gärna viljat se! Låter super intressant.

    SvaraRadera
  12. Nadia, visst, men det hade varit bra om man hade gjort ett program, en halvtimme minst, om temat istället för den där ynka kvarten han fick.

    SvaraRadera