30 oktober 2008

Nytt land - nya aventyr

Jag befinner mig fortfarande i sjodistriktet i Patagonien - efter en rundtur till ett par fina sjoar och andra vackra sevardheter korsade vi gransen till Chile och befinner oss i smastaden Puerto Varas. Idag har jag gjort en battur runt sjon Lago Todos los Santos (med turkost vatten) som omges av fyra snokladda vulkaner och svindlande vattenfall. Hittills har resan overtraffat alla mina forvantningar. Imorgon fortsatter vi till Chiloé-on dar vi ska bo hos en familj for att delta i deras vardagsliv. Det ser jag fram emot!

26 oktober 2008

Bariloche i Patagonien

ar kyligt jamfort med Buenos Aires (12 grader mot 27 i gar nar planet landade) men fantastiskt vackert! De snokladda bergstopparna runt den glittrande sjon som skiftar i alla mojliga blagrona nyanser gor en alldeles tarogd. Idag har jag vandrat... eller det kanske var att ta i men promenerat iaf i Arrayanes-skogen och njutit av den vackra naturen som tar andan ur en. Det ar var i Bariloche. Maskrosorna blommar, vallmon och appeltraden likasa.

24 oktober 2008

Senaste nytt fran Buenos Aires

Det var sondagsmarknad i Lezama-parken, som en vanlig svensk loppis med mest skrap, gubbar satt och spelade schack, folk hade picknick pa grasmattan som var mest matta och mindre gras - torrt och dammigt.

Frukost pa hotellets café bestar av kaffe med varm mjolk och gifflar som var precis sa sota och goda (och feta) som kvinnan i receptionen rekommenderade.

Halva landet gick over till sommartid som jag skrev forut.

Lararna strejkar for hogre loner. Borgmastaren sager att det inte finns nagra pengar. Inget nytt under solen med andra ord. Cristina (presidenten) har gjort sig impopular genom att foresla att staten tar hand om pensionsfonderna.

Observerat pa stan: kostymkladda langhariga men med stora nasor overallt, kvinnor som bar pa bebisar, barn i skoluniform, svartgula taxibilar, spar men inga vagnar, manga som "kommer till ens raddning" nar man star i ett gathorn och kollar pa kartan.

Absolut forsta regeln nar man gar pa trottoaren: Se upp och titta ner! Sa du vet vad du eventuellt trampar pa! Det kan vara mycket...

Av sevardheterna har jag hunnit med Plaza de Mayo, katedralen med José de San Martíns mausoleum, La Boca (dock ingen fotboll, tyvarr!), kyrkogarden dar Evita vilar, Biblioteca Nacional och lite till. Berattar mer nar jag postar bilder efter hemkomst.

Imorgon sista dagen i Buenos Aires, sedan vidare soderut. Fortsattning foljer...

20 oktober 2008

Buenos Aires

ar soligt, va(med tva prickar)nligt, smutsigt, svettigt och alldeles underbart! Efter ett dygns resande sov jag "runt klockan" (som vi sager i Finland), narmare bestamt i 14 timmar och nu ar jag redo for att gora stan. Var ska man borja? Jag vet inte. Det ger sig...
Jag ser inte mitt inlagg pa framsidan av bloggen fast den ar publicerad. Datumet ar ratt. Undrar om det hanger ihop med att delar av Argentina har gatt over till sommartid i helgen. Testar att andra tiden - hoppas att ni ser det har.

14 oktober 2008

Ordlös onsdag


Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag... trodde jag men ingen kedja upplagd än. Hursomhelst, den här bilden illustrerar dagens aktivitet och får bli sista inlägget innan resan. Sköt om er och njut av hösten!

UPPDATERING
Nu finns det ordlösa bilder både här och där!

13 oktober 2008

Utan Ord


Kedjan pågår till tisdagkväll ca kl 19. Läs mer om reglerna här.

12 oktober 2008

UTAN ORD gör en tillfällig adressändring


Nej, detta är inte måndagens bild i förväg utan ska snarare illustrera det jag ska ägna mig åt under de kommande veckorna. Jag postar en bild imorgon som vanligt men därefter är det min högst eminenta vikarie, Thérèse på bloggen Betraktelser från omvärlden, som tar hand om fotokedjan medan jag pimplar mate i Buenos Aires, bekantar mig med mapuche-indianer i södra Chile och irrar runt bland stenstatyerna i Polynesien. Om Teresita av någon anledning inte skulle lägga upp Utan ord, kommer hon att tala om det och pausa kedjan just den gången. Utan ord kommer alltså inte att dyka upp någon annanstans än hos henne under min semester.

11 oktober 2008

Fönstertittare


Sassa gillar tydligen att fotografera fönster. När jag rotade bland mina bilder upptäckte jag till min förvåning att jag också hade ett antal på lager. Här ser man fler än ett fönster och en lustig detalj som jag inte tänkte på när jag tog bilden: det hänger en plastpåse med bröd i på dörren. Undrar om någon gissar var bilden är tagen.

