30 januari 2009

Pumans dotter is FAB


Malin som kallar sig Sandbarnet och bloggar från Andalusien har förärat mig med den här tjusiga utmärkelsen. Med äran och berömmelsen kommer förpliktelserna: jag ska dels länka tillbaka till hennes blogg vilket jag gärna gör eftersom hon tillhör dem jag läser regelbundet, dels berätta om 5 saker som jag inte kan leva utan. Det var ingen lätt uppgift men jag gör ett försök. Bortser från syre, vatten och näring etc. plus andra viktiga saker som vi alla vill ha och behöver. Listar lite mer triviala saker med andra ord.

1. RESOR - "Att resa är att leva", sa H.C. Andersen. Vilken klok man! Och då menar jag resor av olika slag, både yttre och inre.

2. MUSIK - Jag har rätt bred musiksmak men avskyr skrikig modern jazz och dansband. House och liknande tillhör inte favoriterna heller.

3. KAFFE - Precis som Sandbarnet kan jag inte leva utan denna ädla dryck. Helst ska det vara café con leche. Inget skum, bara mjölk.

4. OMVÄXLING och UTMANINGAR - Man kan dö av leda.

5. GLÄDJE ÖVER ATT LÄRA MIG NYA SAKER - Att utvecklas är viktigt.

Tanken är också att berömmet ska skickas vidare. Det gör jag genom att säga: Ni är bäst! till alla som jag brukar kommentera hos. Känner du dig träffad, be my guest, och för detta vidare!

29 januari 2009

Pumita på spåret


Bilden föreställer en gammal järnvägstation i Granada, Nicaragua.

... eller urspårad för det var extrasvårt att komma på ortgåtor idag.
Vi får se hur det går. Alltså, vart är vi på väg?

1. Trosmodell
2. Spanskt blad
3. Puerto de Carlos

Torsdagsreflektion - Taggad


Ordet taggad har fått en helt ny innebörd för mig efter gårdagens plågsamma fadäs. Jag hörde ett plötsligt ljud utifrån och skyndade mig till fönstret för att kolla vad som händer. I fönstret står min favoritkaktus Musse Pigg (jag vet inte vad han egentligen heter men jag kallar honom det). Det har han gjort i många år. Ett otal gånger har både klåfingriga barn och oförsiktiga vuxna drabbats av hans lömska lynne. Nu var det min tur.

När jag lutade mig ut sträckte han på sig och taggade mig där han kom åt. Hans vapen är fina tunna taggar som han gärna hugger med. De är knappt synliga och omöjliga att få bort från huden. Man kan duscha och skrubba men det hjälper inte ett dugg. Det kliar och svider helt vansinnigt. Hur som helst, hämnden är ljuv! Framöver följer jag mammas goda råd: man ska prata med blommorna. Om du inte sköter dig, åker du ut! brukar hon säga till sina.

Fler Torsdagsreflektioner hittar du hos Trebarnsmamman.

27 januari 2009

Ordlös onsdag - Himmel och hav



Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag.

Soluppgång på Påskön


Jag omringas av totalt mörker. Sakta går solen upp från Stilla havet i fjärran bakom Ahu Tongariki och sprider sina första strålar över den lilla ön. Mäktig känsla, oförglömlig, en av mina bästa stunder här på jorden! Bilden är från DN.

26 januari 2009

Brandmän i Buenos Aires


Här kommer förklaringen till veckans Utan ord.
Vi hade bara en dryg timme på oss innan det var dags att åka till flygplatsen och fortsätta resan mot södra Argentina. Vi hade varit på stan för att shoppa lite - inte jag då... men jag följde med som tolk och efter många om och men hittade vi den där kortleken med tangobilder. Sedan tog vi en taxi tillbaka till San Telmo för att äta lunch på en närliggande restaurang där vi hade ätit middag några kvällar tidigare. Maten var sådär (kompisarna var nöjda men de åt kött) men jag tänkte att om jag tog nåt annat än fisken jag tog sist så kanske det var ätbart. Jag fick oväntad hjälp och slapp välja.

När taxin närmade sig restaurangen sa chauffören att han inte kunde köra närmare eftersom det var enkelriktat. Antingen hoppade vi av där eller så skulle han köra runt och det tog längre tid. Vi valde att hoppa av och gå sista biten, kanske tre kvarter, mot Manolos. På långt håll såg jag brandbilarna och utbrast: "Haha, det brinner på restaurangen!" Hur många restauranger finns det i Buenos Aires? Det kan inte brinna just på den vi är på väg till! Men det kunde det. När vi kom fram var dramat redan över. Vi kikade in och undrade om vi kunde få någon mat. Man såg inga tecken på förödelse så vi trodde att det kanske gick bra... men nej, det blev ingen lunch där för att köket var förstört. Jag var inte speciellt ledsen över det. Vi fick en supergod lunch på ett annat ställe. Brandmännen höll på att packa ihop sina grejor men de poserade gärna framför kameran.

