22 juli 2007

Mer fonetik

Nu när jag kom igång med fonetiken, är jag svårstoppad...
För länge sedan listade jag DIEZ PALABRAS, 10 ord som tilltalar mig på spanska, rent fonetiskt alltså, betydelsen är inte viktig, bara hur ordet låter. Nu listar jag mina italienska favoriter. Det visade sig vara svårare än jag trodde, men här kommer de:

IMMENSAMENTE
CORRAGIO
BISOGNO
TRISTEZZA
CITTÀ
ADESSO
SPAGLIARE
QUAI
PER PAURA
LASCIARMI

15 kommentarer:

  1. Härliga ord!! Särskilt mycket gillar jag bisogno, città och paura. Det sista ordet får mig genast att tänka på Pausinis Tra te e il mare som börjar med Non ho più paura di te, tutta la mia vita sei tu. Nu måste jag bara lyssna på den också. :)

    SvaraRadera
  2. Hehe, roligt att du nämner just Tra te e il mare! Jag har nämligen haft en "Pausini-dag" och lyssnat på bl.a. den låten. Några andra favoriter är Seamisai, La voce, Un amico è così, Il corragio che non c´e och Ricordami. Det finns egentligen ingen jag inte gillar. Hon sjunger bra på spanska och portugisiska också.

    SvaraRadera
  3. Imorgon får jag också ha en Pausini-kväll. Jag tror jag ha två av hennes skivor här hemma. Jag gillar Pausini bland annat för att hennes uttal är så tydligt. Hon artikulerar så tydligt att man förstår lätt vad hon säger.

    Efter Pausini skulle jag kunna fortsätta med Nek och Ramazotti och mina blandningsskivor. Jag blir faktiskt mer och mer sugen på att åka till Italien och stanna där...

    SvaraRadera
  4. Då får jag ha en Nek-kväll imorgon. Lyssnade mycket på honom för några år sedan. Ramazotti-skivor har jag också några stycken. Oj, jag kommer inte att hinna med nåt annat, det blir en italiensk helkväll.

    SvaraRadera
  5. Heh, att tvätta kanske blir roligare om man har lite italienska i bakgrunden? Värt att testa i alla fall. Om jag lyckas få någon tvättid efter jobbet dvs..

    Har du sett italienska filmen Tre uomini e una gamba förresten?

    SvaraRadera
  6. Det mesta blir roligare med bra musik!

    Nej, vad är det för film? Den senaste italienska jag har sett är Barntjuven och den bloggade jag om, har jag för mig. Sedan har jag en annan som jag borde se: Allt om min pappa. Den gick på bio inte så länge sedan. Vet inte om den finns på video eller DVD.

    SvaraRadera
  7. Tre män och ett ben är en italiensk komedi som jag såg på en kurs i italienska. Jag minns inte något mer än namnet. :)

    Jag borde titta mer på italienska filmer.

    SvaraRadera
  8. OK, blev lite fundersam när jag såg namnet... gamba betyder nåt helt annat på spanska! En räka. *asg* Får googla på den. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  9. Oj, här läser jag ju en massa om Laura Pausini, som jag inte läste innan jag skrev kommentaren till ditt nästa inlägg.

    Aldo, Giovanni e Giacomo är de tre som spelar i filmen "Tre uomini e una gamba". De har gjort flera filmer i samma stil och jag tror jag sett dem alla, men är inte speciellt förtjust i dem. Sönerna älskar däremot dem.

    Italienska regissörer jag gillar är framför allt Ettore Scola, med "Vi som älskade varandra så mycket" och "La Famiglia". En annan italiensk film som jag rekommenderar är "Il Postino" som handlar om när Pablo Neruda kommer till Italien. "Barntjuven" såg jag i Italien och den är underbar. Ytterligare rekommendation är "Cinema Paradiso" av Tornatore, som handlar om biografens historia i en liten italiensk by. Fast du och Haydee har kanske sett dem redan?

    SvaraRadera
  10. Av dem du nämner har jag bara sett Il Postino och den tyckte jag om. *skäms* Annars är ju Cinema Paradiso en klassiker, men den har jag inte sett vad jag minns. Inte heller Scolas filmer. Ett namn som dyker upp i huvudet är Vittorio de Sica, men det måste vara en riktigt gammal en... finns säkert inte i livet längre.

    SvaraRadera
  11. Susanne:
    Nope, jag har nog inte sett någon av filmerna du tipsar om. Någon som vill ha en filmkväll med mig ? :)

    SvaraRadera
  12. "Då får jag ha en Nek-kväll imorgon."

    Ibland undrar jag vad/hur jag skriver egentligen! Det är tur att man ser det i text istället för att bara höra... ;D

    SvaraRadera
  13. Heh, inte hade jag märkt något om inte du skrev det nu! :D

    Och eftersom jag fick en etiopisk kväll i stället så får jag ta italienskan någon annan kväll. :)

    SvaraRadera
  14. Vittorio de Sica gjorde klassikern "Cykeltjuven" på 40-talet. Underbar film!

    Hans son, Christian de Sica, är skådespelare i komikerfacket och honom gillar jag inte alls. Skrev ett blogginlägg om en film jag såg med honom i Italien en nyårsafton.

    SvaraRadera
  15. Ja, det var därför namnet lät så bekant. Ska ta och läsa ditt inlägg, men det blir nog inte idag. Det börjar bli dags att säga Buona notte! :)

    SvaraRadera