Pumita på spåret

Medan jag packar kan ni fundera på de här. Var är vi alltså? De är inte helt enkla med jag måste hinna med att gå igenom hela packlistan innan jag kan komma med facit eller ledtrådar. Lycka till!

1. Knallrike
2. Idisslare utan Kung
3. Ärad ö

10 oktober 2008

Hångla mer!

Att hångla kanske inte är helt fel men jag avstår från att uppmana till det här på bloggen. VAD SKA FOLK TRO? (som om jag bryr mig). Dessutom är det Teresitas specialitet - mot bardisken och så, hihi... Det märks att det är helg. Det går inte att få ett vettigt ord ur en. Är det resfeber kanske? Eller koleradrinken jag svepte nyss?

Klas Hallberg använder ordet hångla som metafor för att ge sig hän, att leva fullt ut i sin bok Hångla mer! som jag sträckläste nyligen. Det låter kanske klyschigt men är inte mindre intressant för det. Boken är roligt skriven och lättläst. Den väcker många tankar och ännu fler frågor. Inga färdiga svar serveras vilket är mycket positivt.

Jag blev speciellt förtjust i kapitlet Vi dricker för mycket te - ett kapitel om att göra egna val som handlar om vårt sätt att åka på livets motorväg, om hur svårt det är att bryta mönster och om mås-te som konsumeras i kopiösa mängder. Beskrivningarna av Mjölby och The Fun Club på Finlandsfärjan fick mig att skratta gott.

Är du livrädd för att bli besviken - som alla andra? Läs boken. Inte för att du kommer att upptäcka så mycket nytt men en påminnelse kan vara på sin plats. Du kommer inte att ångra dig.

6 oktober 2008

Utan Ord


Kedjan pågår till tisdagkväll ca kl 19. Läs mer om reglerna här.

5 oktober 2008

Fototriss - energi

Veckans Fototriss har energi som tema och här kommer mina tre energiska bilder. Första bilden visar vattenkraft från staden Boquete i Panama, bild nr 2 är en måltid som ger energi och sista bilden föreställer en restaurangvägg i San Cristobal de las Casas i Mexiko. Både de starka färgerna och flaskans innehåll (välj själv!) ger energi.



4 oktober 2008

Resmässan och tips inför flygresan

Var en sväng till Resmässan idag och lyssnade på ett par föredrag. Tyvärr inget från Argentina eller Chile men det var ändå kul att få lite resevibbar. Avresan närmar sig och äntligen börjar jag känna det där pirret som infinner sig när det går upp för en att det verkligen är sant... Tänk, om två veckor kommer jag att stå på Plaza de Mayo och insupa atmosfären i Buenos Aires! Det var inte alls lika många utställare som förra året och tidsmässigt hade mässan krympt från två dagar till en. Bara en mässdag tycker jag är helt OK men utbudet var lite tunnt. Föreläsningarna uppskattade jag som vanligt - den här gången blev det Transsibiriska järnvägen, Iran, Mexiko och Kuba.

När jag ska ut och flyga köper jag oftast minst en pocketbok men har sällan tålamod (eller ro i kroppen kanske det handlar om) att läsa när jag väl sitter där. Brukar bläddra lite i Lonely Planets reseguider eller sova bort tiden så gott det går... om jag inte har någon att prata med. Det vore kul att få lite tips om hur ni andra långflygare gör.

Dagens bildgåta

Vad kan det här vara?

UPPDATERING med lösning på gåtan:
Så här ser den ut när jag välter den.

3 oktober 2008

Kulturfyran - Första boken och första...

1. Vilken var den första bok du läste?
Det måste ha varit någon finsk barnbok eller någon av H.C. Andersens sagor men jag har faktiskt ingen aning. Jag har inget speciellt minne av en bok, däremot satt mamma varje kväll och läste för oss tills vi var stora (11-12 år) trots att vi kunde läsa själva redan. Minns många fina stunder och spännande böcker... Grimms sagor t.ex. "Bara ett kapitel till, snälla!"

2. Vilken är den första film du minns att du sett?
Jag är ledsen men jag kommer inte ihåg även om jag var rätt stor när jag gick på bio för första gången.

3. Vilken bok vill du rekommendera föräldrar att läsa som första boken de läser för ett litet barn? Det beror på vad som menas med "liten" men jag antar att det inte är bilderböcker så jag säger Den vilda bebin, böckerna om Pettsson och Findus, Mamma Mu, Alfons Åberg, Pippi, Emil och alla de andra Astrid Lindgren-böckerna.

4. Vilket var det första tv-program du minns att du sett?
Jag vet inte om det var det första men jag minns ett finskt barnprogram med John Blund och Saltkråkan som tillhörde favoriterna.

Här hittar du fler som har svarat på frågorna.