Utan Ord


Vad vill du berätta med din bild?
Reglerna hittar du här.

25 januari 2009

Skämmigt

är bara förnamnet! Jag får ett fånigt leende på läpparna och börjar gunga i takt när jag hör de första tonerna av I´m yours. Varje gång. Jag kan inte hjälpa det. När jag äntligen har kommit över Michael Bolton... eller nåt. Usch, vad jobbigt. Inga fler pinsamheter kommer att avslöjas på länge.

Hur skulle du svara?

El Rubio talar, en blogg i Honduras, ställer svåra frågor.

24 januari 2009

Veckans fönster


Fler fönster hittar du på Susannes fotoblogg.

23 januari 2009

Pumita på spåret

Här kommer veckans På spåret-ordlekar. Vart är vi på väg?
Det handlar inte alltid om städer utan jag blandar huller om buller.

1. Guldgrävare
2. Före idioten på julafton
3. Hetta upp territorium!
4. Min italienske vän utan co
Kan du inte italienska? Inte jag heller. Fuska på nätet!

22 januari 2009

4th, 4th-fotoutmaning


Det har blivit många foton och utmaningar på Pumans dotter på sista tiden. Den här roliga hoppades jag på att jag skulle få. Tack för det, Della! Man ska alltså ta fjärde fotot i fjärde bildmappen i sin dator och berätta något om bilden. Det kan ju vara vad som helst... var första tanken men jag lugnade mig när jag såg att mappen heter Bolivia 2000. Det finns bara ett fåtal bilder i mappen, resten finns i ett fotoalbum. Ni vet, en sån där bok som man kan klistra fast foton i och skriva noteringar till med kulspetspenna. Bilden är alltså åtta år gammal (innan digitalåldern) och märkt av åren. Den är tagen i Salar de Uyuni, saltöken lika stor som Skåne, i södra Bolivia. Jag åkte jeep (rally med en annan jeep - det var superkul!) till salthotellet och till Isla del Pescado (en fiskformad ö full med kaktusar), hälsade på hos flamingos och hade picknick på kaktusön. Det är en overklig känsla att stå där mitt i allt det där vita. Breathtaking, som en engelsman skulle säga. Otroligt vackert!

Jag vill utmana Nadia, Thérèse, Karin och Marius Skogsstjärna, plus alla andra som vill vara med.

Torsdagsreflektion - Tankar


Det här är min kylskåpsdörr med tankar och reflektioner. Bilden är visserligen tagen nån gång i höstas så nu ser den annorlunda ut men kortet med den söta ängeln är kvar för att påminna mig om rätt prioriteringar. Texten lyder ungefär så här: Gör just den här dagen oförglömlig! Magnetgrisen är en gammal favorit men den har fått ge plats åt en äkta argentinsk gaucho-kalender. Nallen är hemmagjord - av en person som betydde mycket. Och ett födelsedagskort från mitt kära fadderbarn i Bolivia.

Fler Torsdagsreflektioner hos Trebarnsmamman.

21 januari 2009

Filmtips och annat

Jag köper inte kvällstidning numera men förra veckan lockades jag, trött och eländig i kassakön, av en tjusig bild på resebilagan och tv-tidningen åkte med av bara farten. Jag vet inte riktigt varför eftersom jag brukar kolla programtablån på nätet. Hursomhelst, det första jag såg när jag bläddrade i tv-bilagan var texten i överkanten: Om inget annat anges är filmen amerikansk. Det är verkligen utbudet i ett nötskal! Det är inte bara skräp som kommer därifrån men det mesta är rätt ointressant. Som ett positivt undantag kan jag nämna filmen jag såg på TV9 häromkvällen: Bara en dag med Ethan Hawke och Julie Delpy. Storyn är rätt enkel men filmen är välspelad, charmig och rolig. Här finns en recension på svenska.

Jag ger den
av 5 möjliga.



Vill passa på att tipsa om Monicas fina sajt Ett annorlunda Spanien, en riktig skattkista för alla som tycker om detta vackra och spännande land. Jag skulle gärna vilja se Cow Parade i Madrid.

Ordlös onsdag - Ana Kai Tangata


 Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag. Dagens tema är GENOM.

20 januari 2009

Det svänger på Rapa Nui

Hur låter musiken på Påskön? undrade du kanske när du såg bilden på trumslagaren. Mycket trummor och rytmer, inte så olik musiken på andra Stillahavsöar. Det finns inte speciellt mycket rapanui-musik på nätet men jag hittade iaf Matato'a och Topatangi (härliga bilder från Playa Anakena) som är två populära grupper på Påskön just nu. Nedan en annan bild från festivalen.

19 januari 2009

Utan Ord


Vad vill du berätta med din bild?
Reglerna hittar du här.

18 januari 2009

Decent husband material

Jag ville kolla stavningen på husband när jag skulle kommentera min speed marriage i Managua-inlägget och hamnade då hos en flirt guru på sajten How to find a husband. Sätt igång och skriv listor, tjejer!

