6 januari 2011

Pumitas sanningar 5 + 6

The whole truth and noth... one lie, menar jag. Eller två halvsanningar, kanske? Njae, den ena är sann, tyvärr, och den andra är lögn och förbannad dikt. Om det är tur eller otur har jag ingen aning om. Hur är det nu då? Jo, jag börjar med den pinsamma sanningen för att få det värsta överstökat.

6 Jag har smitit från notan på ett hostel i Guatemala.
Hur gärna jag än vill hävda något annat så är detta faktiskt sant. Och jag skäms som en hund... fast jag inte borde. C och jag hade övernattat på en djungellodge i Río Dulce i ett par nätter och när vi skulle checka ut blev det problem. Och ofta när det blir tjafs med latinos blir det inte problemas utan det blir PROBLEMAS. Egentligen var det så enkelt att vi ville betala var för sig. Vi hade nyligen lärt känna varandra och hade ingen större lust att stå för hela kalaset, nån av oss. Lätt att vara efterklok och säga att vi borde ha clearat det själva. Nåväl, huvudräkning var inte personalens starka sida och när vi inte bara hade sovit i deras underbara bungalow utan även hade ätit och druckit på deras trevliga servering blev det för komplicerat. Först ville de ta betalt för tre nätter var, vilket inte stämde eftersom vi bara hade stannat i två. De insåg sitt misstag och räknade om men den här gången blev det fel åt andra hållet. Minns inte exakt vad eller hur mycket som skiljde men hur vi än försökte förklara lyckades vi inte komma överens om hur mycket vi skulle betala. Summa summarum: vi betalade det de begärde trots att vi visste att det var för lite. Och tog båten över till fastlandet (en båtresa på 5-10 minuter) för att ta en långfärdsbuss vidare, jag till Antigua och C till sitt volontärsjobb nånstans i östra Guate. C gick iväg till sin buss och jag var och handlade matsäck i väntan på bussen. När jag kom tillbaka från kiosken träffade jag på C som utbrast: Vet du vad? De letar efter dig. Vilka då? sa jag. De från djungellodge. De vill ha mera pengar. Hon hade gett dem hälften av det som saknades och sagt att jag redan hade åkt vidare. Då kom min buss och jag hoppade på den. Vad skulle jag annars ha gjort? Bussen gick två gånger i veckan och jag hade ingen lust att stanna där in the middle of nowhere tre extra dagar för att de inte lät sig övertygas om att de hade räknat fel. De kan gott stå sitt kast, tänkte jag, men gissa om jag hade dåligt samvete. Efter en låång och skumpig bussresa framme i Antigua var jag jättetrött, alldeles mör och om möjligt än mer ångerfull. Det första jag gjorde morgonen därpå var att jag postade de saknade pengarna (det var ingen jättesumma, en  hundring på sin höjd) i ett kuvert med ett kort där jag skrev att jag hade träffat C och fått veta att de hade sökt mig. Om pengarna kom fram? Jag kan bara hoppas... men de skickade iaf inte polisen efter mig.

5 Jag har fått ett äktenskapserbjudande från en kanadensare i Managua.
Med uteslutningsmetoden kan man komma fram till att det här påståendet inte är sant. Visserligen blev jag och mitt tillfälliga resesällskap behandlade som ett äkta par men något seriöst erbjudande om att bli hans för evigt fick jag aldrig... som tur är för jag hade skrattat så att ögonen tåras. Vi var bara vänner.

Här finns de övriga alternativen.

6 kommentarer:

 1. Så nära men ändå så fel hade jag. ;)

  Egentligen kunde de stå sitt kast på hostelet, men jag hade garanterat också fått dåligt samvete.

  SvaraRadera
 2. Du var vääldigt nära, men inte tillräckligt. ;)
  Ja, så tänkte jag också för att jag var så irriterad men man vill ju ändå göra rätt för sig.

  SvaraRadera
 3. Jag hade också fått dåligt samvete, men varit irriterad på att dom tjafsade och inte förstod. Det kan vara besvärligt ibland när man ser saker glasklart men "motparten" faktiskt inte kan/vill förstå. Jag är lite för logisk ibland. :-)
  Då var det hela utrett med dina sanningar och den enda lögnen då. Det var kul, men ändå svårt.

  SvaraRadera
 4. Vilken story!!
  Å nej.. jag gissade fel;-)

  SvaraRadera
 5. Men egentligen så smet Du inte tycker jag, var deras eget fel, och betalat har Du gjort i efterskott;)
  Fast jag förstår hur illa det kändes när Du fick veta att dom letade efter Dej!!

  Ha en bra dag!

  annette

  SvaraRadera
 6. Della: Jag var sprickfärdig, så arg var jag. :( Det var så rörigt att de inte ens fattade att de hade räknat fel till sin egen nackdel. Nu är det utrett och jag kan lägga det bakom mig. ;)

  BP: På resande fot händer det alltid oväntade saker.

  Annette: Både och. Kunde väl ha insisterat lite till men jag gav upp. Och jag ville ju inte stanna i den där byhålan i tre dagar extra för att de gjorde bort sig. Den guatemalanska polisen vill man nog hålla sig väl med... men det slog mig först i efterhand.

  SvaraRadera