19 augusti 2010

Tema fredag - njut av livet
Vad du än gör, se till att få ut det mesta av de dagar du har för förr eller senare hamnar du här. Det är nog tanken med det berömda kapellet Capela dos Ossos jag besökte i Évora. Redan vid ingången får man ett smakprov på vad som komma skall. Ovanför dörren står nämligen texten: Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos, dvs. Vi ben (eller skelett) som finns här väntar på de dina. Hela kapellet med sina pelare består av ben från cirka 5000 skelett. Låter kanske makabert men egentligen är det en nyttig påminnelse om att livet är ändligt. Den engelska texten är en översättning av portugisiska och riktar sig till alla besökare men passar bra att förmedla vidare. För att inlägget inte ska bli alltför mörkt avslutar jag med en bild på det vackra taket utanför kapellet. Och med det sagt vill jag önska alla en finfin helg! Fler bilder och tankar kring livet finns på Tema fredag.

20 kommentarer:

 1. Du är nog väldigt berest du Pumita, för du har alltid så himla mycket att berätta om andra länder. Skulle nog tänka mig att du gillar att resa runt och skaffa dig erfarenheter som bara du kan uppleva.
  Rätt härligt.
  Jo jag vet att det blev en jävla skitblogg ikväll....men ibland kan d vara skönt att klaga fast man inget har att klaga över...=)


  Ha en skön fredag....

  SvaraRadera
 2. Det är nog ofta så att man "undviker" döden :)
  Själv har jag haft så bra förebilder för hur man naturligt ser på döden och det är jag mycket glad för.
  Intressanta bilder som alltid!

  http://foto.rudenius.se/post/2010/08/19/Tema-Fredag-e28093-Njut-av-livet.aspx

  SvaraRadera
 3. Spännande vinkling av det hela. Absolut ska man ta vara på varje ögonblick i livet...och inte behöver man göra en massa för att njuta! Sitt och glo en stund är också njutning. Känner mig inte skrämd eftersom jag varit med när flera personer dött. Det är så att säga helt naturligt ;-)

  SvaraRadera
 4. Vilket ypperligt tema! Borde vara ett återkommande mantra.

  Nu ska jag njuta av kvällsstunden med att skicka CV, så får jag en lugnare morgon imorgon... och surfa runt på olika bloggar. Det är njuta på hög nivå det ; )

  SvaraRadera
 5. Sin egen död är man ju inte rädd för men värre är det med familjen.
  Fint kapell om än makabert.
  Ha en skön helg;-)

  SvaraRadera
 6. Man har bara ett liv och man vet inte hur länge det varar, så visst gäller det att ta vara på det man har!

  Intressant med kyrkan. Vi besökte en annan sådan kyrka, utsmyckad med massor av ben från människor. Sk "skelettkyrkan" i Sedlec, i Kutna Hora i Tjeckien. Samma tankar fanns bakom utförandet av den.

  Kika gärna på vårt inlägg därifrån:
  http://www.freedomtravel.se/2009/07/kutna-hora/

  SvaraRadera
 7. Vet du Pumita ditt bidrag tar jag med under min arbetsdag den sätter igg mina tankar.

  SvaraRadera
 8. oj, jösses vilket makabert kapell man undrar vi vilka av alla människor som hamnade där...
  de onda, de goda, de ensamma eller de som var släkt?
  Annorlunda tolkning av dagens tema!

  Ha en skön fredag och njuuuut!

  SvaraRadera
 9. Att man ska njuta av livet och ta vara på dagen och det man har det fick jag lära mig efter att jag gått in i väggen för ett antal år sedan.
  Dina bilder är jättefina och ger en tanke om att inget varar för evigt :)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 10. Du skiljer dig från mängden idag Pumita, men det är bara intressant.. härliga bilder och din text till gör skillnaden.. jag njuter, lever här och nu:)
  Ha de fint.

  SvaraRadera
 11. Ett tänkvärt inlägg, och visst är det en svår konst att ta vara på det liv man lever (jag tror inte på att man får en chans till). Här finns en gravskrift jag gillar, tycker att den på något vis också säger att man ska uppskatta sitt liv (fast jag kanske tolkar den helt åt skogen):
  http://www.poetsgraves.co.uk/yeats.htm

  SvaraRadera
 12. Intressanta bilder och tänkvärda ord.
  Viktigt att passa på att njuta av livet. Man ska njuta av det lilla, för väntar man bara på det storslagna kan man få vänta länge.:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 13. Du har ofta så annorlunda foton, kan man skriva kul?! Det finns lite "benkapell" både här och där. Kanske mest i katolska länder. Besökte själv ett i Faro, på gården till ett nunnekloster. Nunnan släppte in oss genom porten och vi tog oss genom en fin trädgård där flera nunnor arbetade med grödorna. Så i ett hörn fanns det lilla kapellet. Nunnan stod kvar i dörröppningen medans vi tittade runt där inne. Lukten påminde om en jordkällare, minns jag. Det såg ut ungefär som det ser ut på dina foton. Lite udda som byggmaterial, kan jag tycka. Visst har döden fått en ofta undanskymd plats och det är nog ganska bra. Jag tycker inte man ska grubbla för mycket på detta, hellre njuta av livet. :-)
  Men jag gillar dina foton.

  SvaraRadera
 14. Vilket häftigt ställe - jag hade också död som alternativ till mitt inlägg, men trodde att det skulle bli lite för magstarkt...

  Njut, vännen, njut av livet!

  SvaraRadera
 15. Ja det gäller verkligen att fånga dagen och leva i nuet och hinna med att njuta!

  SvaraRadera
 16. Väldigt tänkvärt inlägg, aldrig sett en sådan byggnad, vad jag vet i alla fall.
  Att ta vara på den tid vi har är ngt många av brde tänka på dagligen!

  Ha en finfin helg!

  annette

  SvaraRadera
 17. Det gäller liksom att ta vara på det.

  SvaraRadera
 18. Rantamor: Njaa, berest vet jag inte... både känner och känner till folk som har rest betydligt mer än vad jag har gjort. Allting är relativt. :) Men visst är jag jätteglad över att ha fått möjlighet att se olika platser och uppleva många saker. Behöver inte alls vara sånt som ingen har sett eller upplevt förr (om jag uppfattade dig rätt när du skrev "som bara du kan uppleva") för det finns oftast en anledning till varför folk reser till olika ställen, dvs. att det finns något intressant som drar dem dit.

  SvaraRadera
 19. Blogger gnällde på att jag är för långrandig så svar på kommentarerna finns här.

  SvaraRadera
 20. Tänkvärt, där har du rätt!

  När har du hunnit resa till alla de här platserna och länderna?? Det kan jag fortfarande inte förstå!

  Ha en skön söndag nu i alla fall! :)

  SvaraRadera