Undrar var hon har fått tag i hjälmen. Bra att ha kanske.

17 januari 2009

Misstag i Managua

Från busstationen med stängsel omkring gick jag i sällskap av en dam (som hade polistillstånd med foto runt halsen) till ett hostel för att se om jag kunde hitta ett rum för natten. Rummet var OK och jag lämnade mitt bagage på golvet och glasögonen på bordet (använde dem inte hela tiden). Det fanns ingen air condition men jag kunde nog sova där en natt. Skulle ändå fortsätta tidigt nästa morgon med buss mot Honduras. Funderade ett tag, gick ut och låste dörren.

När jag kom ut från rummet var damen med id-kortet fortfarande kvar. Det var otroligt varmt, över 30 grader, så jag frågade henne om det inte fanns ett annat svalare rum med luftkonditionering. ”Det finns det, men inte här. Om du vill kan jag visa dig.” För att slippa släpa på packningen lämnade jag kvar den i det låsta rummet. Fick tag i ett bättre rum och när jag kom tillbaka för att hämta ryggsäcken var glasögonen borta! ”Du har inte lämnat dem här”, sa ägarinnan. ”Du skulle bara veta hur mycket saker folk lämnar efter sig och vi spar på allt. Dessutom är glasögon personliga så ingen annan kan ändå ha dem.” Hon kom med en massa bortförklaringar och det var helt tydligt att hon ljög. Det sa jag förstås inte men envisades om att jag hade lämnat mina glasögon i rummet. Det visste jag ju! Hon blev väldigt aggressiv och hotfull (antagligen arg för att jag inte stannade) och jag hade inget annat val än att gå därifrån. Glasögonen var nästan nya och jag hade betalt runt 7000 kr för dem så det var rätt surt. Hoppas att hon sålde dem billigt!

15 januari 2009

Pumita på spåret

Dags att gnugga geniknölarna igen inför fredagens program.
Vart är vi på väg?

1. BYXTYG
2. HUND I CITY

Under ett enormt hemlighetsmakeri har min bloggkompis Della planerat en spännande resa. Jag har fått den stora äran att komma på en På spåret-gåta som avslöjar var hon får ännu en stämpel i sitt pass. Kanske klurigare än de andra två men inte omöjlig. Kunskaper i engelska underlättar. Alltså, gott folk, vart är Della på väg?

3. NIGERIEN FRIEND

Torsdagsreflektion - Vänsterstrumpor


Det här inlägget går inte till historien som ett av de mest betydelsefulla när det gäller livets väsentligheter men som skribent hoppas jag förstås att det inte passerar helt obemärkt förbi. Hursomhelst, nu till saken: om jag köper två par likadana sockor för att kunna para ihop dem även efter att en eller två av dem har försvunnit i tvätten eller har slitits sönder i hälen kan jag ge mig den på att jag står där med två vänsterstrumpor!

Vad är vitsen med vänsterstrumpor egentligen? Jag menar de där pyttesmå söta broderierna som sitter på utsidan av vristen (de flesta av oss vill ha dem där). Finns de där bara för att göra livet surt för en?! När jag har bråttom på morgonen har jag varken tid eller lust att se efter på vilken sida den lilla katten eller fjärilen hamnar. Det räcker med att hålla koll på att sockorna inte sitter bak och fram. Nej, i fortsättningen köper jag enfärgade strumpor. Helst svarta. Randiga har jag aldrig tyckt om. De passar bäst på flickor och pojkar under 10 år. Eller på Pippi Långstrump.

Fler Torsdagsreflektioner hittar du hos Trebarnsmamman.

14 januari 2009

11 januari 2009

Utan Ord


Moderkortet svettas och processorn är alldeles febrig. Min dator måste snarast komma till doktorn och därför lägger jag ut bildkedjan Utan ord redan idag. Den pågår som vanligt till tisdagkväll ca kl 19. Läs mer om reglerna här.

7 januari 2009

Mina nyårslöften

Jag ger inga nyårslöften för jag kommer ändå inte att hålla dem.

Så har jag tänkt många gånger men vad är det för larv?! Jag vill lova och jag håller det jag har lovat. I januari och under resten av 2009 (mål och delmål, you know) tänker jag hålla följande:

Jag skrattar - eller åtminstone ler - varje dag.*
Jag säger snälla saker till mig själv och andra.
Jag sover minst sju timmar varje natt.
Jag läser minst en bok i månaden.
Jag slutar samla på saker och köper fler tulpaner.

Det kanske räcker så för tillfället. Jo, en sak till, sist men inte minst: Jag fortsätter på nygamla spår. Här kommer veckans klurigheter i Pumita på spåret. Tänk på att jag stavar riktigt illa ibland.

1. Finskt slem
2. Misses mått
3. Tidsangiven grupp

Ha en fin fortsättning på det nya året och en skön helg!

*Det borde inte bli så svårt med den underbara solgula fickspegeln som Tomten kom med. Det står La sonrisa detrás me salvó el día (= Leendet på baksidan räddade min dag) på den.